Kjempesjansen i NRK

I vårt grannland heter public service- företaget NRK. NRK har, i mina ögon, i många år varit lite av SVT:s kusin från landet. I och för sig lite långsammare och lite trögare - men samtidigt mer trivsam och lite mindre känslig för alla trender och nycker.

Men med "Kjempesjansen" ligger NRK verkligen i framkant. Programmet kan till viss del beskrivas som en variant av Idol, med skillnaden att musiken främst är storband eller klassisk, och de som deltar verkligen är unika och har talang. Även SVT brukar ordna någon form av talangtävling för unga klassiskt skolade, men gömmer ofta undan tävlingen på icke tittarvänlig tid, och helst med någon form av finkulturell stämpel som gör att det stora flertalet automatiskt väljer bort programmet.

I går var det då dags för "Kjempesjansens superfinale", ett program nästan i Melodifestivalklass, rent arrangemangsmässigt. Rent musikaliskt var det - en annan dimension, så att säga...

De fyra finalisterna Stephan Hansen (sång), systrarna Eldbjärgd (?) och Ragnhild Hemsing (violinister), Felix Peikli (klarinett) och Alexander Rybak (sång och violin) imponerade alla stort, och erhöll åtskilliga hundra tusentals röster av den norska befolkningen.

Sådana program görs inte i reklam- tv. Sådana program görs bara i public service. Hoppas att SVT tar till sig av NRK:s goda exempel...

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback