Ännu inget vettigt svar på varför vänstern gick högerut...

(v) valde att gå samman med (m) i regionen. Anledningen skvallrar de inte om, men jag anar att det handlar att de vill ha några fler presidieposter än de fått om de samarbetet med (mp). Kommer väljarna att komma ihåg vänsterns högerflirt när det börjar närma sig nästa val - den frågan återstår också att få besvarad...

Kyrkorenovering i långbänk - eller dags att skydda kulturminnen?

Att Ramnakyrkan i Borås är i behov av reparation har varit känt en längre tid. Taket läcker, fasaden som är i spån, håller på att falla i bitar och klockstapeln håller också på att ge upp. Läget har i och med höststormarna blivit alltmer akut, och den populära bröllopskyrkan får nu skyddas med presenningar.

Ramnakyrkan är ett av de främsta byggnadsminnena i Borås, men ändå säger vissa att det finns svårigheter att få något beslut före våren i fullmäktige. Borde man inte för en gång skull strunta i långbänken - det handlar ju trots allt om att rädda en av stadens största kulturminnen...

Antalet hungriga ökar i världen

FN:s jordbruksorganisation, FAO, presenterade nyligen sin årsrapport. Den visar att läget är värre än på länge - drygt 850 miljoner människor kan inte äta sig mätta idag, en ökning med 50 miljoner på tio. Sedan början av 2000- talet har trendbrottet blivit allt tydligare. För första gången på 30 år ökar antalet hungrande.

Kan det vara idé att än starkare föra fram (mp):s idé om nollsvält?

Nu har (mp) valt gruppledare och regionstyrelserepresentanter

Det känns väldigt bra att lägga dessa val bakom sig. Nu kan vi se framåt, och jobba politiskt igen. Ska verkligen bli skönt!


Vem utger sig för att vara Anna Hedenmo?

Någon har gjort inlägg i min blogg och kallat sig för Anna Hedenmo, och inlägget länkar till en inte alls så särskilt objektiv sida där man just kritiserar Aktuellt och Hedenmo för att ha varit partiska i sin bevakning av valet. Inlägget finns att läsa på:
http://vgtony.blogg.se/2006/september/persson-pressar-reinfeldt-i-klimatfragan.html#comment


Jag vidhåller att Anna Hedenmo är en skicklig journalist, och vill framföra att jag tycker det är ynkligt när en människa utger sig för att vara en annan person på nätet...

Hälsningar Tony

Missnöjespartiet som ingenting ville... Eller ?

Var av nyfikenhet inne och surfade på (sd) i Borås hemsida. Under fliken "vår politik" möts man av
 
- ingenting -

Sidan är blank, om man nu bortser från eventuella dolda agendor.

Detta bekräftar den bild jag har av denna osympatiska rörelse. Deras företrädare skiter i kommunpolitiken, de vill bara håva in slantar så de kan finansiera en smutsig lurendejeri- kampanj år 2010 för att  "köpa" in sig i riksdagen. Som sagt - en riktigt osympatisk rörelse.

A- kassehöjningarna slår hårdast mot kvinnorna

A- kassan för deltidsanställda kommer att höjas lika mycket som för heltidsanställda. Det blir en tung börda för många lågavlönade kvinnor. Många människor som i dag har en a- kasseavgift på knappa 100- lappen får räkna med en tredubbel kostnad efter årsskiftet. För en ensamstående, lågavlönad kvinna är den höjningen svår att tackla.

Deltidsarbetande kvinnor får genom regeringens förslag betala skattesänkning för mer välavlönade grupper genom sin arbetslöshetsförsäkring. Är det verkligen rättvisa? Tycker verkligen den nya regeringen det? Och vad tycker de väljare, som för bara en dryg månad sedan, röstade fram regeringen Reinfeldt?

Risken är att fattiga kvinnor, ofta ensamstående med barn, nu drivs från hus och hem, att de tvingas sälja bilen och flytta in till stan, eller att de får byta trerummaren till en tvårummare. Man blir både frustrerad och förbannad över de konsekvenser som riskerar att drabba landets lågavlönade kvinnor...

Fångad av en stormvind...

Tåget hem är försenat på grund av ovädret. I dag gäller det att hålla sig i hatten, för stormen friskar i allt mer...


Obarmhärtige Johan

Noterar att Johan den obarmhärtige har flyttat ned Tomas från "Grön favorit" till "andra gröna bloggar". Men mot mig har han visat barmhärtighet, så jag fick vara kvar. Känner mig nu manad att fortsätta skriva minst fem - tio inlägg i veckan, man vill ju inte bli degraderad :-)


Mjaha

Vad göra när man missat tåget - om inte skriva något mer på bloggen...


Grönköpings veckoblad om valresultatet...

Som prenumerant har jag kunnat läsa det i pappersform, ni andra kan läsa det på nätet:
http://www.gronkoping.nu/index.php?action=las_text&id=1159798774

Där ger följande personer sin bild av valresultatet:

Hr stadsrådet Joel Eriksson (s)
Hr Justus Brylén (m)
Hr Jonas Krökén i Kröken (c)
Hr Ludvig Hagwald (fp)
Hr David Helfridsson (kd)
Hr Hildor Peterzohn (v)
Frkn Ada A:son Susegård (mp)
Frkn Frida Pjäterud Glad (FiS)
samt Anonym (sd)

En lite småkul, men samtidigt ganska målande bild kring partiernas valanalyser :-)


Volvo miljöskurk enligt brittisk studie

Vårt kära gamla Volvo gör de miljövidrigaste fordonen, enligt en studie gjord av det brittiska miljöinstitutet IEEP. Det är bara Fiat som når EU:s miljömål och får 139 gram koldioxid per körd kilometer. Och bilar från Volvo är alltså smutsigast, och släpper ut 195 gram per kilometer.

År 2008 skall EU:s målsättning om att utsläppen skall ligga på högst 140 gram per kilmoter vara uppfyllt.

Först beskedet om att sluta med biogasbilarna, och nu sämst i klassen när det gäller utsläpp av växthusgaser. Hur i hånken kan regionen, som har en policy om att endast miljöfordon skall köpas, fortsätta med att köpa in Volvo- bilar till sin bilpark? En fråga som borde ställas som en interpellation till regionfullmäktige...

Att tala med en bedrövad människa

Under eftermiddagen har jag ägnat ett par timmar till ett telefonsamtal med en bedrövad äldre man, som funderade på att ta livet av sig. Oförätter begånga inom vården var anledningen till samtalet, men oförätter begångna i det förgångna var nog orsaken till mannens bedrövelse.

Att genom ett telefonsamtal försöka vägleda och finna ljus för en själ som är så vilsen att döden ses som enda utvägen, är något av det svåraste som finns. Jag har av någon konstig anledning fått många sådana samtal under mina år som politisk sekreterare, men sanningen att säga fick jag även sådana samtal från människor under den tiden jag jobbade som "bodknodd" i affären i Sandared.

Den här gången kändes det som samtalet avslutades hoppfullt. Den äldre herrn fick tala av sig, berätta om sitt liv, om anekdoter från förr, en rolig (men tragisk) historia, och valde mot slutet av samtalet att skriva ned ett telefonnummer jag gav honom, till en jourhavande medmänniska, och han lovade att ringa dit.

Livet känns aldrig så mycket värt att leva - som när man fått en riktigt bedrövad person, en person som är i stånd att ta sitt liv, att få en insikt om att söka hjälp. Man blir liksom en erfarenhet rikare - och på en och samma gång både förundrad och tacksam kring att den där personen råkade ringa just till mig en dag som denna...

Friidrottaren Kenneth Sohlberg fick handikappstipendium

Handikappfriidrottaren Kenneth Sohlberg från Lidköping har tilldelats Västragötalandsregionens årliga stipendium till handikappidrottare i regionen. Kenneth Sohlberg, som tävlar i friidrott, höjdhopp, längd och stafett, är enligt motiveringen en mycket god förebild för de yngre.


Alarmerande rapport om överkonsumtion och ekologisk obalans

Överkonsumtionen på planeten är 25%. Detta fastställer Världsnaturfonden i sin nya rapport "Living Planet".  Om utvecklingen fortsätter krävs det om 50 år två stycken jordklot för att försörja mänskligheten. En medborgare i USA förbrukar sju gånger fler resurser än en afrikan, och dubbelt så mycket resurser som en Europé.

En hållbar planet kräver att varje människa inte förbrukar mer än 1,8 hektar per person. I Sverige, som är åttonde sämst i världen, förbrukar varje människa 6,1 hektar per person.

Även när det gäller jordens ekosystem, är rapporten alarmerande. Antalet individer av andra levande ryggradsdjur har minskat med 30% genom männskans rovdrift av planeten. Till de hotade arterna hör krokodiler, sköldpaddor och orangutanger. I Sverige hör fjällräven, kornsparven och den grönfläckiga paddan till de mest hotade arterna.

Behöver tecknen bli tydligare?

Den moderna människans livvstil är förödande för den planet som föder oss. Genom vår rovdrift håller vi på att ställa hela ekosystemet på ända och  kapsejsandet pågår här och nu - runt omkring oss. Ändå verkar vi inget fatta, för fortfarande är de frågor som väcker störst uppmärksamhet bara relaterat till egoism och kapitalism.

Den gamla indianska crée- spådomen blir tyvärr allt mer realistisk:

" Först när det sista trädet huggits ned, den sista floden förgiftats, den sista fisken fångats - först då kommer människan inse att man inte kan äta pengar "


Lailas sista regionfullmäktigemöte

Min idol Laila, gjorde sitt sista regionfullmäktigemöte under tisdagen. Laila är en kvinna med krut i, som alltid tar parti för den lilla, svaga människan. Efter en lång tids politisk gärning först i Bohuslandstinget, sedan i Regionfullmäktige i Västra Götaland, har hon nu gjort sitt sista landstingskommunala fullmäktigemöte.

Och just när alla trodde att hon inte skulle gå upp och tala mer i talarstolen, blev hon full i fan, och gjorde ett angrepp på borgarnas avoga inställning till torskfiskestopp i en debatt om fiske. Den insatsen var glänsande, och en finfin avslutning på Lailas regionfullmäktigegärning.

Nu hoppas jag att hon blir kvar i hälso- och sjukvårdsgruppen, samt att hon fortsätter vara den drivande och positiva kraften som hon alltid varit i partiet. Det här partiet skulle må bra av flera "Lailor" :-)

Regionfullmäktiges ordförande, Hans Aronsson, kom just förbi i korridoren och berömde en annan av våra nu före detta ordinarie fullmäktigeledamöter, nämligen Birgit Karlsson. Birgit fortsätter dock som ersättare, och kommer, om jag känner henne rätt, fortsätta vara en drivande kraft i såväl regionen som i Åmål.

Följ fullmäktigedebatten live

Följ Regionfullmäktiges möte live på din närradiostation, eller i efterhand på www.vgn.nu (närradiostationernas hemsida). Start i dag kl 10.00.

