Latjo skojs

I kväll ska vi ut på en pubrunda i Vänersborgs nattdjungel, ska besöka varenda pub i stan. Vi ger oss av efter 21.00 och beräknas vara hemma igen klockan 21.20.

När till och med nattlivet i Borås ter sig som innehållsfullt och variationsrikt, då vet man att staden man besökt är en sovstad. Men sällskapet är ju trevligt, i vart fall...


Dags att jobba...

Jag är uppväxt med "Internationalen". Min farfar spelade på klaviaturen, medan hans mamma, då runt 90 år, knöt näven och stämde i för full hals:

- ... ty internationalen, åt alla lycka bär!

Just Valborgs (min farfars mamma hette så) knutna näve gjorde att man, trots att det låg 60 år bakåt i tiden, redan när jag hörde henne sjunga för snart 20 år sedan, kände engagemanget som fanns där hos gamlafarmora nere vid Palmelund på Norrby.

Varje år när det börjar närma sig, så tänker jag på den där knutna näven, och inser hur pass lite hennes kamp då för närmre 80 år sedan har gemensamt med dagens aktiva vänstermänniskor. För medan Valborg sjöng för sin rösträtt, sjunger Persson om tillväxt. Medan farfar spelade för jämlikhet mellan chef och arbetare, kräver flera fackförbund att vi ska införa pigavdrag. Nejdu, i de malätna demonstrationstågen vill inte jag gå... Det inte mycket som förenar min gamlefarmor och Göran Persson, och det är sannerligen inte mycket som förenar min farfar med metall och byggnads...

I dag är inte arbetarna som är dagens underklass. Det är i stället våra invandrade, våra ungdomar och våra gamla. Och inte är det ungdomarna som står i led i morgon.

I Borås, där de Gröna Ungdomarna är flitigast, väljer man att jobba i morgon. De ska, med hjälp av några av oss inte fullt så unga, ägna dagen åt att dela ut information om den Gröna rörelsens politik. En politik som är lika nydanande och förändrande som den röda var en gång, för omkring 80 år sedan...


Vårkänslor

I dag köpte jag årets första mjukglass. Satt i vårsolen på torget i Vänersborg och slickade i mig den. Eftersom man är "en aning fyllig" blir det inte så mycket glass nuförtiden. Men årets första mjukglass på en parkbänk i vårsolen, måste man få unna sig...

Jag är en kraftfull EU- förespråkare, tydligen...

Just nu pågår på partiets interna debattsidor på intranätet en ivrig diskussion kring EU- frågan. En väldigt radikal person påstod att människor som jag, som tycker att kravet om EU- utträde borde släppas, är kraftfulla EU- förespråkare. Jaha, det var ju spännande. Speciellt som jag själv ser mig som oerhört EU-kritisk, ja rentav skeptisk...

I Graves bok om Claudius (se tv-serien, den finns att köpa), sade den åldrande kejsaren att det är lika bra att eländet får värka ut, att det är bäst att söndra inifrån. Detta i en kommentar kring att han valt den inte så särskilt lämpade adoptivsonen Nero till sin efterträdare (ni vet, han som tände på både flickor, systrar, pojkar och Rom). Claudius ansåg sig nämligen som en vän av republiken, och gillade egentligen inte kejsartiteln, han tänkte att om Rom skulle få en riktigt dålig kejsare, så skulle republiken snart återupprättas...

Själv anser jag att Sverige bör vara kvar i EU, just för att vi där kan verka för att "söndra" inifrån. Att vi genom hårt, målmedvetet och kritiskt arbete kan få landets företrädare i Ministerrådet mm, att inte godta någon framtida EU- konstitution, utan i stället verka för ett tydligt fördrag för en god framtida mellanstatlig samverkan. Jag tror att risken för en EU- supermakt blir större om Sverige lämnar EU, än om vi stannar kvar. Därav synen på att (mp) borde släppa utträdeskravet.

Men att försöka förklara detta för personer som vägrar se mig som annat än en EU- förspråkare är svårt...


Men nya partiprogrammet är spännande. Där står inte längre att Sverige skall gå ur EU, utan att vi är motståndare till EU och vill att EU skall upplösas. Denna text lämar utrymme för tolkning. Som jag ser det, går inte mina förslag på EU- området mot texterna i programmet, snarare kan de ses som en tolkning av vad texten betyder...


