Till Stockholm

I morgon kl 5 någonting, bär det av till Stockholm. Skall dit på SMIL och MILK - möte.

SMIL står för Styrelsen för Miljöpartister I Landstingen och
MILK står för Miljöpartister I Landsting och Kommuner

Politik är en värld av förkortningar - den ena lustigare än den andra ;-)

Bohusbanan åter i fara

Vid årsskiftet blir det förbjudet med tågmöten vid Tanums station, ett förbud som börjar tillämpas i och med de nya tidtabellerna som börjar gälla i juni. Genom detta beslut, vars uppgifter jag fått tillhanda från säkra källor, kommer det inte finnas några möjligheter till att utöka semestertrafiken på banan nästa sommar. Den planerade kombitrafiken går också om intet.

Hur skall man tolka sådana beslut? Är det inte ännu ett tecken på att samhällsnyttan måste uppvärderas i de statliga direktiven till Banverket? Eller skall detta verk sörja för en avveckling och avyttring av verksamheterna, liknande den som Postverket tvingades genomföra? Och i så fall - kommer vi som inte bor i Göteborg, Stockholm eller Malmö överhuvudtaget resa med tåg i framtiden?

Man blir så frustrerad, när något som är så rätt och rent som järnvägstrafik, hanteras så fel av ett statligt bolag...


Ny bloggande Boråspolitiker - Heiti Ernits (mp)

Så har allas vår Heiti börjat blogga, vilket är fantastiskt trevligt! Heiti är bl a vår ledamot i Miljöskyddsnämnden och dessutom en klippa i det interna arbetet.

Från mp Borås bloggar nu
Johan, Tomas E, Eva, Thomas S, Heiti och undertecknad. Inte illa, måste nästan vara rekord för en medelstor mp- avdelning...

Så har man flyttat på sig

Nu har jag bytt rum på residenset. Förr hade jag ögonen mot gården, nu har jag dem mot hamnkanalen. Den främsta skillnaden som jag märker, är att bruset från alla bilar som kör förbi ute, är betydligt högre på denna sidan. Men luften verkar cirkulera bättre, jag har fått ett något större rum.

Helt klart är, att det inte är fel att byta rum i bland. Jag har slängt en mängd gamla dokument som jag sparat för att "de kan vara bra att ha". Jag lyckades tömma 48 av mina 123 pärmar, vilket kändes mkt skönt :-)

Fiberbaugette med grönsallad, snittbönor och gammelt bôs

Dagens lunch var utan tvekan god. Har börjat äta mer av bönor och frön den senaste tiden. Det ska vara nyttigt, sägs det. Enda kruxet är att det är smular, av min matbricka att döma...


Periodpaus i budgetdebatten

Regionfullmäktiges budgetdebatt är just inne i periodpaus, det är avbrott för lunchrast. Intet nytt är rapporterat från de olika partierna, men jag har tre reflektioner från den inledande gruppledardebatten:

- Stefan Kristiansson höll ett suveränt anförande om hållbarhet
- Roland Andersson är definitivt tillbaks i gott slag
- Monica Sehlin verkade mer taggad än på länge

Just när det är budgetdebatt brukar jag följa diskussionen från läktaren - då får man mer möjlighet att koncentrera sig kring det som sägs, och kring det som inte sägs.

Som sagt - vi är inne i en periodpaus, snart dags för fler inlägg. Vill du höra debatten live kan du antingen knäppa på radion - eller gå in på
www.vgn.nu, där debatten sänds direkt, samt går att höra i efterhand.

Carin Jämtin

I våras skrockade en del människor gott åt mig, när jag sa att min bedömning är att det blir Jämtin som tar över efter Persson. Det gör dom inte längre. Nu är Carin Jämtin helt plötsligt en av de tyngsta kandidaterna till partiledarposten inom (s). Såväl Aftonbladet som flera medlemmar inom (s) uttycker sitt stöd för henne.

Som jag ser det, finns endast två hinder kvar:

1. Att där fortfarande finns en manlig strukturell bunkermentalitet inom (s)- ledningen, som gör bedömningen att Jämtin är för ung och oerfaren (trots att hon faktiskt är något år äldre än nuvarande statsminister).

2. Att hon själv känner för att prioritera sin privata sfär framför en karriär som partiledare.

I övrigt finns inga hinder. Och baske mig - det vore inte fel med Carin Jämtin och Maria Wetterstrand som affischnamn för ett röd - grönt regeringsalternativ i valrörelsen 2010. Då får nog Reinfeldt se upp. Särskilt om han fortsätter att säga nej till goda förslag från näringslivet (som i går)...


Förskolorna får mer resurser i majoritetens budget

Det blir ökade resurser till förskolorna i Borås, i nästa års budget. Det känns bra, där har vi inte tidigare nått ända fram. Det ser bra ut. Som oppositionsparti finns det naturligtvis alltid mer pengar att spendera - så gör oppositionspartierna i regionen, så gör även oppositionspartierna i Borås. Men det  verkar vara en helt okej majoritetsbudet, som presenterats, åtminstone av det jag hört och läst.

Karusellen med servicekontoret

Servicekontoret i Borås skall nu slutföra sin flytt till Pantängen på Göta. Det står klart i majoritetens nya budget. Flytten har varit planerad sedan... ehm... typ 1872, och det är bra att kommunens ledning nu äntligen sätter ned foten, och fattar ett beslut.

Arbetsmiljön på Servicekontoret har väl varit si såddär - det är aldrig roligt att arbeta i en organisation där besluten hänger i luften, men inget sker. I det hänseendet tror jag att många känner sig lättade över att det till sist blev ett beslut, även om det också innebär att skjortan krymper något, gällande vad Servicekontoret skall erbjuda.

Ingvar jobbar någon månad till

Häromveckan var jag och köpte en avskedsgåva till vår avgående ombudsman i mp Väst, Ingvar Högström, ty han hade bestämt sig för att gå i pension vid årsskiftet. Men... styrelsen i mp Väst kom fram till att han är omistlig - hur skall han kunna sluta innan den som kommer efter fått chans att lära sig jobbet. Så Ingvar blir kvar - åtminstone en månad till. Härligt !!!

Filmer från Almedalen

Har en bunt dvd- filmer som inspelats i Almedalen, som ligger nedpackade i väskan. Men måste packa ur dem tillfälligt, eftersom jag fick ändra planerna, och därför inte hinner förbi Ingvar i dag. Ska ge honom dem på lördag i stället, när vi möts på mp Västs klimat- dag på Wendelsberg i Mölnlycke.

I dag, budgetinformation...

Knappt har trycksvärtan på majoritetens justerade budgetförslag för år 2007 torkat, förrän det är dags att sätta i gång med budgetarbetet för år 2008. I dag skall jag vara i Göteborg på en budgetinformation. Dessa informationsmöten brukar vara mycket givande. Här brukar vi få reda på upplägg och tidsramar.

Regeringen Reinfeldt - till strid mot näringslivet...

Mjaha, man var väl inte direkt förvånad, men...

Regeringen Reinfeldt avfärdar Volvo- VD Leifs förslag om slopad skatt på miljövänliga bränslen, och höjda skatter på bensin och diesel. Och i TV står Andreas Carlgren och försvarar sin statsminister. Egentligen är det hela tämligen märkligt...

Först går alliansen till val på att skapa fler jobb. Så går Volvo ut och säger att för att skapa fler jobb behöver vi en långsiktig miljöstrategi med låga taxor på miljöbränslen och högre taxor på bensin och diesel. Och då säger alliansen nej... Har di tänkt att alla människor skall försörja sig som städare, och feja varandras boningshus, eller? För det är ju det enda konkreta jobbinitiativet som de tagit, den där regeringen.

Märkligt, märkligt...

Buisness med god miljö

I dag kom volvodirektören Leif Johansson ut med budskapet att bensinskatten måste höjas, och  att miljövänliga bränslen bör skattebefrias. Johansson menar att det annars blir tungt för Volvo att våga satsa på miljövänlig teknik.

Vi har kommit en bra bit på vägen, när god miljö blivit buisness för ett av landets största företag.