IQ inte på mensanivå, men ändå helt ok...

På inrådan av min käre syster (en av di två, skall sägas), så gjorde jag ett IQ- test, på Mensa i Danmarks sida: http://mensa.dk/testiq.html

Resultatet blev inte jättehögt, men 124 är ändå helt ok tycker jag (gränsen för mensa i Danmark ligger tydligen vid 130).

I dag har vi regionfullmäktige. Vi får se om man får användning för någon form av logiskt tänkande där...

Socialdemokratisk förnyelseprocess

I går utsågs Lena Hjelm - Wallén till ordförande i den valberednig som skall ta fram en partiledarkandidat för Socialdemokraterna. Jag hoppas att hon vågar ta steget att inleda en välbehövlig förnyelseprocess.


Den norske journalisten och NRK- medarbetaren, Kjell Pihlström, som under 10 år bevakat svensk inrikespolitik, anser att de svenska socialdemokraternas misstag i valet 2006, mycket väl kan liknas med de misstag som mitten - höger- partierna i Norge gjorde i valget 2005. Eller kanske snarare, att det norska Arbeiderpartiet år 2005, gjorde det som Moderaterna gjorde år 2006.


I Norge 2005 var det nämligen ett förnyat Arbeiderparti som profilerade sig som ett av tre rödgröna allianspartier, och som utmanade ett otydligt mitten- höger- alternativ.


I Sverige 2006 var det ett förnyat Moderaterna som profilerade sig som ett av fyra blå allianspartier, och som utmanade ett otydligt rödgrönt alternativ.


Kjell Pihlström rådde Socialdemokraterna att inse att "enpartistaten Sverige" är historia, och att de måste följa sitt västra systerpartis linje för att på allvar kunna utmana regeringen Reinfeldt år 2010. Som Miljöpartist kan jag ju bara instämma i Pihlströms knivskarpa analys!


(hör Kjell Pihlström på God morgon världen, www.sr.se, klicka på P1, samhälle, God morgon Världen.


SVT 50 år

Såg just 50- årsfesten, som repriserats. Fick följande intryck:

- Magnus Carlsson tog sig för pannan för att visa att hårfästet snart är nere vid ögonbrynen

- Charlotte Perelli hade fått en pudel bakom huvudet (eller var det en frisyr?)

- Lena Philipssons "Humle och Dumle" var tillsammans med andra tolkningar av barnvisor kvällens komiska  höjdpunkt

- Christina Jutterström såg inte överlycklig ut av Kattis Ahlströms småkul påhopp

- TV- sporten borde återinföra sin gamla logga, och sina röda kavajer

- Det finns en anledning till att trattfiolen bara tillverkades under 1906

- SVT 2 borde ta tillbaka sitt epitet "Sverigekanalen", reprisera Ville, Valle och Viktor, samt anställa Sissela Kyhle som hallåa

- Aktuelltstudion från 80- talet var förvisso grå, men programledarna var väldigt färgstarka

- Lars Adaktusson och Lill- Babs sjunger allsång - har TV ingen anständighet - uppenbarelsen kan bli lika skadlig för barn som fötts på 00- talet, som Vilse i pannkakan var för oss 70-  talister


Alliansens stöd består

I den Sifo- mätning som publiceras av bland annat Svenska  Dagbladet (www.svd.se) och GP i dag, råder det stiltje i väljaropinionen sedan valet. Mp går förvisso fram någon tiondel, och övriga partier rör sig också någon tiondel hit eller dit, men totalt sett råder det stiltje.

Även om jag själv anser att regeringens hittillsvarande förda politik är riktigt dålig, verkar statsrådsturbulensen inte påverkat människors åsikter. Bra i så fall - det är gott att människor kan skilja på person och politik.

Jag är däremot övertygad om att opinionen kommer svänga om ett tag, när den budget som ligger, börjar genomföras...

Nya SVT- chefen på rätt väg

Bandade Eva Hamilton i en utfrågning gjord på publicistklubben. Detta eftersom jag är ganska intresserad av public services framtida roll och utveckling. Det jag hörde och såg gjorde mig full av tillförsikt.

Hamilton verkar ha en klar bild av hur hon vill utveckla SVT. Med en ödmjuk, men tydlig stil förklarade hon grunden av SVT:s uppdrag. SVT skall vara hela befolkningens bolag, den snäva fokuseringen av ålderskategorier skall överges, och målgruppsbeskrivning skall vara något som endast används internt. Och i valet mellan en snuttifierad rapport- sändning kl 03.00 på natten, och en kontinuerligt uppdaterad hemsida, ansåg hon valet var enkelt.

I Eva Hamilton har SVT en riktigt bra chef. En chef som, till skillnad från sin företrädare, kan television.

Och hur är det med skandaler. Tja, tv- licensen är ju en anställningsförmån inom SVT, så den biten har hon ju klarat i vart fall :-)

Rödblåa blocket, blåröda blocket och... ...gröna blocket

De nya blocken i regionpolitiken:

Rödblåa blocket, bestående av (s), (c) och (fp)

Blåröda blocket, bestående av (m), (kd), (svg) och (v)

Gröna blocket, bestående av (mp)



Kan det bli tydligare - det gröna blocket är alternativet till en grå politik :-)

Ringhals vill öka effekten igen

Ringhals meddelar att de vill höja effekten ytterligare på sitt fjärde aggregat. Därmed räcker inte den tillståndsprövning som nyhligen gjordes som skall kulminera i ett ånggeneratorbyte 2011.

