Tissel tassel tassel och snicke snacke snack...

Sällan blir medlemmar i de politiska partierna lika intresserade av att tissla och tassla om ditten och datten som efter ett val. Och snacket går kring om den där killen verkligen är lämplig som ordförande i den eller den nämnden, eller om den där tjejen verkligen är något att ha.

Snickelisnack och tissel tassel är något av det sämsta inom partiväsendena, och det existerar i alla partier. Maktbalanser som förskjuts, löften som bryts, konspiratoriska tankar om ditten och datten, ja, rentav - vem är det som ligger bakom komplotten mot att just han eller hon inte fick den eller den platsen...

Gäsp, säger jag och alla de som engagerat oss för att vi vill förändra världen.

Skönt att denna tissel- tassel- period snart är över,  så vi alla kan börja ägna oss åt sakfrågorna igen...

- Göteborg nästa!

Är strax på väg till ett möte i Göteborg.
Men vad jag ska göra där är en hemlis.

Det är mycket som är hemligt, så här i förhandlingstider...

Man blir glad...

Björn Bergquist ringde och tackade för de fina orden i min debattartikel i dagens BT. Roligt att få positiv respons när man ger positiv respons...

"All kärlek är bra kärlek"

Så lyder budskapet på en av (mp):s mest spridda knappar under valrörelsen. I morse gjorde jag mig av med min sista, när en ung kvinna steg på tåget, och såg knappen som jag fäst på min datorväska. Trevligt att detta kärleksbudskap gått hem hos så många människor, såväl män som kvinnor, såväl unga som gamla. Kul!


GULT & SVART - i kväll tar vi Örgryte!

Elfsborg har, trots en lång tradition, aldrig tillhört de stora vinnarkandidaterna. Bortsett då, några år i forntiden och på 60- talet. Men i kväll bubblar det i hela Borås. Helt plötsligt har vi alla insett att det sedvanliga raset inte inträffat. I år KAN faktiskt Elfsborg ta guld!!!

Jag tror på seger i kväll. Öis är måhända taggat, men ganska uddlöst i jämförelse med Elfsborgs duktiga lirare.

Min morfar var en gång i tiden aktiv fotbollspelare och domare. Främst i Sandareds IF, där han gick under namnet "Ragnar Starken". Han är borta nu - men jag vet att han ivrigt sitter och följer kvällens match, var än han håller hus. Det var med morfar som mitt fotbollsintresse startade. Som liten trodde jag att morfars tv bara kunde visa fotboll och tennis, för det var det enda som visades. Sedan kom ju förstås text- tv med sidan 377. Den brukade stå på mellan matcherna hemma hos morfar. Så mycket, så att man till och med kunde urskönja "377" inbränt i bilden uppe i vänstra hörnet på morfars tv...

Men - i kväll gäller det. Wihland, Svenssons och allt vad de heter - se till att ta Öis i kväll. Sedan ligger vägen öppen, tippar jag... Borås behöver ett SM- guld. Det skulle pryda staden med landets snyggaste arena! 

Sandared...

Sandared är egentligen en liten lort på kartan, men en ganska trivsam liten lort.
Att köra genom Sandared går fort som satan, och då behöver man ändå inte köra särskilt fort.
För många andra är Sandared lugna gatan, men för mig är det min barndoms ort.

Alla kryssar för Ingrid Bergman

När nu röstsammanräkningarna i personvalen till Regionfullmäktige börjar bli färdiga, står det klart att mp Göteborgs Ingrid Bergman verkar ha chans att bli inkryssad. Hon är snart uppe i 900 kryss.

Grattis!

Njuta av sista sommardagen

Enligt väderrapporterna är tisdagen den sista i raden av ljumma och sköna septemberdagar. Och blommor, gräs och träd, som står sig lika frodiga som i högsommaren, får snart bereda sig på en frostknäpp. Dags att ställa in amplarna med flitiga lisor och bloddroppar under nätterna...

Bortgjord...

Efter dagens Regionstyrelsemöte gick jag och Rigmor (v) ivrigt fram och hälsade glatt på en ung tjej som vi trodde var (s) nya politiska sekreterare. Det visade sig dock att kvinnan var kristdemokrat, och hade varit vår kollega sedan januari.

Snacka om att göra bort sig...


18- årig (sd)- politiker fick söka skydd...

I dag blev en 18- årig sverigedemokratisk politiker i Borås tvungen att söka skydd då han hotades av en grupp ungdomar på Almåsskolan, där även sverigedemokraten studerar. Hur mycket jag än avskyr den främlingsfientlighet som 18- årige Petzäll och hans parti står för, så är det ändå fel sätt att gå tillväga.

Att genom metoden "öga för öga, tand för tand" utsätta Petzäll för samma sak, som många av hans egna partikamrater utsatt invandrade människor för genom åren, leder inte till något annat än ökade spänningar, större konflikter och minskad tolerans.

Vi som står för en human och solidarisk människosyn ska inte sänka oss till (sd):s medlemskårs nivå i hur vi hanterar våra meningsmotståndare. Låt oss i stället aktivt ta debatten med dem som företräder dessa destruktiva och ickedemokratiska krafter, och överbevisa dem. Låt oss med ordet som vapen sticka hål på deras argument, skjuta deras falska uppgifter i sank, och få dessa mörkblå krafters företrädare att inse att de slagit in på en dåraktig väg.

Det tror jag är en bättre strategi än att sänka sig till samma låga nivå och därigenom få ännu fler förföljelser och hot i samhället...

Dags att vända blad

I går kväll beslutade mp Borås medlemmar att partiet skulle kliva av den majoritetsgrupp som styrt kommunen sedan 1998. Därmed är 6- partikoallitionen historia, och Boråsarna går en osäkrare framtid till mötes.

6- partikoalitionen har varit en succé för Borås, det står klart om man gräver lite på djupet. Under åren har vi inte bara betalat av de skulder som den tidigare majoriteten försatt kommunen i, vi har också vågat satsa på ett attraktivare Borås. Ett Borås med fler grönområden, ökad valfrihet inom barnomsorgen och konkreta och tydliga miljömål. 6- partikoalitionen har varit lyckad, vilket också valresultatet visar. Totalt ökar stödet för de sex partierna från 37 mandat till 40 mandat.

Samtidigt är det dags att kliva av nu. Miljöpartiet har genomfört mycket som vi är stolta över, men nu vill de övriga partierna gå in i ett nytt skede. Man vill öka andelen privatiseringar och utförsäljningar, och prioriterar hellre en sänkt skatt än ökade resurser till verksamheterna. I ett sådant läge är det dags att kliva av.

De högljudda kraven om skattesänkningar och utförsäljningar kommer dock inte från de pragmatiska och mycket sympatiska moderaterna i Borås. Nej, deras företrädare förstår, att en långsiktigt hållbar 6-partikoalition inte skulle klara sådana krav. I stället kommer kraven från (kd) och vägvalet, två partier som i mångt och mycket är två sidor av samma mynt.

Miljöpartiet i Borås går nu i opposition, och samtidigt börjar vi söka efter nya samarbetspartners, som bättre delar vår idé om solidaritet framför kortsiktiga vinster, partier som prioriterar verksamheterna framför skattesänkningar. Jag tror att vi kommer finna sådana samarbetspartners, det verkar finnas gott om dugliga lokalpolitiker i Borås.

Men visst är det med en bitterljuv känsla, som vi nu tackar för oss, genom att minnas alla fina stunder från de nu historiska åtta åren med 6-partimajoriteten. Låt oss tänka på alla duktiga själar som gjorde majoriteten möjlig, som Åke Jogeland och Ellie Blickfors. Och låt oss tänka på den suveräne och alltid like vänlige Björn Bergquist, som axlat rollen som hela majoritetens talesperson galant. Den mannen borde få någon slags Nobelpris i ledarskap.

Men nu tackar vi för oss, kapitlet om 6-partikoalitionen är slut. Men i boken om Miljöpartiets politiska gärning i Borås har vi bara kommit igenom prologen, det är nu berättelsen börjar. Det är dags att vända blad... 


Svårt med förhandlingar

Just nu är det mycket diskussioner kring förhandlingar. Sonderingar hit och sonderingar dit. Men sitsen är tuff för Miljöpartiet den här gången. Vi är inte vågmästare, vi har få alternativ för att kunna få en bra sits. Målet har varit att vi ska ingå i majoritet i Borås. Vi får se hur det blir...

I regionen har vi den sitsen att vi gått starkt framåt, men utan att få någon tydlig möjlighet att förhandla. Eventuellt finns det risk för att Miljöpartiet ställs helt utanför inflytande, vilket blir tufft...

m v h Tony


Göran tippade rätt valresultat i oktober 2005

Göran Larsson vann vadet mellan fullmäktiges ordförande Hans Aronsson, undertecknad och honom. Vi satt i oktober i fjol och tippade valresultatet, och Larsson prickade rätt med en tiondels marginal. Han gav alliansen vinsten med 48,2 mot valnattsresultatets 48,1. Men med förtidsrösterna lär han säkert hamna på pricken rätt...

Intervju:

Fråga:-  Hur känns det, Göran!?

Svar: - Jag tycker att (s)- väljarna inte mobiliserades av socialdemokratin, och det hade jag på känn. Göran Persson orkade inte få med sig hela svenska arbetarpartiets fyra fraktioner (som jag ser det). Vi har sett detta i andra länder. Risken är att SAP kommer hålla sig på en nivå i paritet med andra nordiska länder, snarare i 30%- stråket än upp mot 40%

Fråga: -Hur ska vi vinna 2010?

Svar: - Vi måste få med oss den samlade oppositionen och skapa en rödgrön allians, där vi är arbetar för att alla ska räknas, och att visionen om de gröna framtidsfrågorna genomsyrar arbetet. Kan vi få igenom detta, och presentera detta halvvägs in i mandatperioden, så har vi chansen. Jag hoppas att (s) får en kvinnlig ledare. Vore kul att Maria W och ev Margot W tar en ledande position som oppositionspolitiker nu. Även Lars Ohly har gått från klarhet till klarhet, och han skulle nog trivas med de ovan nämnda vid sin sida i en debattpanel.

Fråga: - Hur går det i Lidköping?

Svar: När alliansen bildades där 2005 tog jag enskilt initiativ till kommunalrådet om att agera gemensamt för att ta ansvar. Det mynnade i en budget 2006, och i ett gemensamt förslag för 2007. Vi tog flera initiativ i valrörelsen, ex en fotbollsmatch med 4-2- seger.

Tack, Göran för intervjun. Nu åker jag till Borås och diskuterar hur vi ska göra där... Hmmm.... Sd verkar bli tungan på vågen om (mp) skulle välja (v) och (s). Det tänker vi inte tillåta att de hamnar som. Alternativen i Borås är begränsade för (mp), men vi ska göra det bästa av läget...

Full rulle i valrushen...

I dag är det så valdagen. Eftersom jag sitter i valnämnden i Borås, har jag och en (m)- kvinna vid namn Maj Steen varit ute och inspekterat vallokalerna. Främst i de södra delarna i Borås Stad, som Seglora, Kinnarumma och Rydboholm. Inspektionen gick fint, alla verkade sköta sig.

Jag vill säga att det är kul att se alla som röstar. Många har även förtidsröstat. I vissa distrikt har nära 1/3 varit inne och röstat före valdagen, vilket borde innebära att röstdeltagandet blir högt = vinst för demokratin. Men uj uj, jag börjar bli orolig för att alliansen vinner. Helt klart är att valet blir en rysare...

I kväll och natt ska jag ta emot rösterna när distrikten kommer in med dem till kommunledningskansliet. Därför blir detta mitt sista meddelande före valets resultat offentligjorts. Måste därför komma med ett litet tips på riksresultatet:

(v) 6,9%
(s) 34,7%
(mp) 7,3%
(c) 7,0%
(kd) 8,2%
(fp) 7,4%
(m) 25,6%
(övr) 2,9%

M v h Tony


Över 6%, sedan kom Maria Wetterstrand

Vågar vi hoppas på 7,3% (mitt tips) under söndagens val? När nu Maria Wetterstrand kommit in i hetluften i valrörelsens slutskede, känner åtminstone jag mig extra taggad för att jobba hårt och målmedvetet ända fram till natten till valdagen.

Och Maria kommer att vara vår företrädare i slutdebatten på TV 4. Hon kommer ge gärnet, och troligtvis vinna den debatten. Och Peter går inte av för hackor han heller. Han kommer göra en stabil och trygg insats i SVT:s slutdebatt. Det är jag säker på.

Känner mig hoppfull!!!


- Ge upp defensiven gällande miljöfrågor i EU

Så sade en representant från Greenpeace i SVT 24-  programmet "Studio 24". Detta efter att han tydligt förklarat att (mp) står för den bästa miljöpolitiken.

Som ett ord på vägen sände han ett budskap som jag kommer driva att man inom mitt parti tar till sig efter valet. Jag är själv vare sig för eller mot ett utträde, för mig är det en inte- fråga. Men så länge vi är med, måste (mp) arbeta för att regeringen tar ett betydande mer aktivt arbete i EU. Och vår egen ledamot i EU- parlamentet måste också fokusera på miljöfrågorna. "Back to basic", skulle man kunna säga.

Personligen är jag tämligen ointresserad av EU- frågan,  visst är jag negativ till den maktöverföring som i det fördolda överförs till Bryssel, och det är förvånansvärt att ingen verkar vara intresserad av att debattera frågan i vår valrörelse.

Men även om jag, media och väljare är ointresserade av EU- frågan, så får inte partiets företrädare vara det. De måste driva på EU i rätt riktning, delta aktivare och försöka arbeta för tuffare miljöregler och en högre grundnivå som krav för medlemsländerna i EU.

Kemikalier, biologisk mångfald och klimatet är alla frågor där EU kan och bör spela en aktivare roll. Och det är (mp):s skyldighet att driva på regeringen att så blir fallet. Det arbetet hoppas jag att vår starke man i Göteborg, Max Andersson, kommer driva på, när han efter valet troligtvis blir den riksdagsledamot från (mp) som axlar rollen som EU- politisk talesperson. För det är som sagt dags att sluta att bara tala om EU i termer som för eller mot...

Om bombhot och påhopp på vårt demokratiska arbete

I dag ringde säkerhetsstrategiska mig för att ge en lägesrapport kring förändringar av hotbilden med anledning av bomben i Malmö. Det känns hemskt att det finns människor som vill stoppa det fria ordet med en bomb. Sådana uttryck är ett angrepp på demokratin. Ett hot mot öppenheten i vårt land.

Jag hoppas människor tar hotet på allvar, tar ställning för demokratin, och därmed deltar aktivt i valet. Detta är enda sättet att visa att vi inte tolererar bomber, hot, våld och ett mer slutet samhälle...

Bra diskussion i TV 4

Maria Wetterstrand var jätteskicklig i utfrågningen, och den diskussion som följde efter, med företrädare för alla tre samarbetspartierna, var också bra och upplysande.

Jag är jättestolt att jag en gång i tiden satt som vice sammankallande i den valberedning som vaskade fram Maria och Peter som språkrör!!!

m v h Tony

Svensk TV:s...

... mest synliga programledare: Peter Jihde

... mest långlivade programledare: Arne Weise

... vanligaste namn hos en väderpresentatör: Pär (även i formen Per- Erik)

... vanligaste felsägning: - "Buschkusch"

... längsta följetong: A Ekonomi

... näst längsta följetong: Rederiet

... mest saknade skägg: Carl- Ingemar Perstad

... yvigaste gester: Väder- Tone

... konstigaste tv- tablå: SVT 24 på lördagar

... näst konstigaste tv- tablå: Kanal 5 på vardagar

... märkligaste program genom tiderna: Rena Natta (med David Weidfogel)

TV- sporter...