Fiskelycka

Jodå, det blev två fina abborrar på turen i Vänern häromsistens. Vilket bevisar att det går finfint att använda fiskegrejer från en tiokronorsaffär. Funderar på att åka till Mörrumsån eller något annat ställe med sportfiskedårar och glänsa med mina fiskedon :-)

Nu har vi skaffat en förslagslåda!

Så sade min dåvarande chef en gång när han kom till jobbet med en dokumentförstörare. Han tejpade till och med upp "FÖRSLAGSLÅDA" skrivet med stora bokstäver på burken, som han snyggt placerade på en väl synlig plats vid vattenautomaten. Alla visste ju förstås att det var en dokumentförstörare och ingen förslagslåda. Alla förutom, hmm dumt att nämna namn, vi kan kalla henne Gullan (inte för att hon var gullig, men hon såg ut som hon skulle kunna hetat Gullan).

Gullan lade i flera veckors tid ner det ena förslaget efter det andra. Och min chef spelade med. Han sa till henne att han tömde förslagslådan var eftermiddag, och dokumenterade allt i en pärm som skulle lyftas på nästa personalträff.

Men så hände det sig en dag att personalen skulle skramla till present, eftersom en annan jobbarkompis skulle fylla jämnt. 50 kronor skulle var och en av oss ge till chefen, som sedan skulle ut och köpa en servis av något slag.

Gissa var Gullan lade sina 50 kronor? Chefen var ute, och Gullan tyckte att, ja den där förslagslådan tömmer han ju ändå varje dag. Så Gullan tog en "Jenny Lindare", stoppade den i ett kuvert som hon varsamt klistrade igen och lade i - förslagslådan...

Efter den incidenten tog chefen bort "förslagslådan" och ställde en benjaminfikus brevid vattenautomaten istället... 

Kommer barnet i främsta rummet?

Sverige har i likhet med en mängd andra länder i världen sagt att man skall arbeta i enlighet med FN:s barnkonvention. Men hur är det i verkligheten? Är det verkligen så att Sverige lever upp till barnkonventionen, och hur är det med oss som arbetar i kommuner och regioner?

Själv är jag lite skeptisk till om vi verkligen sätter barnen i främsta rummet, och jag grundar mina argument på följande. De senaste 20 åren har:

- Föräldrarna fått mindre tid för sina barn
- Skolklasserna blivit större
- Elevvården blivit sämre
- Sociala rörligheten ökat
- Arbetsmarknaden blivit mer osäker
- Skilsmässofrekvensen ökat
- Barnkompetensen i vårdutbildningarna har minskat
- Resurserna på BVC blivit mer knappa
- Kraven på framgång blivit större

Rimmar denna utveckling verkligen med barnkonventionens intentioner? Jag tror inte det. Snarare är allt ovanstående ett ställningstagande mot barnkonventionen. Ett ställningstagande som förmodligen tagits av ett gäng grånade män med fula slipsar och vattenkammat hår. Av män som totalt glömt bort att de en gång varit små, män som blivit grå, inte bara vid tinningarna, utan helt och fullt genomträngande grå.

I dag tog Regionstyrelsen ett korkat beslut om att bygga ut E 20 i Skaraborg till motorväg. Vad innebär en ny motorväg för våra barn? Är inte ett sådant bygge bara ännu ett steg i en ännu mindre hållbar utveckling. Tänk om vi kunde lagt alla dessa motorvägspengar på att ge barnen en bättre framtid, en bättre hälsa, en bättre utbildning. Tänk vad positivt det hade varit!

- Behöver jag påpeka vilka som argumenterade för motorvägen? Jodå, det var grå, äldre män med vattenkammat hår och fula slipsar.

- Bara ett parti argumenterade mot ett motorvägsbygge, Miljöpartiet.

- Härligt att vi åtminstonde är ett parti som tar parti för framtiden !!!
5,2%...

... i dagens Sifo!
Jojo, det går åt rätt håll !!!


Härliga vårdag

I dag har solen skinit från en klarblå himmel. Det har jag allt sett, när jag suttit och tittat ut genom fönstret från residenset i Vänersborg. Det är mycket att stå i just nu, främst när det gäller budgetarbetet.

Men trots att man suttit inomhus och arbetat hela söndagen, så känns det ändå lätt och härligt, eftersom solen skiner därute. Men nu mina vänner, nu ska jag ta och gå ut en sväng till Skräckleparken, innan det blir dags att åka hem och sova några timmar. Det är ju trots allt måndag i morgon...

Fick förresten en fråga från Astrid om hon fick länka min blogg. Självklart, sade jag, och återgäldar nu detta genom att lägga ut hennes trevliga blogg som länk i min lista. Den är väl värd ett besök !!!
Psykiska problem...

En klok miljöpartist utbrast en gång:
- Vi tycks attrahera en ovanligt hög andel människor med psykiska problem!

Det kan verka som en rolig anekdot, men det är en belastning. Så har det inte varit bara för oss Miljöpartister, utan för många av de partier som velat utmana de etablerade krafterna i politiken. Och i ivern att försöka etablera en ny ideologisk drivkraft är det lätt att missa om en person engagerar sig mer för sina personliga vendettors skull, eller om det handlar om en kamp för att tillsammans åstadkomma en förändring.

Vårt stora tapp av människor med psykiska problem kom när Ny Demokrati bildades. Då försvann ett gäng av dessa vilsna själar över till dem, vilket lade grunden för att (mp) skulle orka komma tillbaka 1994. Elakt att säga kanske, men så var det...

I dag sitter jag och tycker lite synd om sjukvårdspartisterna i regionen, som i feta tidningsrubriker hängs ut som vore de ligister av värsta rang. Utan att vara 100%- igt insatt, anar jag att de som just nu skriker högst är människor som aldrig kunnat delta i partiarbete, utan i åratal vandrat runt på den politiska skalan och som byter partitillhörighet fler gånger än vi andra byter underkläder.

Så trots att vi är konkurrenter känner jag en viss sympati för partiledningen i Sjukvårdspartiet, jag delar inte deras värderingar, men deras företrädare är ärliga och uppriktiga människor, och förtjänar inte den svartmålning de just nu utsätts för...

Jaja, hos oss i (mp) är det lugnt på psykkriget just nu. Tvärtom står vi enade inför valet, och känner oss starkare och mer optimistiska än på mycket länge... Ska bli skitkul att se om vi får det stöd vi förtjänar den här gången !!!

Jag går och fiskar...

En nära vän som jag fått här i Vänersborg har övertalat mig att följa ut och fiska i Vänern vid kvällningen i dag. Hon lyssnade inte på mig när jag tveksamt redogjorde för att mina fiskegrejor ligger utspridda lite varstans för tillfället, mest i vedbon på tomten till föräldranas stuga...

Men hon gav sig inte, så jag har just kommit tillbaka från en lunchrunda på stan där jag inhandlade ett äkta "Vildmark Start"- paket i det som en gång var Tiokronorsaffären i Vänersborg.  För en dryg hundralapp har jag alltså försett mig med ett hopskjutbart kastspö med billig rulle och två spinnare. Haha, nu skulle Stefan se mig :-)

Stefan, som är regionråd för (mp), är sportfiskare av rang, och skulle nog flina gott åt den plastiga rullen och de löjliga dragen som följde med mitt start- kit. Men, so what, jag har aldig varit ute i Vänersborgsviken och fiskat förr, det här blir liksom debut. Ska bli kul...

Oj då

Inget regn, fastän jag tillbringade större delen av dagen i Borås.

Undrens tid är inte förbi ( sedan får damerna på turisbyrån tala hur länge de vill om att vi har lika mycket sol i Borås som i Karlstad)...

Att vara politisk sekreterare

Att vara politisk sekreterare är kul, fast det är svårt att beskriva varför. Skulle jag skriva memoarer om mitt arbete, skulle de nog bara fungera som godnattsaga för människor med stora sömnsvårigheter.

Kanske är man lite annorlunda som faktiskt tycker att politik är kul, även om det ibland handlar om timmavist tragglande för att få igenom en tummetott. Men i så fall måste det finnas en mängd annorlunda människor i vårt avlånga land, för vår representativa demokrati innebär ju trots allt att vi har många förtroendevalda. Hmm, kanske läge att skriva de där memoarerna i alla fall...

Men jag hoppas det dröjer ett tag till, eftersom det just nu skulle kännas trevligt att fortsätta ännu några år. Exempelvis skulle jag vilja vara politisk sekreterare i en majoritet. Hör ni det, alla sossar, centerpartister och folkpartister, som nu styr regionen utan att allt för ofta låta oss andra vara med...