En prövning för den nya regeringen dock, eller vad säger centern? Den regeringen har ju bestämt sig för att vare sig utveckling eller avveckling skall vara linjen som gäller...

En effekthöjning på Ringhals är det samma som att skjuta den nödvändiga avvecklingen ännu längre på framtiden.

Politiskt test

Har följt min (v)- kollegas tips om test och besökt www.moral-politics.com
Jag tycker i och för sig att testet förenklar en hel del, eftersom testet bara talar om socialism och kapitalism, men ok, ett test är ett test och alltid kul att genomföra.

Testet är indelat i moralisk ordning och moraliska regler.

Moralisk ordning:
Definierar synen på moralisk ordning. Är vissa grupper eller företeelser bättre än andra, överordnade, mer högtstående? De som har ett högt värde har en hierarkisk och strukturerad syn på moral. Negativt värde innebär en mer jämlik syn.

Moraliska regler:
Ett mått på vilka handlingar som skall belönas i samhället. Ett högt värde anser att samhället gynnas bäst och därför skall belöna handlingar som gynnar gemenskap, samhälle och helhet. Ett lågt värde anser att handlingar skall belönas gentemot individen.

Mitt resultat:
- 4,5 på moralisk ordning
2 på moraliska regler

Innebörd:
System: Socialism
Variation: Moralisk socialism
Ideologi: Social demokratism

Amerikanska presidenter som stämmer överens med mina svar:
Jimmy Carter (90,9%)

2004 års kandidater: Ralf Nader 92,0%, John Kerry 81,1%, George W Bush 27,9%)

Ett intressant test, i svaret sade de att min typ brukar ha stort ekologiskt intresse. Och det har de ju rätt i, i vart fall...


Kul med (v) och (m) på samma sida vid förhandlingsbordet...

I dag hade de politiska sekreterarna fått i uppgift att fördela platserna i domstolar och skattenämnder. Fördelningsmodellen: Majoriteten (s), (c), (fp) å ena sidan, Oppositionen (m), (v), (kd) och (svg) å andra sidan. Och så (mp) å tredje sidan...

I regionen har vi just nu två rödblåa block, ett som styr, och ett som är i opposition.
Och sedan har vi (mp) - det gröna blocket, som väl är någonstans mitt emellan...

Skattenämndernas storlek lockar till skratt...

Har i dag gått igenom skattekontorets beslut kring de nya skattenämndernas storlek.

Skattenämnden i Borås/Sjuhärad får 30 ledamöter.
Skattenämnden i Göteborg får 100 ledamöter.
Skattenämnden i Skövde/Skaraborg får 105 ledamöter.

Skaraborg har kanske 15 - 20 tusen fler invånare än Sjuhärad, men alltså fler än tre gånger så många ledamöter i Skattenämnden...

Hur mycket fuffens har de för sig i Skaraborg, egentligen ???

Valutvärderingsmöte i Göteborg

Nu är det valutvärderingsmöte för mp Väst. Vi sitter på Norra Hamngatan i Göteborg, och det känns trevligt.

Linnea, Ingegerd, Tomas och jag. Ett kul möte.


Första dagen på nya vändan...

Nu börjar allt sjunka på plats i regionen, och vi kan åter ägna oss åt politik. På uppdrag av Linnea och Birgit gjorde jag i går ett utkast om Källan i Trollhättan, ännu en anläggning inriktad på vård för kvinnor, som med nuvarande nämndstruktur riskerar nedläggning. Det är så typiskt, att vård inriktad för kvinnor, och då särskilt dem med psykisk ohälsa, alltid hamnar i kläm.

Professionen har synpunkter kring kvalitén säger de, men samtidigt upplever kvinnorna att de får hjälp. Vem ska man då lyssna på? I mitt fall väger den sjukes ord här tyngre än professionens.

Tips: Civil olydnad för liberaldummies

Måste rekommendera Niklas Theodorssons blogginlägg om Civil olydnad för liberaldummies. Läs genom att klicka här...  http://theodorsson.blogspot.com/

hälsn Tony

(v)ilsna själar

Det ryktas att Vänsterpartiet har valt sida i Västra Götalandsregionen. Att man går samman i en kartell med Moderater, Kristdemokrater och Sjukvårdspartister.

Min kollega Theodorsson i (v) skrev för några veckor sedan inlägg om att (mp) inte får sälja sin själ till (m). Det var på den tiden vi sonderade terrängen för en eventuell koalition. Vänsterpartisterna har måhända inte sålt sina själar, men nog tror jag att deras väljare känner sig vilsna en stund som denna...

Nåväl - vi får se var det slutar...

Guldkornen på SR Minnen

Om du läser detta har du säkerligen en dator med uppkoppling till hands. Då vill jag passa på att ge ett tips: SR Minnen. Guldkornen på den sidan är otaliga. Själv har jag fastnat för valdebatter och intervjuer från olika år.

En sak som jag fastnat för är en intervju med (mp):s dåvarande språkrör,  Birger Schlaug, efter valsegern 1988. Han vill i intervjun söka samarbete med Centerpartiet, i syfte att bilda ett grönt block. En annan sak jag fastnat för från samma år, är när dåvarande talmannen, Ingemund Bengtsson hälsade den nya gröna gruppen välkommen till riksdagen.

Andra guldkorn på SR minnen, är alla intervjuer med storheter ur den svenska nutidshistorien. Om nedrustning med Alva Myrdal, pärlor från "På minuten" med Astrid Lindgren mm mm.