Som vanligt har vi miljöpartister stått för lösningarna i många herrans år...

Nu hoppas jag bara att fler storföretagare förstår att Miljö är buisness - precis som allt fler också inser att Fair Trade och solidaritet är buisness. Sådant gör en hoppfull för framtiden!

I dagens klimatdebatt i riksdagen sträckte miljöminister Andreas Carlgren ut en hand åt bl a Miljöpartiet, för en bred uppgörelse i klimatfrågan. Jag hoppas han menar allvar - för Centern lär behöva Miljöpartiet om vi ska få en klimatpolitik värd namnet i det här landet...

Samtal från Lindsten på BT

I eftermiddags ringde Jan Lindsten på Borås Tidning. Han hade tydligen läst min blogg, och var intresserad över mitt ställningstagande i Borås.

Personligen hoppas jag att det inte blir en artikel i frågan, för mig är det hela nu historia. Jag har tydliggjort att jag lämnat mina uppdrag för- och inom mp Borås, och jag hoppas att (kd) och (väg) nöjer sig med det.

Min syster, emballagearbetaren...

Min äldsta syster är emballagearbetare, ensamstående tvåbarnsmor och numer även kommunpolitiker i Bollebygd. Hon är min äldsta syster -  ändå hör hon till de yngsta bland Bollebygds kommunpolitiker.

Har just haft ett långt samtal med henne, och hon har sänt över några bilder från sin arbetsplats. Bilderna var som hämtade från ett Västnyttreportage från svunna tider, ett sådant som den galme Mats Segerblom brukade göra för drygt 20 år sedan.

Kom att tänka på att jag själv, under min eftergymnasiala utbildning råkade få Mats som föreläsare vid ett par tillfällen. Det var en skicklig journalist det, precis som mina journalistiklärare, Eva och Anja. Det är drygt 12 år sedan jag satt där i skolsalen och antecknade. Blocken har gulnat av ålder, och sidorna ramlar ofta loss när jag bläddrar bland dem. Men anteckningarna har varit väldigt givande genom åren, sällan har jag lärt mig så mycket matnyttigt som under mitt sista studieår på numera nedlagda Bergsäterskolan. 

Ack ja, vad tiden går...


Regnet det bara öser ner

Ska satsa på en framtid som paraplyförsäljare. Sådana går åt av mass, i denna regniga novembermånad...


Trevligt att ha Roland Andersson tillbaka...

Regionstyrelsens ordförande Roland Andersson är tillbaka på residenset i Vänersborg. I dag satt han med ordförandeklubban på regionstyrelsemötet. Det känns bra att Roland är tillbaka. Dels är det trevligt att se att han återhämtat sig, dels är han ärlig och rak och står för sitt ord. Sådant har jag den senaste tiden kommit att skatta ganska högt hos mina politiska motståndare...


Kjempesjansen i NRK

I vårt grannland heter public service- företaget NRK. NRK har, i mina ögon, i många år varit lite av SVT:s kusin från landet. I och för sig lite långsammare och lite trögare - men samtidigt mer trivsam och lite mindre känslig för alla trender och nycker.

Men med "Kjempesjansen" ligger NRK verkligen i framkant. Programmet kan till viss del beskrivas som en variant av Idol, med skillnaden att musiken främst är storband eller klassisk, och de som deltar verkligen är unika och har talang. Även SVT brukar ordna någon form av talangtävling för unga klassiskt skolade, men gömmer ofta undan tävlingen på icke tittarvänlig tid, och helst med någon form av finkulturell stämpel som gör att det stora flertalet automatiskt väljer bort programmet.

I går var det då dags för "Kjempesjansens superfinale", ett program nästan i Melodifestivalklass, rent arrangemangsmässigt. Rent musikaliskt var det - en annan dimension, så att säga...

De fyra finalisterna Stephan Hansen (sång), systrarna Eldbjärgd (?) och Ragnhild Hemsing (violinister), Felix Peikli (klarinett) och Alexander Rybak (sång och violin) imponerade alla stort, och erhöll åtskilliga hundra tusentals röster av den norska befolkningen.

Sådana program görs inte i reklam- tv. Sådana program görs bara i public service. Hoppas att SVT tar till sig av NRK:s goda exempel...

Mp Starkt framåt i senaste SIFO- mätningen

Har just kommit hem, och fick genom radion ta del av senaste sifomätningen. Miljöpartiet går starkt fram, till 6,6%, medan regeringspartierna, och då främst (fp) backar. Miljöpartiet är just nu fjärde största parti - hoppas det håller i sig !!! 


Västtrafik = bästtrafik?

Har just gjort en kallelse till ett Regionfullmäktigegruppsmöte i "regionhuvudstaden" Vänersborg, måndag 27/11 kl 13.00.

För oss miljöpartister, som till största delen åker kollektivt, blir restiden följande, om man skall kunna ta sig till mötet i tid...

Uddevalla, 29 km: 40 min = 43,5 km/h

Lidköping, 61 km: 1h 44 min = 35,2 km/h

Falköping, 84 km: 2h 49 min= 29,8 km/h
 
Göteborg, 86 km: 1h 8 min= 75,9 km/h

Åmål, 87 km: 1h 18 min= 66,9 km/h

Bollebygd, 104 km: 2h 24 min= 43,3 km/h

Borås, 106 km: 2h 43 min= 39,0 km/h

Ulricehamn,121 km: 3h 18 min= 36,7 km/h


Med bil tar man sig fram på ca 1h 20 min mellan Borås och Vänersborg. Kollektivt gör man det på ungefär den dubbla tiden. Det ser lika illa ut från de flesta håll, möjligen undantaget Göteborg och Åmål.

Hur var det nu med Västtrafik - Bästtrafik eller Värsttrafik ???

Snart ny tidtabell på tåget mellan Borås och Vänersborg

Har hört att SJ efter årsskiftet uppdaterar sina tidtabeller på linje 67 (Varberg - Borås - Uddevalla). Vågar man hoppas att kvällsturerna vid 20- snåret återinförs? Det vore så gott om sista tåget slapp avgå i tid för Bolibompa på kvällarna...

Jag tror vi är många kollektivtrafikresenärer som håller tummarna. Svar väntas omkring den 24/11.

Jag är naiv...

Jag har efter en tids funderande kommit underfund med att jag är naiv.

Jag var naiv när jag trodde på raka puckar i den kommunala förhandlingen. Jag förhandlade om det som medlemsmötet givit mig i uppgift att göra, och skrev en debattartikel utifrån det - vilket, när medlemsmötet ändrade sig, ledde till krav på offentlig ursäkt eller att jag skulle lämna mina kommunala uppdrag. Det blev det sistnämnda.

Men samtidigt - måste den politiska arenan verkligen fyllas av ett spel, som gör medias bild av politikerförakt berättigat? Jag tycker inte det. Jag är så jäkla trött på det politiska spelet - däremot brinner jag för att driva konkret, praktisk politik.

Och ska sanningen fram, tycker jag det är naivt av dem som driver på det politiska spelet, att de inte förstår att det är just den biten, som gjort att människor i allmänhet är less på politiker...

Aktuellt 15 november

Aktuellt fokuserade under sin sändning på den globala uppvärmningen, och man gjorde det på ett pedagogiskt och snyggt sätt. Man refererade från klimatkonferensen i Nairobi, där Kofi Annan hållit ett väldigt laddat tal. Man beskrev konsekvenserna för en medelstor stad vid Vänerns strand, och man visade goda exempel från en stad i England. Inslagen avslutades med en studiointervju ledd av den alltid lika suveräna Anna Hedenmo.

Sedan jag började engagera mig i den gröna rörelsen för omkring 12 år sedan, har jag upplevt en frustration kring att klimathotet inte tagits på allvar. Men genom metoden "droppen urholkar stenen", kombinerat med ett allt extremare väder, har vi äntligen börjat komma någon vart.

Genom sändningar som Aktuellt, har vi nu nått i det närmaste konsensus om problematiken. Tyvärr är (mp) fortfarande ensamma i den svenska politiken om att på allvar fokusera på lösningarna...

