Och jag byter bloggsida...

Hej

Nu byter jag bloggadress. För att följa mina nya inlägg, hädanefter, hänvisar jag till min nya och reklamfria blogg- adress:
http://www.vgtony.bloggagratis.se

Hälsningar Tony


Syrran blir bloggare...

Nu har storasyster och tillika regionkanslist Madelionos, Maddisan, Nene (kärt barn har många namn) blivit med blogg, hon också :-)

Nya måstebloggen (efter Johan, Tomas, Heiti, Linnea, Angela och Göran) blir alltså
http://maddisan.bloggagratis.se/

Uppmaning från Åsa Paues på SVT

Åsa på SVT har skrivit en kommentar på mitt (flera månader gamla) inlägg om KG Bergströms talkshow:

" Just det!
Missa inte Rakt på med K-G Bergström där Sveriges vassaste politiske reporter intervjuar Fredrik Reinfeldt i tisdagens premiärprogram. Kl 20.00 i SVT2 i morgon, tisdag 11/9. Gudrun Schyman och Bengt Westerberg finns på plats i programmets panel för att kommentera och reflektera över intervjun med statsministern. "


Det blir något att se fram emot, det !

KG Bergström är min favorit bland Sveriges alla sakkunniga rapportörer från inrikespolitiken. I fler år än jag kan minnas, har han levererat knivskarpa och avslöjande analyser, ständigt opartisk och garanterat kritisk. Han har mig veterligen alltid vågat ställa rätt frågor, oavsett intervjuobjekt. En liknande relation som den mellan f d Aktuelltprofilen Fichtelius och fd statsminister Persson torde vara fullständigt otänkbar mellan Bergström och vilken politiker som helst.

Med en stark integritet, en lagom distans till den sfär han granskar, och en knivskarp analysförmåga inger han känslor av både respekt och lite rädsla, hos det stora flertalet av politikerkåren. Det må säkert komma tider då hans analyser över (mp) retar gallfeber på mig, men så länge de är opartiskt framförda, och någorlunda rättvist fördelade bland partipalletternas olika färger, så inger hans analyser respekt!
Hoppas serien blir en långkörare i SVT! 


Miljöpartisterna i Borås delar på gruppledarskapet

Tomas och Eva går i  dagens Borås Tidning ut med nyheten att de kommer dela på uppdraget som gruppledare för Miljöpartiet i Borås Stad. Härligt med kommunala företrädare som lever som vi lär! Båda två är dessutom oerhört målmedvetna, brinner av ideologisk drivkraft och är genuint trevliga, raka och roliga människor. Jag är övertygad om att det delade gruppledarskapet blir mkt lyckat!

Jag är spärrad i Kina

Min blogg är spärrad i Kina. Inte för att jag begriper varför, har inte skrivit många ord som angriper Kina i den här bloggen. Men det är ju aldrig försent att börja:

Ett land som inskränker yttrandefriheten är aldrig ett land vars ledning man bör respektera. Snarare bör man ifrågasätta, kritisera och försöka förändra, inte landet, men dess ledning. Tyvärr är det köpkraften som avgör viljekraften, i kritiken mot diktaturer och översitteri, från vår svenska regering. Det har det dessvärre varit oavsett regeringsparti /-er, ända sedan Palmes dagar. På så vis sanktionerar vi alla det rådande förtrycket i ett av världens mest faschinerande och vackra länder. Dessvärre...

Kolla om din blogg eller hemsida är spärrad i Kina?

Odenberg går med flaggan i topp

Försvarsminister Mikael Odenberg meddelade kl 13.00 i dag att han lämnar såväl regering som riksdag. Grunden ligger i att målen i regeringsdeklarationen på försvarsområdet, rimmar dåligt med de besparingar som regeringen aviserar i sin långtidsplan. Jag tycker i och för sig att det är bra att regeringen skär ner i försvaret, men det är hedervärt med en politiker som finner det för gott att avgå, när programförklaringen inte stämmer med den förda politiken.

Han gjorde heller inga krumbukter kring varför han avgick, under presskonferensen. Vi såg en rak, tydlig och uppriktig avgående försvarsminister. Heder åt Odenberg, för den sakens skull.

Kräv kvalitét och lokal ådra, framför standardisering och låga priser

I dag går Ica ut med återkallelse kring salmonellasmittad köttfärs, häromdagen var det KF. Händelser som dessa kräver att vi börjar ställa krav på kvalitét av våra livsmedel. Den ensidiga fokusering kring priser, som präglat stora delar av detaljhandeln under många år, särskilt i Borås- området, går ut över kvalitén, så är det.

Överhuvudtaget är jag skeptisk till den standardiseringsvåg av maten som pågått i vårt land sedan sent 50- tal och in i våra dagar. Vi är nästintill unika med det, och då menar jag inte i någon positiv bemärkelse. I Sverige är det samma bröd på hyllan, oavsett om du står i en butik i Åhus eller Åsele. I Sverige är det samma ostar, oavsett om du står i Västerbotten eller på Billingen. I Sverige finns tre djupfrysta varianter av vår nationalrätt köttbullar, men knappast längre någon färsk köttfärs som duger att göra mormors köttbullar av. I våra krav på sterilitet och effektivitet har vi rationaliserat bort det som i övriga världen ses som den största tillgången, nämligen en lokal touch, en lokal ådra, eller en regional specialitét.

Därför har vi ingen Parmesan, Gorgonzola eller Jarlsberg i Sverige. Vi har Västerbottensost och Billingeost, båda framställda av samma standardiserade och pastöriserade mjölk. När vi svenskar vill variera oss, blir vi istället hänvisade till en handfull varor i ett standardiserat utbud av importerade lokala specialiteer, såsom ovan nämnda produkter.  De få svenska lokala specialiteter som finns, dom köps upp av jättarna, produktionen centraliseras, produkten standardiseras, och vips är den lokala touchen bortblåst, och smaken förtvinande lik Billingeostens, även om namnet skulle bära spår av den lokala ådra...

Åter till färsen. Färs som mals på butikskedjornas paketerings- centraler är sämre av flera anledningar, tycker jag:

1. Färsen är grövre. Nationalrätten köttbullar går knappt göra på ett tillfredställande sätt med den grovt malda centralpackade färsen. Till och med härliga och frispråkiga Birgitta Rasmusson på Icas provkök har klagat på detta.


2. Färsen tappar näring och smak. Färsk färs är nyttigare och godare än gammal, oavsett om den är vaccad eller ej. Visst, det är färre bakterier, men det är också färre vitaminer.

3. Färsen blir osäker och dyr. Ju större paketerings- centraler, desto större salmonellautbrott. Det som förr kunde bli en lokal epidemi, riskerar slå hårt över hela landet. Sådant kostar miljoner, i form av övertid och senarelagda operationer.

4. Färsen är sämre ur klimatsynpunkt. Färdigpacketerade färspaket tar betydligt större utrymme än om köttet, likt tidigare, transporterats i hela stycken till butiken.

5. Färsen är sämre ur valfrihets- synpunkt. Vi hänvisas till en standardiserad färs, och kan inte vända oss till någon annan butik när vi blir missnöjda.

Stå på er, konsumenter, stå emot dessa ovanifrån framtvingade förändringar, som standardiserat centraliserad köttfärs, och främja i stället dem som med en lokal ådra och ett kontinentalt tänkande vill värna kvalitét framför låga priser...


Västtrafik i knipa - vem bär skulden?

Den regionala kollektivtrafikhuvudmannen Västtrafik blöder. Nyheten om ett underskott på storleksordningen 160 miljarder kronor slog ner som blixt från klar himmel hos ägarna till bolaget i förra veckan. Flera kommunalråd, kommunstyrelsepolitiker, och även vissa regionpolitiker var snabbt framme med kritik mot Västtrafik för bristande ekonomisk styrning.

Samtidigt slår ju bollen tillbaks till ägarna. Varför har bolagets 50 ägare, kommunerna och regionen, försvårat styrningen av denna viktiga samhällsinstans? Det var ju ägarna, som genom sina beslut lade ner dotterbolagen och dess styrelser. Den instans, som förr fångade upp problem redan innan de blivit mer än tendenser till avvikelser. Det är ägarna till bolaget, snarare än bolaget självt, som borde ta och rannsaka sina beslut. Varför tog man bort ett av de effektivaste styrmedlen, nämligen tidig och full insyn av delregionala bolagsstyrelser? Bara (mp) var emot den förändringen. (mp) ensamt.

Nu, när bolaget blöder, då låtsas vissa som att det är Västtrafik i sig som är problemet. Så är det naturligtvis inte. Tvärtom har det bolaget jobbat med många strategiskt viktiga frågor de senaste åren, viktiga lösningar som de gamla huvudmännen på 90- talet inte lyckades åstadkomma. Nej, Västtrafiks problem är ägarstyrningen, dess former och instrument. Ytterst riskerar det naturligtvis bli vi kollektivtrafikresenärer som drabbas, i vart fall om ägarna inget gör åt sin styrning. Som att återinskaffa dotterbolagen och dess styrelser, exempelvis...

Tårtkalas

Jag har fyllt år i dagarna, och hade kalas för familj och släkt i går, lördags. Det är alltid trevligt med kalas, men det är sanningen att säga ganska skönt också efteråt, när man står där vid diskbaljan och gottar sig åt presenterna man fått. Mina två favoriter kom från varsin syster. Av Vettan fick jag ett kit med "Gör dina egna morgonskor", små tofflor att limma och sy ihop själv, i storlek 28, och lämpad att göra för dem från 5 år och uppåt. Tack för den, syster! Från Madelionos fick jag ett helt set med mer eller mindre användbara prylar, innehållandes bl a blomkålssoppa, grytunderlägg och ballonger - det ni :-)

Det här har annars varit en vecka fylld med repept på min blogg, och för att på något sätt sy samman denna vecka, presenterar jag här ett sista recept (för den här vändan), nämligen den på tårtan jag bjöd på. En enkel, tämligen snabb grej, som ändå smakar helt okej:

TONYS VANILJKAKE- TÅRTA

Du behöver:

200 g smör

5 dl socker

1 liter vaniljsås, kall el rumstempererad (koka marsanen enl recept på paketet)

12 dl vetemjöl

6 tsk bakpulver

2 tsk vaniljsocker

3 dl vispgrädde

1 msk malen kanel

3 msk mald blockchoklad

* * *
Koka marsanen enligt recept på paket, låt svalna

Värm ugnen till 175 grader.

Smält smöret och rör samman till en jämn smet med sockret.

Tillsätt vaniljsåsen och rör om. Blanda därefter ner mjöl, bakpulver och vaniljsocker.

Rör till en jämn smet, ca 5 min.

Häll röran i en lånpanna täckt med bakplåtspapper. Strö över lite strösocker och malen kanel.

Grädda i ugn, 175 grader i 40 minuter

Låt kakan svalna.

Vispa grädden, och bre ut över kakan.

Toppa med den malda blockchokladen, samt lite frukt eller strössel.


TIPS:

Om du i stället för tårta, vill göra vanlig kaka, strör du tillsammans med strösocker och kanel, över lite pärlsocker eller kokos, och struntar i grädde och blockchoklad efter gräddning.