- Skämmes, Vattenfall !

Tittade i kväll på Uppdrag Granskning, och tog därefter del av den "hemliga" rapport som Forsmarks ledning inte velat sprida. Kan bara konstatera att det som framkommer i rapporten är lika skrämmande som det redovisades i tv- inslaget. För dig som vill läsa den, finns den att ladda hem här.

Rapporten var inte menad att vara offentlig, nej till gemene man skulle man meddela att säkerheten är bättre än någonsin på våra svenska Kärnkraftverk. Det är denna nonchalanta inställning från Vattenfall som skrämmer mig, och det är denna falska attityd som gör att de bör skämmas å de grövsta.

När haveriet i Tjernobyl inträffade 1986 anklagades de sovjetiska myndigheterna för att lägga locket på, och inte informera kring olyckans storlek. Efter händelsen på Forsmark kan man bara konstatera att vårt folkägda el- bolag inte agerat annorlunda. Tvärtom verkar hela agerandet präglas av en attityd att vilja smussla undan och dölja de faktiska händelseförloppen. Inte bara för gemene man, utan också för de myndigheter och nämnder som är satta att granska den svenska kärnkraftsproduktionen.

Skämmes, Vattenfall, skämmes rejält !

Den till vardags så glättiga bilden av vår svenska kärnkraft har fått sig en törn, och jag hoppas att människor i gemen tar till sig den sanna bilden som beskrivs i den hemliga rapporten. Svensk kärnkraft är inte modern och säker. Den är gammal, osäker, och präglas tydligen av en attityd från de styrandes sida, där kortsiktiga vinster och effektmaximering går före krav om trygghet och säkerhet.

Det är dags för Sverige att inse att kärnkraften är passé:

- Tekniken är, jämfört med mycket annat inom el- området, uråldrig.
- Processen är farlig, miljövidrig och energislösande.
- Alternativen är många och konkurrenskraftiga.

Kärnkraften är passé - jag hoppas bara att en majoritet av riksdagsledamöterna inser det, innan vi står inte bara inför nästa "incident", utan också inför en fullständig katastrof...

Man kan åter konstatera att Tage Danielssons "Sannolikhets- sketch" som han gjorde efter Harrisburg- haveriet, är lika aktuell i dag som när han först framförde den.

- Skämmes, Vattenfall !

Spara energi - släck elen på torsdag!

Släck elen torsdag den 1/2, kl 19.55-20.00

Det franska nätverket Planet Alliance (
http://www.lalliance.fr/) uppmanar alla att göra sitt lilla bidrag och släcka elen hemma i fem minuter torsdag den 1 februari:

 

"Den 1 februari 2007 mellan 19:55 - 20:00 är det tänkt att vi människor ska låta planeten andas ut ett ögonblick."
 
Idén är att stänga av alla energikonsumerande verksamhet mellan 19:55 - 20:00 den 1 februari 2007. Därmed genomförs det första kollektiva försöket, av jordens befolkning, i att spara energi. Förslaget kommer av Planet Alliance - där en mängd miljöorganisationer ingår - och sammanträffar med IPCCs utkommande rapport om klimatförändringar.

Det enda Du behöver göra är att stänga av all energikonsumerande verksamhet i ditt hus under 5 minuter.


Veckans UR Akademi- nostalgi

Visst minns ni den trevliga TV-serien från 90- talet, fylld med kunskap man inte hade en aning om att man behövde kunna. Veckans nostalgi:

Fläta tenntråd

Många tror att tenntrådsflätning är ett samiskt hantverk. Det är det inte. I sameslöjd broderar man tenntråden i olika mönster på tyg eller skinn. Fläta har man gjort i alla tider. Vad man har flätat med för material, beror på vad som har funnits till hands. I Dalsland flätade man förr de berömda ärtemarkshattarna
 


Ekomat, mätbara mål och annat miljöriktigt

I regionen har man beslutat sig för att öka andelen ekologisk mat. För några år sedan hade man ett mål, men när man inte nådde målet, så avskaffade man det. Så nu är det enda som krävs för att uppfylla miljöpolicyn att man gör en mikroskopisk ökning jämfört med tidigare. Så går du från noll till en ekologisk te- påse, så är policyn uppfylld. Jojo - nog ska miljöpolicyns mål uppnås minsann...