Bra tv- sporter, vanligen förekommande på SVT och Eurosport:

1. Längdskidor
2. Friidrott
3. Skidskytte
4. Kanot
5. Rodd
6. Alpina grenar
7. Simhopp
8. Konståkning
9. Freestyle
10. Cykling
- - - -

Mindre bra tv- sporter,  inte helt ovanliga på kanaler som Viasat Sport:

2397. Domino
2398. Bandy
2399. Schack
2400. Bridge

Miljöfrågor på tapeten, (mp) mot (c) i kvällens "6 dagar kvar" på TV 4

Hoppas att vi får en tydlig bild av hur Centern sviker i miljöfrågorna, på punkt efter punkt. Tyvärr har det en gång ganska framtidsinriktade och visionära (c) blivit alltmer ett löftestomt och innehållslöst parti. Ett allt mer grått parti. Tyvärr, till mina idoler bland andra partiers ledare hör både Olof Johansson (som en gång valde att avgå i protest mot Öresundsbron) och Karin Söder (som var sveriges första kvinnliga partiledare). Men i dag - nejdu, Maud företräder inte längre "mittens rike", snarare är hon lydig följeslagare till nyliberalisterna...

Kristallgalans mest värdiga pris

Den mest värdiga pristagaren vid kvällen Kristallgala var utan tvekan Magnus Härenstam. Mitt favoritprogram med honom är, vid sidan av klassiska "Fem myror..." och "Svenska Sesam", den smått hysteriska "Lagt kort ligger", och den trivsamma norsk- svenska produktionen "Fredrikssons Fabrik".

För den som glömt "Lagt kort ligger", kan jag avslöja att det rörde sig om en tv- lek med kortspel, ett program som gick någon gång under den sista halvan av 80- talet. I "Fredrikssons Fabrik" spelade Härenstam klockrent den smått nervige, men snälle och välmente direktören "Fredriksson", som ständigt trasslade med sina anställda (speciellt Pia och Kari var uppnosiga, medan Oddveig och framförallt Margit gav honom rätt).

Mitt favoritavsnitt är när Oddveig av misstag missat en nolla när norska skidlandslaget skulle beställa skiddressar inför OL i Lillehammer. Så i stället för 600.000 kr har norska landslaget köpt dräkter för 60.000 kr. Men iklädda illa sittande gulblå dresser, föreställde gamla Margit en "old boy" från det Svenska nederlagstippade skidlandslaget, och felet ansågs vara de dåligt sittande dresserna. Därefter rev norska skidlandslaget upp avtalet, och sökte en ny tillverkare.

I all sin enkelhet var "Fredrikssons Fabrik" en av det tidiga 90- talets bästa komediserier, främst tack vare en underbar rollbesättning.


Så sent som i våras var Härenstam lysande i en svensk komediserie på tv, då han spelade en grinig gammal brottar- pappa. Hoppas han fortsätter spela in tv ett bra tag än...


I dag gör Eva en insats för kollektivtrafiken i Borås Stad

I dag kommer Eva lägga ett eget yrkande på Borås Stads kommunstyrelsemöte. Där kommer hon föreslå att en tvärpolitisk grupp tillsätts för att se över hur man kan stärka kollektivtrafiken i Borås. Sitter just nu och håller tummarna för att hon ska få igenom sitt yrkande.

m v h Tony

Tio mandat i regionfullmäktige !!!

Om mätningarna som görs just nu stämmer, så kan (mp) få hela 10 mandat (av 149) i Västra Götalandsregionens fullmäktige! Fem Göteborgare, två Bohusläningar, en norra Älvsborgare, en Skaraborgare och en Sjuhäring!

Tack alla sympatisörer, för ert stöd. Det gör att det känns jättekul att fortsätta kampen - ända in i kaklet !!!

Apropå varg- frågan

Har ett alternativt förslag till mp- valaffish:

Jakthundar dödar fler får
än vargar gör

Låt fårfarmarna få skjuta
fler jakthundar

Eller ?


PS
Förslaget är dåligt, men jag blir så förbannad över de
lantbrukare som vill slakta vargstammen.
DS

Hallå GP, ni glömde tala om vilka som var flitigast!!!

I söndagens Göteborgs -Posten talar man om att var sjätte politiker i Regionfullmäktige aldrig talat,  interpellerat, frågat eller motionerat i fullmäktige. Håller med om att det är uselt.

Men...

Ni kunde kanske nämnt att det finns ett parti där man genom sina SEX platser låtit över TIO personer fått både motionera, interpellera, tala och fråga i fullmäktige. Som vanligt är (mp) bäst i klassen, men det kanske inte är någon nyhet? Annars hade väl GP skrivit om saken ?   :-)

Åka tåg...

Jag åker mycket tåg och buss när jag jobbar. Eftersom jag är ungefär lika ofta i Uddevalla, Skövde, Mariestad, Borås eller Göteborg, som jag är i Vänersborg, så blir det en del resor. Mestadels åker jag på Älvsborgsbanan, mellan Borås och Vänersborg. 

Här kommer en snabb sammanfattning av hur det är att resa mellan Borås och Vänersborg, om man väljer det tidiga tåget (som går en stund före kl sex på morgonen)
 
Lokföraren: - Tid för avgång, dörrarna stängs.
Dörrarna: - Psstt Poff!
Tåget: - Skrammel, vissel skrammel.
Utsikt: Vildvuxen bangård, RFSL- lokal, följt av Ernst- och Young- skylt på Borås Norra.
Lokföraren: - Nästa stopp, Knalleland! Knalleland!
Tåget saktar in.
Dörrarna: - Poff! Psst!

Lokföraren: - Dörrarna stängs!
Dörrarna: - Psst! Poff!

Vid vintertid börjar det nu bränna till på benet, eftersom elementena ombord på tåget bara verkar ha en av- och på- knapp, och aktar du dig inte börjar det lukta bränt fläsklägg redan före Borgstena :-)

Tågvärden: - Välkommen ombord på SJ:s och Västtrafiks tåg bla bla bla mot Herrljunga och Uddevalla. Beräknad ankomst till Herrljunga är klockan bla bla bla, och till Uddevalla beräknas vi ankomma klockan bla bla bla. Jag kommer nu att gå runt och kontrollera era biljetter, och jag ber er därför att ni har biljetter och eventuella rabattkort och studentlegitimation nära till hands. Vi som är ombord önskar en trevlig resa.
Tåget: - Skrammel, skrammel, dunk-dunk, skrammel skrammel.
Pjexiglasfönster i tågets dörrar: - Skaller skaller, dunk-dunk, Skaller  skaller.
Lokföraren: -Nästa uppehåll, Fristad! Fristad!
Tåget saktar in.
Dörrarna: -Poff! Psst!

Lokföraren: -Dörrarna stängs!
Dörrarna: -Psst! Poff!
Tåget: -Skrammel, skrammel, dunk-dunk, skrammel skrammel
Tågvärden: - Nya resande!
Tony: - God Morgon!
Tågvärden: - God Morgon! Tack!
Tony: ...

Lokföraren: - Nästa uppehåll Borgstena! Borgstena!
Tony: - ZzZz ZzZz ZzZz

. . .

Tåget: -Skrammel, skrammel,  dunk-dunk, skrammel skrammel
Tåget: - TUUUUUT!      - TUUUUUT!
Lokföraren: - Nästa uppehåll Vargön! Vargön!
Tony: - ZzZzZ ZzZzZ ZzZzZ
Tåget stannar in, öppnas och börjar fara vidare.

Tåget: - Skrammel, skrammel, dunk-dunk, skrammel skrammel
Tåget: - DUNK! TODONK, Gnissel, gnissel, skak- skak, BRÖÖÖL!
Tony: - ZzZzZ.... Eh... Aahhh!
Lokföraren: - Nästa uppehåll Vänersborg! Vänersborg!
Tågvärden: Och här i Vänersborg blir det byte för resande vidare mot Trollhättan och Göteborg med avgångstid bla bla bla,  och för bytande resenärer sker avgång på vänster sida.
Tonys telefon: -Pip tut tut!
Tony: - God morgon Ingvar!
Ingvar: - Är du på kontoret?
Tony: - Om tio minuter.