Se aktuellt på:
www.svt.se/aktuellt


Var vill du att Borås Pinocchio- staty skall vara

Just nu pågår en omröstning kring var Borås Stad bör placera den många meter höga Pinocchio- statyn någonstans. Klicka på http://www.sr.se/cgi-bin/sjuharad/program/artikel.asp?ProgramID=280&Artikel=993013

Själv har jag länge varit mycket tveksam till en Pinocchio- staty i Borås. Men okej då, skall vi ha en, bör den, enligt min mening stå i Annelundsparken. Var annars bör en trädocka stå, om inte bland grenar och blader...

Vatten, vatten, bara vanligt vatten...

...men vilka störtskurar det kommer.
Det är bara en tidsfråga tills evolutionen ger oss simhud mellan tårna...

Landets yngsta kommunstyrelsepolitiker - en miljöpartist så klart!

En av Miljöpartiet i Bollebygds starka kvinnor (dom har många), Agnes Sandstedt, väljs på torsdag in i kommunstyrelsen i Bollebygd. Hon är nyss fyllda 18 år, fick dessvärre inte rösta i valet, eftersom hon på den tiden var 17 år.

Nu är hon dock redo för att ta sig an tunga uppdrag i Bollebygd - och blir på torsdag invald som (mp):s representant i kommunstyrelsen. Där kommer hon göra ett fantastiskt arbete, om jag känner henne rätt.

Hör Agnes Sandstedt på www.sr.se/sjuharad
Klicka på "Sjuhärad direkt" och gå in på arkivet. Välj 14/11, och den ljudfil som ligger från kl 15.30 - 16.00. Intervjun med Agnes pågick omkring 25 minuter, från ca 15.35 till 16.00. Deltog gjorde också Pembe Gencoglu, som med sina 19 år förmodligen hör till de yngsta kommunfullmäktigepolitikerna. Även hon miljöpartist, även hon från Bollebygd...

Ingen skattesänkning i regionen

Den trepartimajoritet som styr Västra Götalandsregionen, d v s (s), (c) och (fp), presenterade under måndagen sitt budgetförslag. Ekonomin är god i regionen, men majoriteten förståndig. I stället för skattesänkning blev det långsiktigt goda satsningar. Kollektivtrafiken, kulturen, Film i Väst - och inte minst hälso- och sjukvården fick ökade resurser jämfört med beskeden som lämnades i juni.

Själv fick jag dock glädjen att påpeka ett siffer- fel i det utdelade kompendiet. Sådant är alltid lite småroligt att upptäcka, eftersom jag nog är den av sekreterarna som finner minst glädje i att leka med excel.

Om ålekråkor, får och andra små djur mitt i bland oss...

Häromveckan satt regionfullmäktigegruppen och jag och åt en bit mat på Suads i Vänersborg. Vet inte hur vi kom in på ämnet, men flera  av deltagarna började tala om ålekråkor. Denna skräniga sjönära fågel, som inte gör så särskilt många människor glada. Men Soili och Gyllenhammar känner tydligen någon som skrivit en bok med recept på ålekråkor.

Själv satt jag och talade får och lamm med Niklas i Miljönämnden. Vi konstaterade att priserna är för låga på lammkött nuförtiden. Har man tur får man 20 spänn per kilo när de slaktas, vilket innebär ett par hundra kronor för ett lamm. Priserna är så låga att det inte lönar sig att satsa på dessa levande små kultur- och miljöförbättrare för våra små mellanbrukare. De som håller sig med får gör det för att hålla markerna öppna, inte för att tjäna kosing.

Det där med att hålla markerna öppna, förresten. Visste ni att de flesta naturreservaten i västsverige slås för maskin? Är det verkligen rätt metod för att hålla kulturlandskapet öppet? Vore det inte bättre av kommuner och region att köpa gräsklippningstjänsterna av småbrukarna i stället för av entreprenörer med maskiner? Gräsklippning som gräsklippning...

Sverige är i mångt och mycket ett land som har ett allt för stort bestånd av köttboskap och hästar. Nötkreaturen står och betar på slätten, där grödor borde odlats. Och gårdarna i mellanbygderna, de magra markerna i Sjuhärad, står endera och växer igen, eller förvandlas till hästgårdar. På marker som förr kunde föda en arbetshäst, två kor, fyra får och ett par grisar, nja där finns i regel en 10 - 12 ston och hingstar hopklämda bakom ett plastband längs med grusvägen. Hästar med röta i hovarna där de står till knäna i novembergyttja. Horsemanship, heter det tydligen.

Nja, så illa är det förstås inte på alla ställen - men ta en titt på hästhagarna i din närhet. Går pållarna för tätt, trampas den tunna gräsytan sönder, och de stackars krakarna får röta i hovarna.

Får trampar inte sönder de magra jordar som täcker den allra största delen av landet. Precis som i Norge. Där är man tillräckligt smart att inse att den årliga köttkonsumtionen måste balanseras i enlighet med det som jordarna medger. Där är fårkött och getost hårdvaluta - i Sverige säger de största kött- och mejerifirmorna "nej tack" till sådana varor. Här i Sverige fortsätter vi i stället öka konsumtionen av svin- och nötkött, genom att skapa enorma köttfabriker där vi annars skulle kunna odlat grödor, frukt och grönt. Och resten av landet låter vi växa igen. Mellanbygden, tja, förutom en kanot- tur på sommaren, när Svensson vill ut och "testa naturen lite grann", så har den ingen funktion i vårt land...

Och så säger dom att norrmän är korkade... 

På spåret...

Det finns ett program på SVT som jag aldrig försöker missa, nämligen På spåret. Begåvad public service- underhållning när den är som bäst. Ingvar Oldsbergs kluriga tv- frågesport är rolig ur dubbla hänseenden för mig. Dels för att det är en frågespårt där man får gnugga geniknölarna (om man har några), men också för att det är kul att av och till känna igen sig.

I går kände jag tydligt igen Borlänge Central, startpunkt för resan mot Sandviken. Nu väntar jag bara på att få se stationer som jag ofta reser förbi i vardagen, typ Vedum, Sandared eller varför inte Öxnered... I fredags åkte jag tåg förbi Öxnered ner mot Trollhättan och Göteborg. Märkte att man nu lett om tåget i en lång tunnel mellan Öxnered och Trollhättan.

När jag i morgon skumpar fram mellan Grästorp och Vargön, kommer jag troligtvis fundera på om tunneln mellan Öxnered och Trollhättan, som i och för sig kommer spara nära tre minuter i tid - men borde inte upprustning av banor som den mellan Grästorp och Vargön kommit före en massa nya tunnelprojekt?

Spaugstofan - sjuk humor

Att islänningar har en brutal, grov och ganska äckel- aktig humor är nog ganska känt, något som inte minst visar sig på sjónvarpið (tv) var lördag. Just nu heter det stora isländska humorprogrammet på public service- företaget RUV  "Spaugstofan", ett program som i sanning inte är till för äckelmagade.

Humor är ett bra sätt att närma sig främmande kulturer (en anledning till att jag sällan försökt närma mig den tyska), på något sätt speglar ett lands humor- mentalitet själen hos dess befolkning. I Sverige skrattar vi ofta genom ironisk humor, i Norge åt maskerad humor, och på Island - åt spyor och dåligt uppförande...

För den som är nyfiken rekommenderas ett besök på sidan:
http://dagskra.ruv.is/streaming/sjonvarpid/?file=4329412

I morgon bär det av till Vesene

I morgon bär det av till Vesene på kalas. Min kusin fyller jämnt, och enligt min syster är han en "vesenes". Det är man tydligen, om man bor i Vesene.

Budgetarbete

I nästa vecka kommer vi få en fingervisning kring om det blir några skillnader i regionens budget, jämfört med den som antogs i juni. För i nästa vecka kommer troligen majoriteten presentera sin budget.

m v h Tony


Omflyttning gör vi allihopa

Regionkorridoren här på markplan i residenset är satt under stora förändringar. Sedan tidernas begynnelse (eller i vart fall sedan regionens) har (mp) kommit först, därefter (v) om man valt att gå i riktning mot tjänstemannaflygeln. Sedan (svg) blivit nedsparkade från våning 2 till entre- plan, såg det ett tag ut att bli följande ordning: Lite (mp), (svg), (mp) & (v), lite mera (mp) och därefter (v).

Mp skulle hamna utspritt i hela korridoren, vilket inte var särskilt trevligt. Därför föreslog vårt regionråd i dag följande ordning: Först (svg), sedan (mp), sedan (v). Tyvärr har dock (svg) fallit för ett rum med kakelugn, så vi får se hur ordningen blir.

Och jag som trodde att vi kunde börja jobba med politik nu när uppdragen äntligen fördelats...

SÄS gör anmälan enligt Lex Maria

SÄS (Södra Älvsborgs Sjukhus) har under torsdagen gjort en anmälan enligt Lex Maria angående ett självmord. En äldre man som vårdats för nedstämdhet bedömdes som bättre och fick permission. Väl ute tog han sitt liv. Anledningen till anmälan är att sjukhuset inte tidigare rapporterat in fallet till socialstyrelsen.

Inom psykiatrin görs dagligen många stora insatser i regionen. Men fallet ovan är ännu ett tydligt exempel på att (mp) måste få gehör för kravet att göra en organisatorisk översyn av psykiatrin...

Solveig Kjörnsberg tar ton

I vart fall blir hon ny ledamot i Göteborgsoperans styrelse.

(enligt uppgifter i media)


Motion om Bohusbanan

De socialdemokratiska riksdagsledamöterna i Bohuslän har väckt en motion om norra Bohusbanan. Tidigare brukade (s) kommunalråd i Uddevalla inverka som en propp i kommunförbundet, men han slutade ju för ett tag sedan. Det, i kombination med att allt fler partier börjar motionera i frågan, gör att det känns som det finns en framtid för norra Bohusbanan.

Samtidigt kan man ju inte vara annat än kritisk till att banverket sätter in 40- blockeringar mellan Göteborg och Uddevalla. Där borde man väl ändå investerat i 80- blockeringar, eller?


Vädrets makter...

Hmmm

"Minns i november den ljuva september"

En visa med en klockren beskrivning av detta mörka, dystra och blöta november.
Enda ljuset är att det snart börjar närma sig advent, med lite pyssel och trivselpyntning...

Meagher, Montana

Världens ögon riktas just nu på Meagher i Montana. För det är därifrån man ännu ej rapporterat in några röster. Just nu leder Tester (dem) över Burns (rep) senatsvalet med omkring 2.500 röster. Väljarna i Meagher bär nu svaret på om demokraterna eller republikanerna vinner den amerikanska senaten.

Hur går det då för våra gröna kandidater i USA? Tja, om de alls finns, så landar de på omkring 1 - 2% av rösterna. För även om fler människor än så sympatiserar med de gröna, så är ju rösten bortkastad så länge man inte får stöd av 50% i valet. Skönt att vi inte använder ett liknande valsystem i Sverige...


Flyttkarusell

I huset jag arbetar har flyttkarusellen dragit igång. Den enda önskan som jag framfört är att vi borde få ett rum för vår nya sekreterare samt en skrivbordsplats åt regionstyrelse- ersättare och hälso- och sjukvårdsgruppledare. På övriga håll finns det nog tuffare önskemål, vad det verkar som... 

Sjukvårdspartiet, exempelvis, har blivit ombedda att flytta ner några våningar. Jojo, inte bara hamnar de helt utan insynspost i Regionstyrelsen, de får dessutom flytta ner till oss på markplan. Ett tydligt tecken på att deras samverkanspartners, (m), (kd) och (v) placerat dem ute i kylan.

Pär Holmgren - min idol

SVT:s chefsmeterolog Pär Holmgren vet vad han pratar om. Han är, till skillnad från mig, skolad i frågor som rör väder och klimat. Han baserar sin argumentation, inte som jag på tyckande och bondförnuft, utan på konkreta fakta. Holmgrens enträgna försök att påminna om den globala uppvärmningen har bidragit till att allt fler människor tar klimathotet på allvar.

När (mp) för några år sedan började tala om att det krävs en fördubbling av bensinpriset för att komma till rätta med växthuseffekten, blev vi nonchalerade, förlöjligade och idiotförklarade. Motorbranchens riksförbund (eller vad de nu heter), en förening bestående av multinationella jättar (icke att förväxla med motormännens förening), förde enorma kampanjer via media, där de hånade (mp):s åsikter.

När Holmgren i dag redovisar fakta, och talar om att hans magoro skulle försvinna först om regeringen föreslagit en bensinskattehöjning på 9 kronor i stället för 9 öre, så möts han av respekt från omgivningen. Genom att erkänt duktiga meterologer konkret och tydligt redovisar de fakta som finns, har frågan äntligen blivit en fråga på var mans läppar. Ett samtalsämne runt kaffebordet, en fråga som berör allt fler.

Därför är Pär Holmgren och de andra meterologerna mina idoler

Birgitta invald som ersättare i regionstyrelsen

I dag har regionfullmäktige haft sammanträde, och på agendan fanns val av ny regionstyrelse. Som ordinarie ledamot omvaldes Stefan Kristiansson, Göteborg, och som ny ersättare valdes Birgitta Losman, Bollebygd.

Känns trevligt att få två representanter i RS, något som vi inte haft mellan 2002 och 2006. Det är vi värda, efter att ha varit det parti som gick näst mest framåt i regionvalet, både i mandat och i antal röster.

ÄNTLIGEN GULD !!!

Elfsborg 1, Djurgården 0.
GULD TILL BORÅS!!!

För första gången på 45 år hamnar det allsvenska fotbollsguldet i Borås. En stor händelse för min hemstad. Tyvärr hade jag inte möjlighet att närvara på Borås Arena, men såg matchen på tv. Visst, det var nervöst - men segern är vår!

Guld till Elfsborg!!!

Syster Yster på TV

I dag startar SVT1 en thriller i två avsnitt: - Den som viskar! (kl 21.00)

Syster Yster, eller som hon heter på riktigt, Yvette, medverkar som statist under en av seriens mer livaktiga episoder. Hon bär förmodligen militär- utrustning, och rusar ut ur en byggnad, om jag inte missminner mig.

Min syster Yster är sällan dyster,
där hon springer omkring för att låsa,
stänga, släcka, eller kolla så ingen snattar.

Min syster Yster är vaktis på tre röda lingon när hon inte håller på med försvaret.

Håll ögonen öppna efter min vildbasiga syster Yster i TV i kväll  :-)

Lite beröm till (v) i Borås

Efter alla hårda ord mot Vänsterpartiet får jag väl komma med ett litet beröm också. Det var mkt bra av (v) i Borås att välja in Ida Nyman i kommunstyrelsen. Vad jag sett och läst av henne, verkar det vara ett mycket bra val. Hon kommer nog, tillsammans med Lennart, göra en bra insats för (v) i Borås.

Grönt budgetförslag med skatteväxling, grå budgetförslag utan...

Noterar att (mp) som enda parti står fast vid en fortsatt grön skatteväxling. Övriga partier har slagit in på den grå vägen. En populistisk väg, visst. Men vad blev det av de övriga partiernas miljöengagemang?

På sätt och vis var de borgerliga partierna ärliga (möjligtvis med undantag för centern). De gav inga förspeglingar om någon fortsatt drivande klimatpolitik, eller om någon fortsatt skatteväxling. Men vad hände med det gröna folkhem, som den tidigare regeringen Persson alltid förespråkade. I (s) första oppositionsbudget, liksom i (v):s, är skatteväxlingen borta. Ett tecken på kortsiktigt populistiska inslag, men långt från realistiskt om man menar allvar med att kunna skapa ett fossilbränslefritt samhälle.

Åter ett tecken på att (mp) är det enda partiet som anser att de ekologiska förutsättningarna anger ramen för de ekonomiska och sociala dimensionerna i välfärdssamhället.

Hej mitt vinterland

Nu kommer snön - och den gör det med besked.

En liten föraning kom i söndags,  några centimeter som smälte undan i går. Men nu kommer mer snö - och kyla. Ganska trevligt, faktiskt. Blir liksom ljusare, nu när vi gått över till normaltid igen.