Intressant äldredebatt på tv just nu

Just nu håller Sverker Olofsson i en intressant äldrepolitisk debatt. Det intressanta är att alla partier vill satsa mer på äldre, men att nästan alla bara talar gammal skåpmat. Inte minst Alf Svensson som tuggar samma retorik som på den tiden han var minister. Men en sak har han rätt i - vi måste få in fler äldre i politiken!!!

Många människor slutar vara aktiva i politiken när de blir pensionärer. Vi måste försöka locka in äldre människor i politiken. Många tror att (mp) är mot äldre (troligtvis därför vi brukar ha bäst ungdomsrepresentation), men det vi säger nej till är människor som ser politiska uppdrag som ett arbete, och sitter från ungdomsår till pensionen. Däremot vill vi absolut ha in fler äldre i politiken.

Men äldrepolitiken är i det största ingen resursfråga. Visst kostar det pengar att satsa på hemsjukvård, attraktiva äldreboenden (av olika former) och öka resurserna till terapi och meningsfull sysselsättning. Samtidigt måste man någonstans ställa sig en fråga kring om vi lägger de resurser vi har på rätt ställen. Är det effektivt att sätta den gamle i kö för att besöka läkaren, när man i stället kunde göra tvärtom, att läkaren gör hembesök (och då inte enkom för att konstatera att den gamle avlidit)? Hur främjar det den gamles hälsa?

Nej, det finns mycket att göra, men frågan är om dagens debatt gav några tydliga  besked kring hur? Ett stort pluss dock, till Tomas Nihlén (mp), som sade mycket vettiga saker (även om han fick ordet för lite, jämfört med vänsterpartisten, centerpartisten och kristdemokraten)...

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback