Stå på er, (kd) !

En uppmaning till minsta regeringspartiet, efter Centerstämmans fortsatta krav på sänkta införselskatter på alkohol:

- Stå på er, Kristdemokrater! Finland är ett varnande exempel på hur alkoholkonsumtionen stiger, hur konsumtionen når lägre åldrar, och folkhälsan försämras, när införselskatterna sänks.

Jag är ingen helnykterist, även om jag nog kan räkna mina årskonsumtionstillfällen på ena handens fingrar. Men jag är väldigt stolt över den tidigare restriktiva hållningen inom svensk alkholpolitik. En hållning som fått sig många törnar under årens lopp, inte minst när den fria marknaden i EU har bitit ifrån.

I mina ögon är det ett vansinne att EU- lagstiftningen inte skiljer på livsmedel och berusnings- och stimulansmedel. Det finns två partier i vårt land som helhjärtat delar den synen - (mp) och (kd). Så, stå på er mot allians- kompisarna, (kd) !

Mer klimatsmart mat

Såhär i skördetider kommer ännu ett recept på en klimatsmart, snabb och mumsig vegetarisk rätt, nämligen den Gambianska specialiten "Pla'sas", som jag fick nöjet att bekanta mig med på en resa, och sedan tillagat när andan fallit på. I Gambia använder man betydligt mer smör och olja, samt en annan slags jordnötspasta, men jordnötssmör är lättare att få tag på i våra svenska butiker.

Receptet är för 3 - 4 personer:

1 gul lök
1 paprika
1 tomat
1/2 Carambole (Stjärnfrukt)
3,5 - 4 hg spenat (fryst går bra)
1-2 msk smör (alt smakfri olja)
1 dl vatten
3 msk jordnötssmör
1/2 - 1 tsk mald muskotnöt
1 tsk salt
1 nypa malen svartpeppar

1. Hacka löken, tärna paprika och tomat, och hacka spenaten.

2. Hetta upp smöret/oljan till medelvärme i en gryta.

3. Fräs lök och paprika i några minuter, lägg därefter i tomaterna och spenaten. Häll på vatten, och koka i ca 5 minuter.

4. I med jordnötsmöret, muskoten, salt och peppar. Rör om och koka ytterligare ett par minuter.

5. Lägg grytan i uppläggningsfat, strö över tunna skivor av carambole. Serveras med ris eller couscous.


Klimatsmarta val vänder bubbelvattentrend

Knappt har miljöminister Carlgren hörsammat (mp)- motionens intentioner om att minska konsumtionen av buteljerat vatten, förrän trenden för sådana varor viker. Detta rapporterar detaljhandelns ledande facktidning, Ica- nyheter, i dag. I stället tycks det som att försäljningen av Soda- maskiner ökar, folk har börjat bubbla hemma, helt enkelt...

Ny algblomning i Östersjön

Apropå Heitis artikel kring Sveriges tillkortakommanden gällande miljön i Östersjön, så rapporteras det åter om algblomning i detta vackra, men av utsläpp hårt drabbade bräckvattenhav...

Rätt pris - handla klimatsmart!

Tillhör du dem som förundras över att en oxfilé som transporterats med lastbil från Irland är billigare än en från Orust? Eller att en kiwifrukt som flygits hit från Nya Zeeland är lika billig som en kiwi som transporterats med tåg från Italien? Om du grunnat på sådant, så dröjer det inte länge innan du inser att transporter är på tok för billigt i dagens samhälle. Allt annat är en ren lögn från dem som i dag tjänar på att mat och varor blir åksjuka...

Förresten är det  på tok för billigt att transportera oss människor också. Ta bara häromdagen, då flygbiljetter tur och retur till London reades ut för under hundralappen. Detta samtidigt som tågresan dit, förutom att den tar längre tid, också kostar ungefär 20 gånger mer. Trots att utsläppen från en sådan resa bleknar i jämförelse med flygresan.

Det är dags att låta den som skitar ner betala för vad det kostar. Låta den som väljer att vara klimatsmart, vara den som får ta del av statliga transportstöd, i stället för den som väljer att vara klimatvidrig. En flygresa tur och retur till Thailand orsakar lika stora utsläpp som tre års bilkörande. En flygresa mellan Stockholm och Göteborg orsakar lika tora utsläpp som över tusen tågresor de två städerna emellan.

Det finns många sätt att vara klimatsmart på - men det är sannerligen inte de sätten som gynnas i dagens ekonomi. Därför behövs Miljöpartiet, det är den omställningen vi syftar på, när vi säger "Bygg om Sverige".

Dock, här kommer ett relativt billigt alternativ till riktigt klimatsmart mat.