- - -

Tja, det var väl en vanlig dag på Älvsborgsbanan, för en morgontrött tågresenär...


Avveckla kärnkraften!

Kärnkraften är farlig från det att den bryts,  tills det att den slutförvaras. Och den är dyr! Enda anledningen till att den inte är bortrationaliserad sedan länge är på grund av att den är subentionerad.

Om Fortum äger ett vattenkraftverk måste de ha en försäkring som täcker eventuella skador vid dammläckage eller liknande. Men för kärnkraften är de befriade att betala försäkringar. En härdsmälta skulle inte innebära något åtagande för Fortum, utan helt ankomma på oss svenska skattebetalare att betala. Är det rättvist.

Varför hävdar inte exempelvis Folkpartiet, som står för marknadsliberalism, att denna orättvisa skall åtgärdas, att elbolagen skall agera på lika villkor,  oavsett energikälla? Är det för att man är medveten om att försäkringspremien skulle bli så hög att kärnkraftselen skulle konkurrera ut sig själv, som man inte vill att marknadens krafter skall agera på lika villkor?

Varför värnar alla om en 80 år gammal teknik, en teknik som står för det förlegare. Nej, satsa i stället på Vindkraft, Vågkraft, Solenergi, Biobränsle. Och lär dig att stänga av Video, TV, DVD, Dator, Digitalbox mm mm genom att dra ur sladden när du inte använder den. Slopa stand by- knapparna, det skulle bespara oss en reaktor av elslöseri...

Valet handlar också om utrikespolitiken

Hörde följande på den eminenta norska statstelevisionen, NRK 1, i kväll:

" En palestinsk tenåring ble drept och broren kritisk såret da de passerte over en vej i Gazastripen i dag. Det opplyser palestinske sikkerhetskilder.

I fölge den israeliske hären skjöt de israelske soldatene mot en ruppe palestiniere som beveget seg på en plass, där mistnkelig måte må ha skjett. Soldatene antok att mennsker i gruppen ville åpne ild etter vart."


Valet i Sverige handlar även om utrikespolitik. Aldrig blir en sådan sak lika tydlig som när oskyldiga barn blir offer för ett meningslöst våld. Med (mp) i regeringen kommer solidaritetens låga få starkare bränsle, och regeringen komma att brinna för en hårdför kritik mot Israels ockupation av Västbanken och Gazaremsan!

M v h Tony

Sommarens sista dopp ?

I eftermiddags kunde  jag bara inte motstå vattnet. Den veka septembersolens milda ljus sken från klarblå himmel. Trots att den börjar stå lågt på himlen, spred dess sken härliga 24 grader till den blå luften, och vattnets små guppande vågor, skimrade likt små kristaller i den ljumma sensommarvärmen. Tog mig för att hoppa i bland vågorna, men det blir nog årets sista utomhusdopp.

I vattnet var det inga 24 grader, snarare 14, men friskt och skönt,  det kändes det. Åtminstone för ett snabbt dopp.

Minns i november, den ljuva september, heter det ju i visan, och nog är september en ljuvlig månad. Särskilt en dag som denna, när sommaren ihärdigt försöker motarbeta den mörka årstidens analkande...

Mina förslag till (mp)- ministrar

Om jag får bestämma, borde (mp) få 5-6 av de totalt drygt 20 ministerposterna i regeringen. Följande ministrar och personer borde vi sträva efter att få:

Jämställdhetsminister - Gustav Fridolin
Miljöminister - Maria Wetterstrand
Biträdande finansminister - Yvonne Ruwaida
Näringsminister - Peter Eriksson
Jordbruksminister - Malin Larsson
Försvarsminister - Lars Ångström

Reinfeldt saknade svar till tvåbarnsmamman Nena

Förtidsarbetad mamma, Nena, med två barn, har 3.000 kr att leva på i månaden.

Anna Hedenmo: - Vad har du,  Fredrik Reinfeldt, att erbjuda Nena?

Fredrik Reinfeldt: - Hmm, bla bla, tja, kanske i och för sig... Eller?

Anna Hedenmo: - Göran Persson,  vad säger du?

Göran Persson: - Människor som hamnar i förtidspension har betalat dyrt i arbetslivet. Det har kostat hennes hälsa. Skall sådant straffas, som (m) tycker? Nej, man måste försvara att hon får tillräckligt stöd så att hon kan försörja sig och sina barn.

Applåd

(sannerligen, Göran Persson är på bettet i kväll)

Persson pressar Reinfeldt i klimatfrågan

Härligt av Göran Persson mot Fredrik Reinfeldt:

- Klimatfrågan är en blind fläck för er i alliansen! Var ligger dina klimatmål, om du nu har några?

Helt klart har (s)- ledaren färgats av 8 års (mp)- samarbete. Det känns hoppfullt inför en gemensam regering efter valet. Hoppas bara att Persson lyckas övertyga sitt parti. I Borås frågade en gymnasie- elev en lokal (s)- funktionär om hur man skulle lösa klimatfrågan. Svaret blev att "det där är något som man löser i EU". Så lycka till, Göran Persson, i arbetet att föra in miljöpolitiken i ditt parti. Vi Miljöpartister lovar fortsätta pusha på så att du inte ger upp...

För övrigt - Anna Hedenmo är förbaskat vass och bra som debattledare. Hon går från klarhet till klarhet!

m v h Tony

Varför klagar alla på valprogrammet med Carin Hjulström - Livh och Peter Jihde?

I fredags sändes ett mentometerprogram om valet i SVT 1. Till skillnad från alla förstå-sig-på-are, tycker jag att programmet var jättebra, och då inte bara därför att (mp) vid slutet av kvällen var jämnstort med både (s) och (m)...

Men att arbeta interaktivt, att sätta igång tv-tittarna i soffan, och ge dem en underhållande folkbildning i hur partierna tycker i olika sakfrågor, det tycker jag är värt beröm! Att man dessutom vågade blanda dessa frågeställningar med lite humor, såsom roliga Morgan Alling och Olle Sarri, det förgyllde bara programmet än mer.

Tycker att SVT:s grepp om valet i år andas 2000- tal. Man har moderniserat, utan att förlöjliga, man har satsat på underhållande folkbildning, snarare än knarrtrist faktaspäckning, och dessutom valt att direktsända ett antal debatter och hearingar.

Tack SVT - ett public serviceföretag i tiden !!!

Tack, Bo- Göran Carlsson (svg) !

Sjukvårdspartisten Bo- Göran Carlsson har sänt en insändare till Borås Tidning där han tackar mig för att jag gick till angrepp på de högerextrema åsikter som framförts vid SPI:s valstuga. Han påminde också i sin artikel om att andranamnet på SPI:s kommunlista tidigare varit en mycket högerextrem kraft inom Ny Demokrati.

Jag tycker det är trevligt att få positiva reaktioner, och gällande min SPI- artikel har det kommit muntligt stöd från flera ungdomar, en äldre kvinna, och en handfull politiska företrädare. Dit hör Kristdemokrater, Vänsterpartister och Socialdemokrater. Och nu även Sjukvårdspartiet.

Tack än en gång, Bo- Göran Carlsson.

m v h Tony

Nu bloggar även Eva

Hej

Mycket praktiskst arbete i valrörelsen just nu, därför svårt att hinna med långa blogginlägg. I går höll jag på för partiets räkning från kl 07 - 02. Eller 01.47, förresten, det var tiden, när sista affischtavlan var på plats (i Sandhult). Jag och "fadren" hjälptes åt. I bland är det bra med en händig snickare till far...

Men detta inläggs stora nyhet är att allas vår Eva Théen Johansson, gruppledare för (mp) i Borås, egen företagare och dessutom en mycket trevlig och positiv människa, börjat blogga. Du kan läsa hennes blogg på
www.sweblogg.com/evatj

M v h Tony

Göran flirtar med gamlingar på torget i Lidköping

Göran charmar alla, ung som gammal, på torget i Lidköping. Om alla som faller för hans charm kommer rösta på honom, kommer si såddär 50 - 60 % rösta på honom i Lidköping. Just nu sitter vi på torget i solskenet, med en valbyrå, ett kaffebord och en nedffälld parasoll. Parasollen är lite skitig, och mp Lidköping borde investera i en ny. Men humöret är gott, väljarna glada, och mp Lidköpings- medlemmarna trevliga och positiva.