I går gjorde vi förresten upp med (kd) och (v) i en fråga som handlade om sjukvårdsupplysning. Kul att man kan arbeta tvärpolitiskt, även som oppositionsparti, även om det långt i från räckte till att få majoritet för frågan i sig. Nejdå, som vanligt var (s), (c), (fp) överens om att göra upp med (m).

(s) & (m) förresten, - oroväckande grå sidor av samma mynt...

Hos farmor

Min farmor är dålig, hennes demens håller så sakta på att vinna kampen om hennes kämparglöd och mod. Hon kräver vård dygnet runt, där hon sitter eller ligger, på demensboendet i Sandared. Kan inte äta själv, kan inte klä sig själv, kan inte byta blöja själv. Men sjunger, det gör hon!

Min farmor uppträdde på revyscenen i Borås, någonstans när landet hämtade sig från krigshot. Det var farmor, farfar, "plåtis", "Hademo", "Curt P" och en mängd andra lokala revyartister som brukade vara med. Ett av de få minnen hon ännu ej berövats, är "Realisationsvisan", som hon sjöng iförd en sönderriven kappa, avbrutna klackar och trasiga strumpbyxor. Den handlade om slagsmålen som uppstod när damerna var ute och letade rea- fynd.

Och där sitter vi, hon och jag, och sjunger för och med varann. Hennes matta strupe orkar inte längre uttala alla orden som en gång, men hon sjunger för allt vad hon kan. Och hon förtäljer ivrigt om när hennes store (min pappa) av en illmarig "plåtis" en afton blivit upplyft mitt under revynumret för att med hög och ljudlig stämma tala om att han måste kissa.

Min farmor har humor. Hon skojar om det mesta, trots att hennes liv sannerligen inte varit så särskilt roligt de senaste åren. Men hon sitter där och sjunger, skrattar och har det trots allt så bra man nu kan ha det, när livet visar sig från sin jävligaste sida. Måtte de snart finna ett botemedel mot demens...

Vill passa på att tacka all fin personal på demensboendet i Sandared, ert fantastiska jobb borde förtjäna betydligt större uppskattning än den som ni tilldelas via lönekuvertet...

Vill inte !!!

I det här valet har jag medvetet valt att inte stå på "valbar plats", vilket ska bli jätteskönt! I stället kommer jag lägga fokus på att stötta våra duktiga unga och nya kandidater i det här valet. Unga säger du, och tycker att jag med mina 30 år borde betraktas som en ungdom. Och visst, jag är inte lastgammal. Men jag har varit med i över 10 år, detta blir min fjärde riksdagsvalrörelse... Det är dags för nytt blod att få toppa våra listor.

Här i Sjuhärad har vi lyckats få unga människor till samtliga listor,  läs mer på
www.mp.se/boras

Nej, politiken behöver nytt blod. Min syster Madeleine blir 40 år nästa gång,  och ska stå på en valsedel för första gången. För ett tag sedan besökte hon ett kommunfullmäktigemöte i Bollebygd, och flera personer uttryckte sin glädje över att en "ungdom" som hon bevistade detta möte. Min syster ser förvisso ung ut för sin ålder, men inte sååå ung...

Så du som tänker rösta i höst, kryssa in unga personer, vi som jobbar med politiker saknar dem! De är underrepresenterade i alla partier, så vad du än röstar på, kryssa för en ung person!

Eller kryssa för en riktigt gammal person. Vi saknar även äldre personer, de som nått en bit över 70 år ser vi nästan inte alls. Kanske är det därför som äldreomsorgen aldrig varit särskilt prioriterad bland kommunpolitikerna i det här landet...


Mjaha, så har man fallit för frestelsen...

... och så blev man en bloggare, till sist...

Har stretat emot länge nu, men efter ett visst grupptryck så har jag bestämt mig för att skaffa en. På den här bloggen kommer jag skriva lite om mina vardagsfunderingar, vedermödor, problem och besvär, men även en hel del om glädje, framgångar, nöjen, och andra små ting som händer och sker...

Jag heter Tony Johansson, är Miljöpartist och politisk sekreterare i Västra Götalandsregionen. Ett suveränt roligt och entusiasmerande jobb, som du troligtvis kommer få läsa mer om ifall du väljer att följa denna blogg...

Välkommen!

Första inlägget

Välkommen till min nya blogg!