Tack Sveriges Radio - för SR Minnen. Det är en guldgruva som genom ert arbete gjorts tillgängligt för en stor del av allmänheten!

www.sr.se klicka på radiokanalen "SR Minnen".

Majoriteten betår i regionen

Centern, Folkpartiet och Socialdemokraterna sitter vidare vid rodret i Västra Götalandsregionen. När det nu inte fanns plats för (mp), så är detta ändå en ganska bra laguppställning. De tre partierna har lyckats skapa balans och stabilitet, något som saknades under regionens inledande år.

Visserligen kan det kännas trist att Miljöpartiet är ett av två partier som ej fått chansen att styra regionen, samtidigt kan man inte låta en sådan känsla leda till bitterhet. Trots allt har de styrande partierna frågat efter vår (och andra partiers) åsikt när stora ärenden behandlas, som exempelvis hälso- och sjukvårdens framtida struktur, regionala utvecklingsplaner, och miljöpolicys. Vi är inte alltid nöjda, men vi tackar för att vi får vara med och framföra våra argument, tankar och idéer.

Kanske är det därför som de flesta ändå känner en viss lättnad på regionens hus i Vänersborg? Att den blocköverskridande majoriteten fortsätter, kräver att man även lyssnar in synpunkter från oppositionspartierna. För rätt vad det är, kan vi komma att behövas...

Borelius- skandalen

Turerna kring Maria Borelius var många, och ledde till slut att hon fann för gott att avgå. Och i jämförelse med Mona Sahlin och Laila Freivalds, är Borelius skandaler både fler och större. Samtidigt är det ett problem att medias hetsjakt alltid går ut på att förfölja kvinnorna, men inte männen.

Tobias Billström, Andreas Carlgren, samt nye (m)- partisekreteraren Schlingmann har alla också hängts ut för felaktigheter i veckan. Samtidigt är det Borelius och Stegö - Chilò man minns. Visst, dessa två är inte lika slipade rent mediamässigt, och har lättare för att släppa ur sig grodor än sina manliga kollegor som växt upp inom partiapparaten.

Men ändå - manar inte det hela till en stunds reflektion?

Någonstans gnager, i vart fall inom mig, känslan av att kvinnor som gör misstag får en tuffare behandling, än män som gör misstag. Och är det i så fall okej i ett land som säger sig vara ett av världens mest jämlika?


Ett ungt och piggt gäng

Valberedningen föreslår flera 80- talister till uppdragen i nämnder och styrelser i Borås.
Miljöpartiet står som vanligt för förnyelse när vi presenterar vår uppsättning av företrädare!
Åter ett tecken på att man valt rätt parti.


Bygg vindkraft på Viared

Viared var en gång för inte alls så särskilt länge sedan en lantlig idyll med bördiga ängar och en vacker liten skola. Det är det inte längre. På Borås bördigaste marker byggdes i stället ett industriområde, med flygplats, fabriker, tryckerier och motorfirmor.

På Viared. som ju ligger beläget som en liten knalt mellan småsjöar i söder, och Viaredssjön i norr, blåser det ofta. Varför inte bygga en vindkraftpark på området, som ju redan är att betrakta som ett område där den fysiska miljön ändå redan fått backa, för de tekniska landvinningarna?

Det finns gott om yta kvar mellan de asfalterade parkeringarna, området mellan motorväg och industrier, på bergen mellan Viared och Borås et c. Yta att använda för nya tekniska landvinningar. Yta att bygga vindkraftverk på. Här kommer eventuellt väsen från vindbrus ändå dränkas i motorbullret från R40, här är ändå området präglat av fula murar, nätiga stängsel och inte alls så särskilt vackra fasader.

Borås är bland de sista kommunerna i västsverige att inte ha något vindkraftverk. Genom att bygga en vindkraftpark på Viared, kan vårt energibolag åter hamna i framkant med miljöarbetet, och skapa något mer framtidsinriktat än att elda importerade sopor.

En utmaning som den brokiga men i överenskommelsen ganska framtidsinriktade majoritetskonstellationen i Borås bör anta!


Nedmontering av Älvsborgsbanan

Vet ni om att kvällsturerna från Borås till Uddevalla, respektive Uddevalla - Borås, dragits in? Det har jag märkt!

Förr gick kvällsturerna ungefär kl 20 från respektive håll. I dag går sista turen omkring kl 17.00 från respektive håll. Är det verkligen okej, att sista turen mellan regionens (undantaget Göteborg) två största befolkningsområden går före det att Björnes Magasin börjar? Jag tycker inte det...

På grund av dessa neddragningar har jag tvingats börjat resa via Göteborg. Men då kan jag inte köpa det billiga storkommunala kortet, utan tvingas köpa Regionen Runt.  Dessutom förlängs restiden från ca 1,5 timmar till över 3 timmar. Enkel resa.

Jag blir förbannad, när Västtrafik och dess ägare slår sig för bröstet, samtidigt som pendelmöjligheterna för regionens invånare blir allt sämre.

Det är rent ut sagt bedrövligt!

Hamilton ett modigt och bra val

Sveriges Televisions styrelse har valt chefen för SVT Fiktion, Eva Hamilton, 52, till ny VD. Det är ett modigt och bra val, anser jag. Styrelseordföranden Lars Engquist motiverar valet med att det handlar om att stärka förtroendet för public service i en miljö med allt intensivare konkurrens.

Hamilton själv, anser att företaget ska behålla förankring i hela publiken och inte stöta bort delar av den genom att stirra sig blinda på tittarstiffror i vissa åldersgrupper.

Genom ett sådant uttalande, visar det sig att Eva Hamilton kommer bli en lovande kraft för den på senare år kantstötta statstelevisionen. Hennes företrädare, Christina Jutterström, har inte haft någon fingertoppskänsla när det gäller förmågan att utveckla ett public serviceföretag i tiden. Förutom att hon drivit genom en digital- tvreform som ingen frågat efter, vilket finansierats genom en avveckling av flera av TV-stationerna, har "Juttan" inte bidragit till så särskilt mycket. 

SVT har på senare år varit förvånansvärt bleka när det gäller att ta tillvara en på samma gång folkbildande och tittarvänlig television. Den gamla idén om en "sverigekanal", har ersätts med att TV- team från Stockholm av och till gett sig ut för att producera Melodifestivaljippon live från någon hockeyarena med livsmedelsnamn. Och den gamla storstadskanalen har fått ett allt magrare innehåll, med färre egenproducerade aktualitets- och begåvade underhållningsprogram, och fler slöserier och långfilmer.

Den nya TV- chefen, som tillträder 6 november, har till skillnad från sin företrädare en förankring inom televisionen. Hon vet hur ett tv- bolag fungerar, hon har arbetat både med nyheter och fiktion. En intern rekrytering av en på området kompetent kvinna. Det lovar gott inför framtiden. Utnämningen är viktig, inte minst efter den skandal som kulturminister Stegö - Chilò orsakat, genom att av ideologiska skäl, helt enkelt struntat i att betala tv- licens.

En snigel på ögat för kulturministern, och ett stort lycka till för Eva Hamilton!


Banden på Rosenbad

Några band från tiden för tsunamikatastrofen har funnits i källaren på Rosenbad. De är trasiga och måste repareras. Nu håller vi tummarna om att de innehåller någonting av substans, så vi äntligen får veta vad som hände (eller rättare sagt, vad som inte hände), den där julhelgen för snart två år sedan...


Pusselbitarna åter på plats...

Nu faller åter pusselbitarna på plats, i Borås.

Mp har bestämt sig för att ge majoritetsarbetet med de borgerliga en ny chans, i syfte att driva grön politik. Här om veckan skrev jag att det är dags att vända blad, att det är dags att gå från prolog till handlingens början. Och det första kapitlet verkar ta vid, där prologen slutade.

Men jag är inte stolt över det vacklande och velande som partiet gjort under de senaste veckorna. Förhoppningsvis kommer partiavdelningen lära att vi inte ska förhasta oss. Inga snabba och framtvingade besked innan vi är redo att gå till beslut.

Härmed är mina inlägg om förhandlingarna i Borås och i Västra Götaland slut. Nu kan vi börja driva politik igen!

Helsnurr...

Inte föll pusselbitarna på plats. Gårdagen blev i stället väldigt märklig...

- Å ena sidan verkar det lösa sig i Västra Götalandsregionen.

- Å andra sidan är tillståndet mer än förvirrat i Borås. Jag vet baske mig inte hur det ska bli och hur det ska gå...

Nu börjar pusselbitarna falla på plats...

Det känns som vi skall kunna ro iland bra beslut såväl på region- som kommunnivå nu. Det har varit ett tidskrävande och stundtals mödosamt arbete, men det känns som vi kommer få beslut som åtminstone jag känner är positiva.

I mitten eller slutet av veckan kommer vi nog kunna bli någorlunda färdiga på båda nivåer. Det är i vart fall min bedömning. Och sedan är det slut på tissel tassel och dags för politik.

Hälsningar Tony

Slit och släp när (mp) fyllde 25 år...

- Jobb! Jobb & jobb...

Just nu sitter mina vänner och firar (mp):s 25- årsdag. Själv sitter jag och förbereder mig för att hålla ett föredrag om valberedning i morgon bitti. Dessutom inleds dagen redan kl 8.00 med MiL- möte (Miljöpartister i Landstingen). Så någon partaj är det ej att fara till Örebro. Men jag far ju i tjänsten, så det var väl ändå inte så märkligt...

Men till Johan, Tomas, Lise, Linnea, Agnes, Heiti, Lill- Tony, Rune och Eva - nästa gång ska jag vägra att hålla i något när det är stort partievenemang. Då ska jag roa mig och umgås med er alla...

Ha det fint!

M v h Tony

Ny regering - gamla värderingar

Regeringen som Reinfeldt presenterade i går, innehåller både en del oväntade och väntade inslag. Bland de mer väntade inslagen märks väl framförallt Maud Olofsson som näringsminister, Lars Leijonborg som utbildningsminister och Göran Hägglund som socialminister. Av dessa tre tror jag att en kan komma att bidra med vissa positiva förändringar, medan de övriga kommer stå för värdekonservativa och ålderdomliga åsikter. Men Maud Olofsson kommer säkert jobba för minskad byråkrati för småföretagarna, vilket är positivt.

Överhuvudtaget känns tre av centerns fyra ministerposter som ganska starka tillsättningar. Jag tror att Andreas Carlgren och Åsa Torstensson kommer vara öppna och lyhörda i frågor om miljö och infrastruktur, åtminstone kunde alternativen vara mycket sämre.

Carl Bildt är en erkänt duktig politiker, och har genom sin insats på Balkan fått en internationell plattform som kan ge Sverige en roll att spela i världen. Tyvärr är jag dock orolig kring innehållet rent sakpolitiskt. Sveriges roll riskerar att bli något annat än den alliansfria roll som vi varit vana vid, rent historiskt (även om S gett upp den rollen sedan länge)...

Ett orosmoln som jag känner är den nye kulturministern/idrottsministern. Risken är att vi får en politik som leder till betydligt minskat presstöd, betydligt sämre mångfald, minskat stöd till Public service, och ett ointresse för det fria kulturlivet, mångkultur, subkulturstöd och annat.

Ett stort pluss, dock. Även om jag inte rent politiskt håller med (m) i särskilt mycket av den på riksnivå föreslagna ekonomiska politiken, måste ändå sägas att det är lite cool med en manlig finansminister med örhänge och hästsvans. En ny generation har trädit in på regeringens tunga taburetter, och även om politiken är fel, så känns det lite skönt att 40- talisterna inte är i ensam majoritet i den nya regeringen...


- Skärpning, Volvo!

Hörde att Volvo funderar på att sluta tillverka biogasbilar. Detta bekräftar för mig att Sveriges ledande bilföretag inte tar miljöfrågorna på allvar. I stället för att marknadsföra en bil som är miljövänlig, se till så att den finns tillgänglig hos återförsäljarna osv, så väljer man att lägga ner tillverkningen. Detta samtidigt som allt fler kommuner och mackar bygger ut biogaspumpar.

Jag blir både frustrerad och förbannad när näringslivet inte förmår kraftsamla sig för att delta som ledare i den gröna omställningen, utan bara tycks se omställningen som en tillfällig trend, något att sköta med vänsterhanden.

Det är tillsammans, som politiker, forskare, näringsliv, fackförbund och frivilligorganisationer måste arbeta för att leda Sverige in i en hållbar klimatpolitik.  Det duger inte att man fortsätter sitta i sina isolerade öar, utan att ta hänsyn till den katastrof som håller på att ske omkring oss. Har näringslivsledarna inga barn, vars framtid de oroar sig för, när temperaturen stiger, och vi har högsommarvärme när det egentligen skulle vara höst, och sensommarvärme långt in i oktober?


Slut...

Nu är batteriet snart uttömt på min dator. Hmm, jag har nog slösat lite. Har varit inne och surfat på den isländska statstelevisionen på www.ruv.is för att försöka uppdatera mina små kunskaper i det isländska språket. Tycker dock att RUV har en väldigt pedagogisk och lättnavigerad sida, och man kan lätt leta sig fram för att se på nyheter och väder, samt andra tv- program. Var också inne på norska www.vg.no eftersom en av det landets bästa sångare, Jan Werner Danielsen, avled i förra veckan, bara 30 år gammal. Det måste man läsa om, måste följa med i vad som händer och sker i naboländerna.


Men nu är alltså batteriet snart slut...


I nästa regering behövs en klimatminister

Klimatfrågan och den globala uppvärmningen är ett allt mer överhängade hot mot livets framtid på jorden. I nästa regering bör man tillsätta en särskild klimatminister under miljödepartementet. Gärna någon icke partipolitiskt bunden människa, men med stark drivkraft i frågan. Vi skulle behöva en Pär Holmgren eller en Christian Azar i regeringen. Personer med en större uppslutning, än vad en partiföreträdare kan få. För klimatet är något som angår oss alla, något som måste genomsyra allt politiskt arbete under de kommande åren.

Till 2020 måste vi minska utsläppen av växthusgaser med 70%, för att inte riskera en skenande växthuseffekt. De små myrsteg som (mp) fått med (s) och (v) på under den gångna mandatperioden (myrsteg som riskerar rivas upp med den nya alliansregeringen), var ett steg på vägen. Men övriga partier tar tydligen inte frågorna på allvar, annars hade (mp) fått bättre stöd för våra idéer den gångna perioden, och annars hade de borgerliga inte tigit om behovet av rejäla insatser för att begränsa uppvärmningen.

Utmaning från Lennart i (v)

Jag läste Lennart Andreassons blogg och utmanades att svara på följande frågor:

1) Politisk ideologi du förespråkar?
Ekologism med inslag av ekosofi

2) Politisk ideologi du föraktar mest?
Ideologilösheten (som tyvärr präglar allt större del av vårt samhälle). Och nazismen, naturligtvis...

3) Materialist eller idealist?
Idealist

4) Plikt- eller konsekvensetik i politiken?
En etik som bygger på respekt för skilda uppfattningar, och där allas lika värde är basen för den politiska samtalstonen.

5) Politiskt uppvaknande?
När jag gick i skogen med farfar, farbror och pappa. Vi gick förbi en död sjö, någon gång när jag var 5-6 år, Mjögasjön heter den. Farfar skällde på någon knäppgök vid namn Valfrid Paulsson, och att någon måste stoppa försurningen. 1985, när jag var 10 år, deltog jag som valsedelsutdelare för första gången. Naturligtvis stod det Miljöpartiet på valsedlarna. Sedan deltog jag med valsedelsutdelning varje val. Gick med i partiet 1994, efter att ha lusläst samtliga partiprogram och funnit att det bara fanns ett alternativ för en långsiktigt hållbar framtid.

6) Politisk detour?
Stannade hemma under EU- parlamentsvalet 1999, eftersom jag var febrig. Ångrade mig bittert när valresultatet stod klart.

7) Enskild person som påverkat dig politiskt?
Min farfar och farmor. Mina föräldrar. Samt Curt Théen och Bo- Lennart Bäcklund, som fanns och stöttade mig när jag var ny som medlem i (mp). Andra politiska förebilder är Vigdís Finnbogadottir, Nelson Mandela och Ulla Hedström Johansson.