Det känns om (mp) har en god chans i denna stad.

Göran själv håller på att planera med Åsa Domeijs besöpk nästa vecka. En manifestation om djurrättsffågor i valspurten är ett bra trevligt initiativ tycker jag.

Go for it, Larsson !!!

Fredagens bravader

Förmiddag - Vänersborg, gå igenom post, ringa samtal till debattredaktörer och lobba för Stefans artikel mm.

Lunch och tidig eftermiddag - Lidköping, besöka Göran och mp Lidköpings valstuga på torget.

Sen eftermiddag - Vänersborg, skriva färdigt utkast för ett par debattartiklar.

Kväll - Se Birgit Karlsson i debatt på TV 4 Väst, angående vargfrågan.

Natt - Sova (förhoppningsvis)

I dag är Staffan Falk på Radio Sjuhärad

Han talar om vårt partis krav lokalt, inför förhandlingarna. Bl a vill vi att man på försök inför röstning från 16 års ålder i Borås Stad. Lyssna från kl 8.30 på www.sr.se/sjuharad .


Avsaknad av sevärda slapp- program

När valrörelsen går het (och även i bland annars) så är en enkel partifunktionär hemma ganska sent på kvällen, och eftersom mycket hänt under dagen är det svårt att varva ner.

Man sätter sig framför tv- apparaten, tar ett glas juice och en knäckemacka (Wasa Sport eller Falu Rågrut, brukar det röra sig om) med ost och paprika, och försöker slappt komma ner i ett lugnare tempo. Efter att det nödvändiga Text- tv- tittandet, för att se om något har hänt (och det har det i regel inte), så blir det dags för att se vad som erbjuds på dumburken.

SVT 1 sänder i regel Mannen från Uncle, en serie som kanske var bra en gång i tiden, men  tidens tand har nött hårt på serien, och även kultstatusen har nog ebbat ut en smula. Dessutom har ju serien en handling, och sådant orkar man inte med runt midnatt. Så SVT 1 går bort...

SVT 2 har i regel slutat för kvällen, och sänder en testbild och en slinga med välkända klassiska låtar. Duger gott att titta på i typ 10 - 12 sekunder, innan man märker att den rörliga pinnen till vänster på testbilden, bara åker fram och tillbaka, och inte likt en orm i ett gammalt dataspel åker runt och äter upp sina grann- pinnar. Så efter ytterligare en halv minut går även SVT 2 bort...

TV 3 sänder i regel den 37 delen i en deckare utan slut, helst amerikansk, och med mycket pistoler och svärord i. Och jag är för trött för den sortens deckare efter en lång dag ute med valarbete, så därför går också TV 3 bort...

TV 4 är ett säkert kort. I typ de 15 första åren av sin historia sände man den australiensiska evighetsserien Kvinnofängelset vid denna tid på dygnet. Den serien handlade om en hoper aggresiva fångar, någon snäll fånge, några snälla vakter och en riktigt farlig och aggresiv vakt som satte skräck i alla andra deltagare i serien. Dessutom hade en slags varm ångande press någon slags central roll genom hela serien, vilket inte gjorde så mycket eftersom denna press vaktades av de mer intressanta karaktärerna i serien. En perfekt serie att slumra in till, var den i alla fall, Kvinnofängelset. Nuförtiden kör man med poker och liknande, vilket också är bra att slumra in till, men inte lika ombytligt, som att se kvinnorna från fängelse- serien vara i luven på varann. Så nuförtiden har jag även låtit TV 4 gå bort, åtminstone för att se vad som sker i övriga kanaler...

TV 5 sänder i regel något riktigt sliskigt, vilket jag av princip brukar låta bli. Så femman går bort...

Så börjar jag då leta bland de mindre kanalerna, och brukar fastna framför TV 4+ som av någon märklig anledning gjort Malin Berghagen till programledare för en spökelispök- serie,  som i och för sig är intressant att följa, men som ändå är att begära för mycket för en utpumpad valarbetare, och då återstår SVT 24. Där sänds en grön tablå större delen av natten, en tablå som påminner misstänkt mycket om Text-tv, fast med grön bakgrund istället för svart. I denna tablå rullar ibland en karta fram,  där man kan se om solen gått upp än, eller om det fortfarande är natt. För är det natt, så är det mörkt på kartan.

Och det där med den mörklagda kartan är ganska bra, för då kommer man på att det snart är morgon igen, och att det verkligen är hög tid att gå och lägga sig. Och lika bra är väl det...

God natt !!!

Ingen Leijonkung, men helt ok framträdande

Så var det då dags för SVT- utfrågningarnas sista intervjuperson, Lars Leijonborg:

INTERVJUOBJEKT
Lars Leijonborg (fp): Rökt (fp)- ledare kravlade sig ur askan...

Betyg: ¤¤
Det var en tämligen stel och formell (fp)- ledare, helt utan den vanliga lite torra, men småironiska, humor, som blivit kännetecken under de senaste åren. Lars Leijonborg hade svårt kring diskussionerna hur han skulle klara av att vara statsminister vid en stor krissituation, när han nu inte ens klarade av att vara partiledare i en intern kris. Fp- ledaren gjorde väl inte bort sig, men var tydligt märkt av den gångna veckans avslöjande affärer.

PROGRAMLEDARE
Mats Knutsson
Betyg: ¤¤¤

Upplevde att Mats Knutsson stundtals lät (fp)- ledaren komma lite väl lindrigt undan, även om han av och till kom med vassa frågeställningar. Mats Knutsson kommer i mina ögon vara välkommen tillbaka som utfrågare, han har serien igenom hållt en hög genomsnittlig standard, och inte varit så starkt politiskt färgad.

Marianne Rundström
Betyg: ¤¤¤¤¤

Som vanligt en god insats, denna afton helt utan misstag. Måste åter upprepa att Rundström saknar konkurrens som SVT:s skarpaste kvinnliga utfrågare sedan Gunvor Hilldéns dagar. Kvick, glad, framåt, men ändå vass och aldrig rädd för att ställa kniviga följdfrågor. Marianne Rundström har varit utfrågningarnas hjärta, själ och stora tillgång.

TOTALT
Betyg: ¤¤¤

En blek Leijonborg utan humor gjorde att timman kändes ganska lång. Detta trots att man använde ganska många minuter till att diskutera de oegentligheter som fp- topparna bidragit med under valrörelsen. I övrigt en lyckad sändning, och fullgod avslutning på en mycket sevärd utfrågnings- serie.


Tjoho !!!

Jag har blivit uppflyttad!. Härmed tillhör jag "Gröna Favoriter" på Johan Hellströms bloggsida. Nu har han blivit min favorit i bloggvärlden:-)

(till skillnad från den där Tomas som ännu inte ens har en länk till undertecknad, eller till Johan)

M*A*S*H håller än...

Trots otaliga reprisrundor,  måste jag ändå säga att den gamla komediserien om fältläkarna i krigets Korea hör till något av det mest suveräna en sitcom- serie kan bjuda på. Sättet som man blandar in allvarliga teman i en komediserie tilltalar mig, eftersom serien, mitt i fnissen är tämligen allmänbildande. Där finns en underton av att manusförfattarna verkligen haft en önskan att visa, om än med fniss och komik, på det absurda i att kriga.

Att sända ut läkare för att lappa och laga offer från kriget, för att de åter skall kunna gå ut och slåss - i kriget. Ett tankvärt uppslag, så otroligt långt från patetiska "Vänner" eller smetiga "Huset fullt".

Humor med finess - helt enkelt...

Min artikel om att SPI är smygrasister har visst skapat ilska

Under kvällen gick min telefon varm. Många i SPI tycker att jag överdriver när jag beskyller dem för att vara smygrasister. Men sanningen är den,  att jag hört det jag hört, där jag stått vid valstugan. Det hummas med, när folk skyller saker på invandringen, det skylls på invandrarna när pensionerna är för låga eller de särskilda boendena för dåliga.

Bitterhet är ingen god drivkraft inom politiken - det har den aldrig varit.

Många människor, en del av dem högt uppsatta politiker, och i bland tillhörande mitt eget parti, har gått i den fällan. Men till slut tar bitterheten överhanden, omdömet sviktar, och en i grunden mycket kompetent och snäll människa, kan komma att kasta ur sig saker som främlingsfientliga och andra destruktiva krafter utnyttjar. Nej, bitterhet är sannerligen ingen god drivkraft. Inte i politiken, och inte heller ute i det verkliga livet.

Därför hoppas jag att SPI till kommande val gör sig av med sin bitterhet, blickar framåt och försöker sätta visioner hur de äldres situation skall förbättras i främsta ledet av argumentationen. Först då kommer jag tycka att SPI tillför något nytt, fräscht och bra till politiken. Lägg av med bitterheten...

Och mitt i allt fp- rabalder kom Peter Eriksson...

Så blev det då dags för ett av mp- språkrören att intervjuas av SVT:

INTERVJUOBJEKT
Peter  Eriksson (mp): -Välfriserade svar med nyrakat språkrör
Betyg: ¤¤¤¤
Peter Eriksson utstrålar stabilitet, något som inte varit allt för vanligt för Miljöpartiets språkrör genom åren. Samtidigt lät han sig pressas hårt i frågan om medborgarlön, krånglade till det mer än nödvändigt. Eriksson var stundtals både humoristisk, ironisk och lättsam, men av och till lät han sitt engagemang leda till irritation över programledarnas naiva frågeställningar. Sådant klär sig inte i TV. Under sändningens tio sista minuter, som handlade om miljö, tände Eriksson till och blev mer lysande än jag någonsin sett honom. Där räddade han en fyrapoängare, annars hade jag tänkt sätta en trea för kvällens insats.

PROGRAMLEDARE
Mats Knutsson
Betyg: ¤¤¤¤

Pressade på hårt om medborgarlönen, och gav sig inte med Erikssons något vaga svar,  utan fortsatte idogt följa upp med nya frågeställningar. En ny fullgod insats från Sveriges bäste manliga utfrågare sedan Lars Orups dagar.

Marianne Rundström
Betyg: ¤¤¤

Som vanligt en god insats, dock gjorde hon under kvällen ett stort och ganska irriterande misstag. I snabbfrågorna ställde hon en fråga om pigavdrag, och relaterade till att de just talat om frågan tidigare. Men frågan kom upp först efter snabbfrågorna. Det var en miss, som åtminstone jag satt och grunnade på en stund...

TOTALT
Betyg: ¤¤¤¤

En timma som präglades av inledningen, där Eriksson pressades om sina åsikter i frågan om Folkpartiets brottsliga krumbukter i Socialdemokraternas intranät. Timman flöt i övrigt på ganska snabbt, och det kändes som att Miljöpartiets politik redogjordes på ett ganska gott sätt för tittarna.


Solsken i Herrljunga

Sitter på Herrljunga station just nu. Solen skiner, kan meddelas. I övrigt inget nytt att förtälja. Kanske då att jag efter gårdagens marlör inte kommer att kliva av tåget för att köpa tidning. I går missade jag tåget, det ska inte hända i dag...

I dag gäller det...

... Peter Eriksson i Utfrågningen i SVT 1 kl 20.00.
Naturligtvis kommer en bedömning från min sida efteråt. Jag lovar att försöka se utfrågningen så opartiskt jag kan. Lovar att inte ge ¤¤¤¤¤ till Peter om han inte förtjänar det...

Vad är då bra med de övriga partierna?

I en liten artikelserie har jag beskrivit vad jag anser är de övriga partiernas största nackdelar. Här kommer några fördelar med de övriga partierna...

VÄNSTERPARTIET
Vänsterpartister brinner ofta av engagemang. De vill verkligen förändra världen.

SOCIALDEMOKRATERNA
Socialdemokrater brukar alltid stå för sina löften. Att bryta ett avtal existerar inte inom (s).

CENTERPARTIET
Många centerpartister har i grunden ett genuint miljöintresse, vilket jag tycker är mycket positivt.

KRISTDEMOKRATERNA
Kristdemokrater är i regel mycket måna om våra äldre, vilket jag tycker är bra.

FOLKPARTIET
Folkpartister brinner liksom vänsterpartisterna ofta av engagemang. De vill också förändra världen.

MODERATERNA
Moderater är alltid ärliga och raka. Man är inte alltid överens med dem, men de är alltid tydliga, ärliga och uppriktiga.

Vad jag tycker illa om hos Moderaterna

Här avslutas denna lilla artikelserie, med (m)...

Moderaternas största nackdel är deras brist på empati. Många av medlemmarna i (m) verkar sakna en grundläggande vilja att göra samhället så gott som möjligt, för så många som möjligt. I stället sätter man egoism och kortsiktiga vinster i främsta rummet. Synd, för annars brukar moderater vara trevliga prickar att ta en kopp fika med...

Vad jag tycker illa om hos Folkpartiet

Här fortsätter artikelserien, nu med (fp)...

Folkpartiets största nackdel är nuvarande partiledning. Jag ogillar skarpt den oliberala människosyn som präglar förslagen om språktest, hårdare straff och tuffare villkor i slokan. På Westerbergstiden var det bara miljöpolitiken som felades, nuförtiden är flera (fp)- förslag bland de som ligger längst från den grundläggande solidaritetssyn som präglar Miljöpartiet.

Vad jag tycker illa om hos Kristdemokraterna

Artikelserien fortsätter, nu med Kristdemokraterna.

Det mest negativa med (kd) är deras sätt att ha tagit ord som etik och moral i besittning, och blivit någon form av domstol av vad som är etiskt och moraliskt försvarbart. Att vara homosexuell förälder är tydligen etiskt oförsvarbart,  samtidigt som det tydligen är helt okej att fara med osanningar om sina egna bedrifter i debattartiklar. Sista meningen syftar på regionrådet Monica Sehlin, som i flera artiklar hävdar att hon alltid varit emot sammanslagning av sjukhusen i Norra Älvsborg och Bohuslän till NU- sjukvården.  Detta trots att man kan läsa i protokoll, svart på vitt, att just hon var en av de som röstade för en sammanslagning.

Tarras Wahlberg ledare för syndikalisterna!

Tomas ringde och berättade att det är en Tarras - Wahlberg som är ordförande för SAC Syndikalisterna i Stockholm. Detta apropå postbojkotten mot Sverigedemokraterna. Kan man förmoda att denne Marcus Tarras - Wahlberg på något sätt är släkt med allas vår Elisabeth Tarras - Wahlberg, d v s hovets egen järnlady?


Vad jag tycker illa om hos Centerpartiet

Artikelserien fortsätter, nu med Centerpartiet...

Centerpartiets nackdel är att man tror sig företräda hela landsbygdsbefolkningen. Detta trots att Centern varit för LRF,  vad (s) varit för LO. Man går i största lobbygruppens ledband, vilket inneburit att många småbrukare fått det extra tufft när centern fått påverka jordbrukspolitiken. Centern har också en tendens att sälja ut sina hjärtefrågor, som kärnkraftsmostånd, EU- motstånd och annat, utan att för den delen reflektera över vad man gjort...

Vad jag tycker illa om hos Socialdemokraterna

Min lilla artikelserie om nackdelarna hos övriga partier fortsätter...

Socialdemokraternas största nackdel är att dess medlemmar lever i föreställningen att man delar värderingar med hela befolkningen. Detta har lett till ett sektaristiskt tänkande, där oliktänkande individer möts med förundran, eller rentav av förfäran. "Förvisso har ni en klok synpunkt,  men i det stora hela har jag rätt" är ett synsätt som präglar många Socialdemokrater, vilket tyvärr leder till stora samarbetssvårigheter.  Något som inte minst varit situationen i Borås.

En annan nackdel med Socialdemokraterna är att de haft förvånansvärt svårt att genomföra sina vallöften. Detta trots att man varit statsbärande parti hur länge som helst, och trots att man i stort sett kommit med samma vallöften de sista 30 åren...

Vad jag tycker illa om hos Vänsterpartiet

I denna lilla artikelserie "Vad jag tycker illa om hos" kommer jag redogöra för vilka negativa sidor jag mött hos övriga partier under årens lopp. Jag går på skalan, från Vänster till Höger, och börjar därför med Vänsterpartiet...

Vänsterpartister ser i regel allt i svart eller vit. På så vis är man inte helt olika en av sina största hatobjekt, George W Bush. Precis som honom kör man ofta med retoriken "antingen är du med oss, eller mot oss". Att partipolitik ofta handlar om att finna en långsiktig lösning, som skall stå sig även om majoriteterna i blocken skiftar, det är ingenting som vänsterpartister bryr sig om.  I stället hävdar man sin linje in absurdum, tills den dag de själva målat ut sig i ett litet hörn. Vilket är synd, eftersom deras insikt i främst internationella frågor och ärenden som rör solidaritet, ligger mycket nära mitt eget partis...


Intressant äldredebatt på tv just nu

Just nu håller Sverker Olofsson i en intressant äldrepolitisk debatt. Det intressanta är att alla partier vill satsa mer på äldre, men att nästan alla bara talar gammal skåpmat. Inte minst Alf Svensson som tuggar samma retorik som på den tiden han var minister. Men en sak har han rätt i - vi måste få in fler äldre i politiken!!!

Många människor slutar vara aktiva i politiken när de blir pensionärer. Vi måste försöka locka in äldre människor i politiken. Många tror att (mp) är mot äldre (troligtvis därför vi brukar ha bäst ungdomsrepresentation), men det vi säger nej till är människor som ser politiska uppdrag som ett arbete, och sitter från ungdomsår till pensionen. Däremot vill vi absolut ha in fler äldre i politiken.

Men äldrepolitiken är i det största ingen resursfråga. Visst kostar det pengar att satsa på hemsjukvård, attraktiva äldreboenden (av olika former) och öka resurserna till terapi och meningsfull sysselsättning. Samtidigt måste man någonstans ställa sig en fråga kring om vi lägger de resurser vi har på rätt ställen. Är det effektivt att sätta den gamle i kö för att besöka läkaren, när man i stället kunde göra tvärtom, att läkaren gör hembesök (och då inte enkom för att konstatera att den gamle avlidit)? Hur främjar det den gamles hälsa?

Nej, det finns mycket att göra, men frågan är om dagens debatt gav några tydliga  besked kring hur? Ett stort pluss dock, till Tomas Nihlén (mp), som sade mycket vettiga saker (även om han fick ordet för lite, jämfört med vänsterpartisten, centerpartisten och kristdemokraten)...

"Pip attle bastanta"

OBS!
Den här artikeln innehåller skvaller, men är egentligen tämligen innehållslös. Läses på egen risk...

I rollen som politisk sekreterare får man höra mycket skvaller.  Eftersom jag lovat att inget föra vidare, väljer jag att kalla samtliga som det skvallrats om för "Pip attle bastanta". Ni som känner mig och de jag talat med, kan ju gissa vilka vi talat om...

m v h Tony

- - -
Kl 9.00
Telefonen ringer ljudligt: Pip, tut tut!
Någon: Hej Tony.
Tony: Nej men hallå! Vad står på.
Någon: Inget egentligen, men jag har ett mail till dig.
Tony: Jasså, men jag tar det när jag kommer fram. Om jag kommer fram.
Någon: Vaddå?
Tony: Jag missade just tåget från Herrljunga.

Kl 9.20
Telefonen ringer ljudligt: Pip, tut tut!
Tony: Miljöpartiet Tony Johansson.
Soili: Mmm, det är Soili.
Tony: Hej Soili.
Soili:  "Pip attle bastanta" var sur senast vi talades vid.
Tony: Säger du det?
Soili: Ja det säger jag. Personen verkar ju ur balans alldeles.

Kl 9.45
Telefonen ringer ljudligt: -Pip,  tut tut!
Tony: God morgon, Tomas!
Tomas: God morgon. Var är du?
Tony: I Herrljunga. Den där "Pip attle bastanta" ringde och störde.
Tomas: Som vanligt, då?
Tony: Nej, värre än vanligt. Jag missade till och med tåget...

Kl 10.05
Telefonen ringer ljudligt: -Pip,  tut tut!
Tony: Ja det är Tony.
Birgit: God morgon Tony. Vad säger man om "Pip attle bastanta"?
Tony: Ja, Tomas var förbannad när han talade om det häromdagen.
Birgit:  Det är ju bra att det är andra än en tjurig kärring som jag som klagar på "Pip attle bastanta".
Tony: Ja, det har du rätt i.

Kl 10.35
Telefonen ringer ljudligt: -Pip, tut tut!
Tony: Tony Johansson.
Göran: Ja hej, det här är Göran Persson. Vad tycker du om den där Göran Larsson egentligen?
Tony:  Nja, han är väl inget vidare.
Göran:  Haha
Tony: God morgon Larsson! Vad har du på hjärtat.
Göran: Jo det är en artikel, och sedan en manifestation och lite annat smått och gott.
Tony: Ja, jag hörde från "Pip attle bastanta" att det skulle vara en manifestation.
Göran: Jodu, "Pip attle bastanta" var tydligen intresserad av att vara med.
Göran: Jag såg förresten en bild på "Pip attle bastanta" i tidningen i går. Det var en ganska bra artikel.
Tony: Säger du det.

Kl 10.50
Telefonen ringer ljudligt: -Pip,  tut tut!
Tony: Ja det är Tony.
Ingvar: -Tjena, det är Ingvar. Läget?
Tony: - Jotack, bra, men jag har strandat på Herrljunga station och kommer inte härifrån.
Ingvar: Varför då?
Tony: Får skylla på "Pip attle bastanta", eftersom vi språkades i telefon när jag missade tåget.

Kl 11.00
Telefonen ringer ljudligt: -Pip, tut tut!
Tony: Tony Johansson
Någon: -Det här är "Pip attle bastanta". Har du material till mig?
Tony: Ja då, det ska jag ordna. Lägger allt med posten i eftermiddag.
Någon: - Bra, då kommer jag kunna läsa vad vi sagt.

Kl 11.30
Telefonen ringer ljudligt: - Pip, tut tut!
Tony: Tony Johansson
Ingvar: Hej, kan du hjälpa mig med Nuevo.  Den där dj-la "Pip attle bastanta" har gjort om alltsammans.
Tony: Ok, vad ska du göra?
Ingvar: Det rör sig i dörren, nu kommer någon jag väntat på hela dagen.
Tony: - "Pip attle bastanta" ?
Ingvar: Jajjemän! Och vet du, han har gjort sönder min kopiator!
Tony: - Säger du det?
Ingvar: Men skit i det, jag har ju lånat hans kopiator någon gång också...Sandaler ingen promenadsko

Jag har börjat ta morgonpromenader. I vanliga fall hinner jag inte det, brukar bara lunka i väg till buss eller tåg, för att sedan komma till kontoret i Vänersborg. Men inte nu längre. Varje morgon klockan fem ringer klockan, och jag ger mig ut. Har en favoritrunda över ängarna ner mot kyrkan, och tillbaka, en promenad på omkring 30 minuter (om man går snabbt). Sedan raskt in i dushen, för att ta i tu med morgonbestyren.

Har dock ett problem. Jag har inga bra promenadskor, utan har hittills vandrat fram i lätta sandaler, svettiga gympadojor eller i de läderimiterade plastskorna. I dag var jag förbi sportsko- affären på torget i Vänersborg, för att råda bot på problemet. Men några enkla promenadskor verkade de inte ha. Där fanns små luftkuddor att pumpa upp, små extra plastbitar med resår, och en hel del färglada mönster. Men inga promenadskor. Så jag gick till skoaffären på Edsgatan i stället.

