Det är måndag i mitt liv (eller att föra en helt onödig konversation med sin inre röst)


Fråga:

Varför kommer jag alltid hem med ett par oanvändbara sockor i modell "resårlös" den sista måndagen varje månad?

Svar:
Därför att det är marknad i Vänersborg, och något måste man väl ändå köpa när man traskar förbi alla torgstånden...

Fråga:
Erbjuder inte marknaden något av värde?

Svar:
Jo, de första månaderna köpte jag plånböcker av olika modeller i finaste kalvskinn, men det är liksom svårt att nöta ut en plånbok i månaden...

Fråga:
Varför går jag inte längs med residensgatan i stället för att kryssa förbi marknaden på torget?

Svar:
Därför att då går jag in i bokhandeln i stället, och det blir mycket dyrare...

Fråga:
Varför sockar?

Svar:
Jag tror alltid att jag behöver sockar, de slits ju automatiskt ut av och till. Men jag har överskattat min förmåga att slita ut sockarna.

Fråga:
Varför det?

Svar:
Jag glömmer att jag brukar gå barfota om sommaren...

Barn med bokstavskombinationer

Alla människor är olika. Vi är olika långa, och har olika anletsdrag. På samma sätt är vi olika inuti. Vissa människor är musikaliska, andra inte. Det syns inte utanpå, det har med hjärnans funktion att göra. På motsvarande sätt har vissa människor bättre respektive sämre förutsättningar att reglera uppmärksamhet, impulsivitet, aktivitetsnivå, socialt samspel mm. Vi föds med olika förmågor, som naturligtvis i viss mån går att utveckla genom gynnsam miljö med lagom och rätt stimulans, men förutsättningarna från början är olika hos olika människor.

Neuropsykiatriska funktionshinder ger sig till känna under barndomen och påverkar individens vardag i betydande grad. Gemensamma drag är inlärningsproblem och svårigheter i det sociala samspelet, men det råder stora variationer när det gäller graden av störning och hur den kommer till uttryck.

Traditionellt har medicinering varit universalmedlet för dessa individers behandling, men nuförtiden lyfter allt fler experter och anhöriga upp två andra behandlingar som dokumenterat lindrar symptomen och ökar välbefinnandet. Det handlar om ljudträning och motorikövningar. En extern vårdgivare som många familjer till barn med neuropsykiatriskt funktionshinder vänder sig till är Vestibularis i Mönsterås. Där arbetar man professionellt med barnens motorik, samt genomför ljudträning enligt den så kallade Tomatismetoden.

Tomatismetoden började utvecklas på 1950-talet i Paris av en öron-, näs- och halsläkare, Alfred Tomatis. När han behandlade operasångare som hade fått problem med rösten, fann han att orsaken var att de hade förlorat förmågan att uppfatta vissa ljud. Den upptäckt han gjorde var att öra och talorgan har starka neurologiska kopplingar.

Under lyssningsträningen gjorde Dr Tomatis en upptäckt kring örats och lyssnandets betydelse för människans funktioner och välbefinnande. Det aktiva lyssnandet hade effekt på patienternas förmåga till koncentration och uppmärksamhet och ledde till att de markant förbättrade sina språkliga färdigheter, sociala förmåga och kreativitet. De senaste årens rön på hjärnforskningen område om hjärnans formbarhet har visat att hjärnan fortsätter att förändras och utvecklas högt upp i åren genom stimulans från sinnesorganen. Det står också klart att hjärnan har förmåga att kompensera många av de brister och skador som kan uppstå under livet.

Genom denna lyssningsträning har man kunnat förbättra situationen för människor med utvecklingsförseningar inom bland annat tal, språk och motorik, beteendestörningar, koncentrationssvårigheter, neurologisk rehabilitering av huvudskador, samt strokes och, inte minst, olika stresstillstånd.

I Västra Götalandsregionens egna verksamheter används Tomatismetoden inom Barn- och Ungdomspsykiatrin i Strömstad, något som skapat stort intresse och skönjt stor uppmärksamhet bland familjer till barn med neuropsykiatriska funktionshinder.

Som enda parti tycker Miljöpartiet att dessa erfarenheter är viktiga att tillvara och sprida till övriga BUP- mottagningar i regionen. 

Kan någon förklara varför övriga partier är emot ?

Frågor besvaras...

Johan Hellström har uppmanat mig att svara på dessa frågor, något som faktiskt ska bli ganska kul...