8) Bok som påverkat dig mest politiskt?
Momo - eller kampen om tiden, men också flera av de årsböcker som Naturskyddsföreningen sänt ut genom åren.

9) Största bristen i den politiska ideologi du förespråkar?
Att den har svårt att få gehör i en värld där allt kretsar kring Keynes teorier om att ökad efterfrågan skulle ge ökat välstånd. Vi tror att välstånd kan mätas i annat än kronor och ören. Om man tog de fem ögonblick i livet som har störst betydelse, har de väldigt sällan med pengar att göra. Men det budskapet går inte hem i vår ekorrutformade värld...

10) Viktigaste enskilda politiska frågan?
Klimatfrågan, Kärnkraften och lika lön oavsett kön.

11) Utmanar?
Dig (här härmar jag Lennart i svaret)

Utan en sladd i Stockholm

Jag har glömt min strömkabel till datorn, och det flottaste hotellet i stada, vilket jag råkar bo på, har ingen att låna ut. Jag är mycket besviken på mig själv, hur jag kunde glömma en sådan viktig detalj... Måtte hotellet i Örebro ha en strömkabel...

Svar till signaturen "Sven"

Jag noterar med viss förvåning att signaturen "Sven" i dagens Borås Tidning tycker det är märkligt när jag skriver om att vända blad och se sig om efter nya samarbetspartners, samtidigt som jag berömmer Björn Bergquists (m) insats som ordförande i den gamla 6- partimajoriteten.

Jag förbehåller mig rätten att se goda egenskaper även bland de människor som jag inte alltid är överens med. Det gäller naturligtvis även persone från andra partier än (m).

Jag tycker att  Ulf Olsson och Lena Palmen (båda socialdemokrater) är duktiga politiker och sympatiska människor, även om jag inte är överens med dem när det gäller exempelvis friskolefrågan. Jag tror också att de båda har goda förutsättningar om att bli bra gruppledare i en eventuell framtida flerpartikoalition.

Jag tycker att Lennart Andreasson är en asbra människa att ha och göra med, även om jag blev besviken på att (v) i Borås  ratade förslaget om att göra Borås till en Fair Trade city.

Men jag förbehåller mig också rätten att tycka att Björn Bergquist (m) har varit en god ordförande för den gamla majoriteten, att Kerstin Hermansson (c) har många sympatiska idéer om hur man kan utveckla småföretagen, och att Ann- Marie Ekström (fp) gjort en fin insats i riksdagen när hon som minoritetsperson i sitt eget parti försökte föra en socialliberal politik för utsatta människor. Dessutom har min egen gruppledare, Eva Théen Johansson (mp), ett socialt patos som är få förunnat, och hon är ett föredöme för hur en gruppledare skall vara.

Väldigt få saker är svart eller vitt, alla har vi våra fördelar och nackdelar. Och bara för att min bedömning är att (mp) är det enda alternativet som står för en trovärdig och långsiktigt hållbar polititk, så innebär det inte att de övriga partierna, eller dess företrädare, är kass. Det handlar snarare om "hur grå de är på en skala"...


- Säng, säng säng!

Så sjöng After Shave i en visa, och det är en visa som jag tycker låter väldigt skön just nu. Ska strax stressa hemåt, och därefter blir det någon timmas vila innan nästa möte (telefonmöte med några glada människor från Borås).

Ha det !

Gäsp...

Ska till Stockholm på torsdag - fredag...

... och därefter blir det en hel härlig helg i Örebro.

Hade hellre gått hemma och letat trattisar, men visst, det ska bli kul att träffa en massa trevliga miljöpartister igen. Framförallt ska det bli trevligt att höra alla trevliga anekdoter som de upplevt under valrörelsen. Själv upplevde jag en massa kul. Det bästa är alla ivriga skolungdomar som ställer en massa intressanta frågor !

Medan höstmörkret sänker sig över oss...

Tissel- tasslandet fortsätter, och jag gillar det inte. Höstmörkret belägrar landet, och det gillar jag inte heller. Trattkantareller, däremot, tycker jag om väldigt mycket. Gott att ha i sås, steka eller att mala ner till krydda. Man kan också tillsätta några stycken som en liten piff till fruktsalladen. Inte dumt alls faktiskt.

Ute råder det svamptider, där under höstsolens bleka sken. Här inne råder det febril aktivitet. Tissel tassel, en del sarkasmer från (v)- kollegor om (mp)- uppgörelser med djävulen. Sådant lyser naturligtvis upp tillvaron, men i det stora hela är det en ganska dyster period vi är inne i.

Ska bli skönt när man får ägna sig åt politik igen.

Ska bli skönt när ljuset kommer tillbaka.

Ska bli skönt med vinter - om det nu blir någon, med tanke på att vädret är ur led...

Skulle vara skönt med semester också, om jag bara hade haft tid...


En olustig känsla i magtrakterna...

Klimatfrågan ger SVT:s väderlekschef en olustig känsla i magtrakterna, något han dryftade under väderprognosen förra torsdagen. Det känns bra att en person som var vecka möter miljontals tv- tittare vågar vara såpass ärlig och rak kring en av våra stora globala överlevnadsfrågor.

Nu väntar vi bara på att regeringen Reinfeldt tar sitt ansvar, och skrotar dumma idéer om nya ringleder och motorvägar. Man kan inte bygga bort den globala uppvärmningen - man måste förebygga den genom att resa mindre, byta bränslen och resa kollektivt. Ska det vara så svårt att begripa!?