Där fanns både galoscher och skinnskor, gummistövlar och sportskor,  men inga ordentliga promenadskor. Bergsklättrarkängor och rullskridskopjäxor fanns, men inga promenadskor.

Tillhör promenadskor ett utdöende släkte, eller är det vi som promenerar i stilla mak som minskat den senaste tiden. Medan utbudet av livsstilsskor för våghalsade äventyrare snart erbjuds på vilken konsumaffär som helst, så har vanliga promenadskor för lönnfeta medelsvenssons tydligen bortrationaliserats.

Så det blir till att traska vidare i sandaler några dagar till.  Åtminstone fram tills det blir frost. Därefter får man väl börja använda de svettiga gympadojorna...

SPI är smygrasister

I Borås står Miljöpartiets valstuga brevid en husvagn från SPI. Sveriges Pensionärers Intresseparti är ett parti som tyvärr inte står för vad det utgör sig. Flera av partiets företrädare står för en inhuman och främlingsfientlig syn som är väl så farlig som Sverigedemokraternas och Nationaldemokraternas.

Alla oförätter som begås mot äldre, och det finns det en hel del av, är tydligen invandringens fel i SPI:s syn. Att kommunerna lägger för lite pengar på Särskilt boende är tydligen invandrarnas fel, liksom att pensionerna är för låga.

I stället för att komma med konstruktiva lösningar på många av de bekymmer som möter våra äldre, så har SPI antagit en bitter och främlingsfientlig attityd. Det är synd att ett sådant parti profiterar på våra äldres goda rykte. Det är trots allt våra äldre som byggt upp sverige till ett öppet och mångkulturellt samhälle. Det är våra äldre som lade grunden till ett samhälle där alla människor är lika värda, med samma rättig- och skyldigheter.

Visst måste vi lösa situationen för de äldre. Vi måste tillvarata det friska hos våra gamla,  stimulera dem med aktiviteter och terapi. Skapa mötesplatser mellan gammal och ung. Men att falla in i den form av bitterhet som SPI präglas av, det späder tyvärr bara på problemet. Hoppas att människor genomskådar detta...


Bitterljuv intervju av Reinfeldt

Moderatledaren intervjuades av SVT:

INTERVJUOBJEKT
Fredrik Reinfeldt (m), - Bitter eftersmak när (m)- ledaren presenterade sina valkarameller.
Betyg: ¤¤
Reinfeldt är en statsman, det råder det inget tvivel om. Med en ärlig och uppriktig framtoning, och med en tydlig och rak beskrivning av vad hans politik innebär. Men samtidigt verkar han något träig, den lite glada underton som präglat tidigare sändningar skymtades endast under snabbfrågorna när Djurgårdens IF kom på tal.

PROGRAMLEDARE
Mats Knutsson
Betyg: ¤¤¤¤

Pressade Reinfeldt hårt när det gällde dennes velighet, exempelvis i frågan om fastighetsskatten. Knutsson var överlag både vass och tuff i sina frågeställningar, och ställde rätt följdfrågor. Som tittare kände man sig nöjd.

Marianne Rundström
Betyg: ¤¤¤¤

I all sin hjärtlighet hade Rundström i dag även kryddat upp sina frågor med en viss tuffhet, inte minst när det gällde jämställdhet. Marianne Rundström framstår alltmer som en av SVT:s starkaste utfrågare, samtidigt som det aldrig blir otrevligt, eftersom hon behåller sin glada och nyfikna inställning.

TOTALT
Betyg: ¤¤¤¤

Timman gick snabbt, detta trots att den intervjuade saknade något av den glada och humoristiska framtoning som präglat tidigare intervjuer.  Men kanske är humor något som inte är förunnat en statsman. Journalisterna var tuffa, utan att bli oförskämda, och ställde av och till Reinfeldt mot väggen. Kanske förlorade alliansen valet efter denna utfrågning, för när moderatledaren stod försvarslös, flöt de tysta sekunderna,  och konstgjorda pauserna ganska långsamt genom de svenska tv- rummen...


53% vill ha mer vindkrafts- el

53 procent av den svenska befolkningen vill helst att deras el ska komma från vindkraft. Trots detta satsas enorma belopp på nyinvestering i elproduktion från fossilgas (naturgas) och kärnkraft i Sverige.

Det är energibolaget Sydkraft själva som har beställt opinionsundesökningen från Sifo. Totalt har 1000 svenskar telefonintervjuats om vilket energislag som de helst skulle vilja se öka.


Svaren är relativt stabila från tidigare års undersökningar och visar 2005 att 53 procent helst vill se vindkraft som utökad energikälla. På andra plats kommer kärnkraft (36%), sedan kommer biobränsle (31%), vattenkraft (30%) och gaskraft på endast 9 procent.

Miljöpartiet tar parti för vindkraften - sedan får kärnkraftslobbyn säga vad de vill...


Höstrusk

Det stormar, regnar och är allmänt kyligt och kallt. Tur att vår valstuga är stängd på söndagar, för i dag är det ingen dag för utomhusaktiviteter. Tja, i och för sig hade jag tänkt fara till skogen för att plocka svamp, men det blir nog inget med det i dag. Det regnar för mycket...

Vad gör Vänner- folket på Vita huset?

Just nu rullar en reprisrunda av "Vita Huset" på SVT 2. Varför är personer från korkade komediserien "Vänner" med i rummet hos Josh Lyman? Märkligt...

Nåväl, så kan det gå när man inte följt en serie på några säsonger. Var mer inne i serien innan det blev dags för massa valrörelser och sådant. Tycker att "Vita huset" är en skruvad men ganska småtrevlig serie,  något man inte kan säga om "Vänner". Den är så tillrättalagd att inte ens burkskratten känns så särskilt överraskande...

Kalas...

Så har man hållit kalas för familjen. Bjöd på tacos, eftersom det är en lagom ansträngande uppgift, när man varit ute och valarbetat på förmiddagen. Efter maten blev det jordgubbstårta med limejos, hallonsylt och vaniljkräm. Thérese hjälpte till att dekorera, och hon gjorde det bra! Som kusligt huslig, brås hon tydligt på sin farmor.

Nu har alla farit hem till sist, och jag har just avslutat disk- och plock. och vad passar inte bättre än att då sitta ner och skriva några ord på bloggen?

Vad sa hon för nåt?

Så intervjuades centerledaren av SVT:

INTERVJUOBJEKT
Maud Olofsson (c), - Hurtig och snabb, ungefär som en kruskabulle med alf-alfa.
Betyg: ¤¤¤
Maud Olofsson glöder, det gör hon sannerligen. Hon glöder så mycket, och i så många ämnen, att hon ibland glömmer att förklara varför hon glöder så. Några rappa repliker, bland annat gällande mobilfria zoner (hon svarade att Västerbotten var fullt av sådana), men samtidigt kunde en del av svaren uppfattas som lite tuffa och kränkande mot de människor som befinner sig i utsatta situationer. En del svar fick undertecknad att sätta kaffet i vrångstrupen men så har också Centern tagit tydliga steg åt höger under den innevarande centerledaren. Maud Olofsson gjorde inte bort sig, utan gjorde en fullgod insats sändningen igenom.

PROGRAMLEDARE
Mats Knutsson
Betyg: ¤¤¤

Var inte lika vass som vanligt, utan verkade stundtals behandla Maud med silkesvantar. Hans insats var dock OK,  och helt utan misstag.

Marianne Rundström
Betyg: ¤¤¤¤

Man märkte att Rundström trivdes med ännu en kvinna i studion, och hon ställde många relevanta snabbfrågor. Hon framstår alltmer som den bästa kvinnliga intervjuaren någonsin i en valutfrågning.

TOTALT
Betyg: ¤¤¤

En till största delen trivsam timma, som dock saknade bredd när det gällde konsumentupplysning om vad Centern egentligen står för. Maud gled ofta undan, och hamnade gärna i diskussioner om arbetsmarknad och småföretagaranda oavsett frågeställning. Totalbetyget blir ändå klart godkänt, eftersom timman tycktes gå ganska snabbt, vilket brukar vara en bra värdemätare...