Fyra arbeten jag haft i mitt liv:
1. Trappstädare
2. Receptionsassistent på Bäckängskolan (bara som praktik)
3. "Bodknodd" i en Ica- butik
4. Politisk sekreterare

Fyra filmer jag kan se om och om igen:
1. Sällskapsresan I
2. Den galne kung George
3. Elisabeth
4. Den nakna pistolen

Fyra städer jag har bott i:
1. -
2. -
3. -
4. -
har aldrig bott i någon stad, skulle dock kunna tänka mig Ulricehamn om det låg i någon annan kommun :-)

Fyra TV serier jag gärna ser:
1. Rome (just nu)
2. " V " (nostalgitripp)
3. Hem till byn (för att det är inspelat i mina hemtrakter)
4. Morden i Midsomer (perfekt att sjunka ned framför en ljummen sommarkväll)

Fyra ställen jag vill åka till:
1. Nya Zeeland
2. Island (har varit där, åker gärna dit igen)
3. Gambia (har varit där, åker gärna dit igen)
4. Turkmenistan (vore intressant att besöka och studera ett av världens mest isolerade länder)

Fyra webbsidor jag besöker dagligen:
www.mp.se/vg
www.bt.se
www.riksdagen.se
www.vgregion.se

(samtliga är sidor jag besöker i tjänst)

Fyra favoriträtter:
1. Grönsaks- och köttfärsröra med fusilli och ricotta
2. Paprikafyllt ankbröst på ungerskt vis, serverat med basmatiris
3. Lammstek med lökfylld brunsås och kokt potatis (helst lagad av råvaror från föräldrarnas torp)
4. Våffla med korv (även kallad Melleruds special)

Fyra ställen där jag stortrivs:
1. Hällsjövad, långt ute i skogen vid föräldrarnas stuga
2. Hemma, särskilt när det är nystädat
3. Stadsparken i Borås
4. Mölnebacka (norr om Sandared)

Fyra vänner som jag tror kommer att svara:
1. Johan Hellström
2. Göran Larsson
3. Tomas Eriksson
4. Madeleine Johansson

Om partiernas hemsidor

Här kommer mina högst partiskt satta betyg till partiernas hemsidor

(dock är väl alla betyg, från tidningarnas omdömen om nya skivor, till svenskalärarens omdöme och eleven mer eller mindre partiskt satta)    :


Vi går i storleksordning (utifrån tidigare valresultat):

Socialdemokraterna
Betyg: ¤¤¤ +
En helt ok sida, med stora tydliga bilder och tydlig information. Strukturen verkar någorlunda genomtänkt, dock lite gammaldags (men det går nog hem hos deras väljargrupp). Ett extra pluss för att man ej möts av idolporträtt på "den store ledaren", utan på en rad bilder av varierande innehåll och kvalitet.

Moderaterna
Betyg: ¤¤
En småplottrig sida, ger rörigt intryck. Alla områden verkar vilja dra intresset till sig, förutom menyraderna, som är väldigt bleka. Man kunde också förvänta sig en något bättre uppdatering av landets näst största parti.

Folkpartiet
Betyg: ¤¤¤¤ -
Idoldyrkan av mass, tre av fyra bilder på förstasidan föreställer Leijonborg, vilket innebär minus. I övrigt en lättnavigerad sida, med tydlig struktur och en ganska angenäm layout.

Kristdemokraterna
Betyg: ¤¤¤ -
Enkel och ganska snygg sida, men något rörig. Bra och konstraterande färger, men något för mycket text i menyraderna. Trevligt med bilder som föreställer annat än personporträtt. Idolbild på Hägglund drar ner betyget.

Vänsterpartiet
Betyg: ¤¤¤
Snygga färger, men något stel struktur. Minus för idolporträttet på Ohly. Ett pluss är dock att sidan är tydlig, men det finns en del svårigheter att navigera mellan menyerna.

Centerpartiet
Betyg: ¤+
Rörig och småtrist sida, utan någon särskild struktur. Ser mest ut som man sagt: - Oj, här har vi en ruta över, här slänger vi in ett kalendarium. Litet pluss dock för att man kan lyssna på sidan.

Miljöpartiet
Betyg: ¤¤¤
Informativ men tråkig. Ett studiotaget idolporträtt på språkrören känns fantasilöst och innebär ett minus. Pluss för tydlig länksamling till riksdagskandidater, samt för tydlig hänvisning till information på andra språk.

- - -
Nykomlingar
- - -


Junilistan
Betyg: ¤¤¤
Snygga färgkombinationer och en tydlig (om än lite väl enkel) struktur. Vågar använda teckensnitt med seriffer vilket är både trevligt och modigt. Idolporträtt på partiledaren även här, dessutom återkommer det ständigt i texterna, vilket drar ner betyget från toppklass till mellanklass.

Feministiskt initativ
Betyg: ¤¤¤+
Enkel, tydlig och använder en modig färgkombination. Saknar idolporträtt av Schyman, vilket är trevligt. Extra pluss för den tydliga kalendern.

Sjukvårdspartiet
Betyg: -
Såvitt jag kan se, saknar sjukvårdspartiet någon rikssida. Ett enda stort minus.












Nu börjar det närma sig...

Tänk vad fyra år går fort. Om bara några veckor är det dags för valrörelse igen. Än märks inte så jättemycket, det är lugna gatan. Bara någon enstaka marknad och så som skall bevakas. Men snart...

Det börjar med vecka 32, då jag tagit semester för att köra miljöbil i Sjuhärad. Sedan är det studiebesök på arbetsplatser med Regionfullmäktigegruppen, Tånga Marknad, Valstuga, Debatter, Annonser och valspurt.

Sedan är det valdag, och då är det valsedlar, valsedlar, valsedlar. Därefter följer två valvakor.

Måndag och tisdag efter valet är det så slutligen dags för Regionfullmäktigegrupp och Regionfullmäktigemöte, med förhandlingar och annat. Sedan blir det eventuellt förhandlingar i Borås också.

Ja, nu börjar det närma sig...

Tomas blogg

Tomas blogginlägg om mp Borås startelva är kul. Läs genom att klicka på Tomas Erikssons blogg, ner till höger.

Allsång med Leif Loket Olsson

Man vet att man börjar gammal när man ägnar någon extra minut till att läsa ett anslag om att Leif Loket Olsson skall hålla i en allsångskväll på Baldersnäs i Dalsland...

Men jag är inte tillräckligt gammal för att vilja gå dit och lyssna. Ännu...

Att vandra kring på Hindens rev

Igår traskade jag runt på Hindens rev, ett mäktigt naturskyddsområde bestående av en fem km lång avsmalnande landtunga som sträcker sig rätt ut i Vänern. Måste säga att det var en upplevelse.

Promenaden började med en trevlig stig kantad av härliga körsbärsträd och mäktiga buskage av enar, al och hassel. Ganska snart såg man Vänerns klarblå vatten både på höger och vänster sida av stigen, när revet så sakteliga smalnade av. Dock smalnade stigen strax av, och den grusiga och barriga stigen övergick alltmer till ett utspritt stenröse. Och där gick jag med sandaler...

Och vi gick och gick, och gick... Till sist kom vi fram till ett svartvitt sjömärke, sedan ringlade sig stigen vidare över en liten ås full med smultron och vildhallon, och därefter nådde vi änden av det långa revet, nästan mitt ute i sjön. Och väl på plats kunde man bara häpna åt utsikten och inse att promenaden var väl värd mödan.

På med badbyxorna, klättra ut bland alla stenar och vidare ut i det friska Vänervattnet. 

Skönt  med en ledig dag...

Stig Malm såg på Fotboll...

En liten anekdot från Almedalsveckan kan jag ju inte låta bli, i vart fall...

Under Miljöpartiets almedalskväll såg jag en intresserad Stig Malm stå och lyssna på Maria Wetterstrand och Peter Erikssons tal. Tänkte att han skulle förbereda sig för en soffdiskussion i SVT (tycker att trion Malm - Abrahamsson och Hägg är suveränt lustiga att lyssna på i SVT:s nyhetspanel). Men konstaterade efter någon timma, att det nog var den av (mp) ordnade storbildstv:n och fotbolls- semiefinalen mellan Frankrike och Portugal som hägrade...

Sol, bad och en massa politik

Förra veckan var jag på Gotland. Dels för vädrets skull, men naturligtvis också för att det var Almedalsvecka. Mp Väst hade bokat en hel buss, och med vandrarhemsboende och resa inräknat stannade biljettpriset på måttliga 1700 kr, vilket gjorde att jag slog till och åkte med. Har inte deltagit aktivt på Almedalsveckan förut, och tyckte det skulle vara spännande...

En märklig tillställning, måste jag säga, och inte så särskilt tilltalande. Här är det plånboken som talar, den som bjuder bäst är den som syns. Inte var det de små fattiga frivilligorganisationerna och de alternativa almedalsseminarierna som uppmärksammades i tidningar, på TV eller i radio. Nejdå, det var som vanligt LO, TCO, Läkar- och lärarförbund, Företagarorganisationer och Ladbrokes (som i o f s hade väldigt roliga skraplotter). Man blir faktiskt nästan förbannad över hur politiker valfritt väljer att åka till Almedalen och låta sig lobbas...

Visst fanns där ljusglimtar, såsom Naturskyddsförening, Amnesty och Famna (för att nämna några), men de försvann i gyttret av mer penningstinna grupperingar. Med mig tillbaka har jag bl a en orange fresbee från ett kommunförbund i Östergötland, ett par skopor från (s), en liten plastbit av obestämt syfte från Svenskt näringsliv och ett glasunderlägg från Centerns ungdomsförbund.

Nej Gotlandsresans bestående minne är inget av det som hände i Visby, inte ens det som hände under (mp):s egen härliga almedalskväll med fotboll och allt. Nej minnet kommer istället från Stavgards forntidsby, och alla de fantastiska offertavlor som skolklasser och annat lämnat efter sig vid sina försök att leva vikingaliv. Stavgard, och den fantastiska Krusmyntagården - det är mina fina minnen från Gotlandsresan...