Recept på klimatsmart färssås
(recept för fyra personer, till ett pris av ca 65 kr):


Detta behövs:
ca 100 gr torkat sojaprotein (pris ca 14 kr)
(innebär betydligt mindre klimatpåverkan än köttråvara eller fryst vegetarisk råvara)
3 normalstora morötter (pris ca 2,50 kr)
(naturligtvis närproducerade och kravmärkta)
1 1/2 citron (pris ca 4 kr)
(gärna kravmärkt)
1 1/2 gul lök + (ev 1 vitlöksklyfta) (pris ca 2 kr)
(natruligtvis närproducerad och kravmärkt)
150 g Tomatpuré (pris ca 14 kr)
(gärna ekologisk)
150 g parmesan i bit (pris ca 15 kr)
(kravmärkt finns bl a på Coop)
1 kruka eller knippa persilja (pris ca 10 kr)
(den krukodlade brukar vara kravmärkt, den knippförsedda närproducerad)
Mexikansk kryddblandning (pris <0,50 kr)
(bl a kockens är fri från märkliga tillsatser)
1buljontärning (pris ca 3 kr)
(kött eller grönsaksbuljong efter eget tycke och smak)
Grillkrydda (pris <0,50 kr)

(bl a kockens är fri från märkliga tillsatser)
Salt (pris (<0,50 kr)
(gärna bergssalt)

1. Koka upp buljongen i vatten, häll i sojaproteinet. Låt den förvälla i ca 5 minuter.
2. Häll proteinet i en sil eller durkslag, tryck ut vätskan och låt stå några minuter.
3. Finhacka löken (+ ev vitlöken), och grovriv morötterna.
4. Sätt stekpannan på hög värme, och fräs löken i lite smör eller olja. Tillsätt därefter det förvällda sojaproteinet.
5. Tillsatt hälften av det salt och de kryddor du tänkt använda.
6. Häll i de grovrivna morötterna i färsen, sänk värmen.
7. Pressa ur citronerna och häll vätskan i färsblandningen. Tillsätt resten av saltet och kryddorna.
8. Riv ned parmesanen så fintmalet du kan i en skål. Riv eller mortla därefter ned persiljan i parmesanen, och rör om.
9. Tillsätt tomatpurén i färsen. Rör om, och tillsätt ca 1 - 1,5 dl vatten. Rör om igen.
10. Servera med nykokt pasta, gärna närproducerad eller egentillverkad. Häll en tesked eller två av parmesan- och persilje- blandningen överst på tallriken, ät och njut :-)


Norsk LO- bas uppmanar Statoil att hålla sig utanför Irak

Den norske LO- basen Roar Flåthen uppmanar nu Statoil att hålla sig utanför Irak. Detta då de 26.000 arbetarna inom oljeindustrin i Irak under sommaren förlorat sina rättigheter till att organisera sig fackligt. Flåthen menar att Statoil i realiteten understödjer en ockupationsregim som fråntar den irakiska befolkningen grundläggande demokratiska rättigheter. Ord och inga visor från den norska LO- basen.
(
Läs mer genom att klicka på länken)

Det blir allt tydligare att det inte bara är råvaran som stinker inom olje- branchen. Ännu ett skäl att satsa på ickefossila bränslen...

Borås KS- ordförande Björn Bergquist (m) avgår

Björn Bergquist (m) meddelade under tisdagseftermiddagen att han avgår som ordförande i Kommunstyrelsen (se artikel i Borås Tidning). Under den känsloladdade presskonferensen redogjorde han för att han vill ha mer tid för nära och kära, och att det är ett beslut som mognat i sommar.

Beskedet innebär att Boråspolitikens i särklass starkaste profil under 2000- talet lämnar posten som ledare i den framgångsrika koalition bestående av sex stycken partier (däribland mp), som styrt i Borås sedan 1998. I denna brokiga grupp har Bergquist fungerat som det trygga ankaret, en person som alla övriga politiker i majoriteten hyst stor tilltro och respekt till, och det inte utan anledning. Under hans period som KS- ordförande har kommunen fattat flera strategiskt viktiga och många gånger riktiga beslut.

Hans styrka har i mångt och mycket varit just det som också kännetecknar hans avgång. Politiken har aldrig varit någon pinne på karriärstegen för honom, inget evighetsuppdrag. Det har han ärligt och rakt sagt flera gånger. I den delen är Bergquist tämligen miljöpartistisk i sin syn, faktiskt mer miljöpartistisk än flera miljöpartister jag känner...

Den som skall axla hans roll får ett tufft uppdrag. Budgetförhandlingar skall slutföras, och det finns risk för att tidigare hårt hållna småpåvar bland samarbetspartierna vädrar morgonluft, nu när Bergquist avgått. Jag hoppas att gruppledarna i de olika partierna är tillräckligt starka att stå emot dessa småpåvar. De gågna årens medvetna strategi från de styrande partierna har gjort att Borås står väl rustat för framtiden, vi får hoppas att den inslagna vägen bibehålls även efter Bergquists- eran...


Ekologiska tomater...

Studier visar att ekologiska tomater är betydligt nyttigare än konventionellt odlade. De innehåller bl a ämnen som skyddar mot hjärtproblem. Dessutom är de ju betydligt godare. Min favorit är de vilda tomaterna, som är lite oregelbundna både till färg och form, de brukar vara både kanongoda och läckra rent visuellt.