Kvantifierade mätbara mål är viktigt i en miljöpolicy, annars faller den platt till marken, oavsett hur många plattityder den innehåller.

Nu skall sägas att regionen är bra på många sätt, trots en urvattnad policy. Exempelvis har vår fastighetsförvaltning nått högt uppställda mål när det gäller energibesparing. Och i dagarna kommer Regionstyrelsen ställa sig bakom en (mp)- motion om att skärpa upp reglerna och begränsa användandet av silverförband inom sjukvården. Men någonstans saknas drivkraften, trots höga ambitioner...

Ta reglerna om miljöfordon t ex, att alla regionens bilar skall vara miljöbilar. Regeln har funnits sedan flera år, ivrigt uppmuntrad av den till vissa delar miljöintresserade regionstyrelseordföranden Andersson, men likväl har man inarbetat så många undantag att många fortsätter köpa bensin. Och vad våra anställda häller i tanken på sina etanol- bilar, tja, det har vi ingen riktig koll på.

Helt klart är att det finns mycket att göra...

Min farmor...

Tittade förbi hos farmor häromdagen. Vi sjöng lite gamla låtar tillsammans, hon och jag. Vi sjöng om näckrosor som blommar, om kejsarinnan uti Kina och om realisationer av allehanda slag.

Farmor Irma är gammal, sjuk och senil, men glad och skojfrisk. Trots att hon mestadels ligger i sängen, och hennes ljudliga stämma förbytts till lågmälda mummel, så gillar hon att skoja med en, när man sitter brevid henne och håller henne i handen. Vissa stunder frågar hon om Valter, d v s farfar, som gick bort för ganska precis ett år sedan, och får något ledsamt i blicken. Och farfars närvaro är stor i rummet, det känns...

Ovanför sig har farmor nämligen en stor tavla med en clown. Den har farfar målat - den var hennes favorit bland alla hans tavlor. Inte så konstigt, för den är verkligen färgsprakande, vacker och kul. Och någonstans påminner anletsdragen om farmors. När man studerat tavlan en stund, ser man att clownen har hennes kinder och mun, hennes ögon, och ja, till och med den frisyr som hon bar under större delen av sin ålderdom. Den är farmor, fast samtidigt en färgsprakande clown. Farmors inre egenskaper ditmålade på hennes yttre anletsdrag...

Så sjunger vi vidare om kejsarinnan uti Kina, och alla andra små revynummer som hon framträdde med i Borås på 40- och 50- talen. Tillsammans med farfar, Hademo, Plåtis, Petersson, Borssén och de andra som höll på med revyer i Borås på den tiden...

När min pappa var liten, bara omkring ett par - tre år, skojade Plåtis med farmor, genom att övertala min lille spoling till far att rusa upp på scenen, just när hon stod och sjöng ett av sina revynummer. Hon sjöng "Realisationsvisan", som handlade om hur slagsmål bröt ut, när rean kom till stan. Han rusade fram till farmor, som var iklädd trasor som om slagsmålet varit vilt, drog henne i den sönderslitna kappan och ropade:

- Mamma, jag måste kissa! Nu, mamma, kom!

Till publikens stora förtjusning, naturligtvis...

I dag är den händelsen en av få som hon minns med klarhet. Än i dag brukar hennes stämma bli mer lik den ljudliga och lite gälla röst hon hade i sin krafts dagar, när "realisationsvisan" kommer på tal.  Den där stämman, som präglade samtliga videoinspelningar från 80- och 90- talet eftersom den trängde igenom allt, den längtar jag ibland tillbaka till. Den rösten, hennes goda brödkakor och saft. Sådant som man såväl både minns rent ljudligt och smakligt, men som för evigt tillhör det förgångna. Precis som hennes illmariga ögon när vi satt och spelade bluffstopp när jag var barn. Baske mig, ingen av mina kompisar lyckades knäcka min farmor när det gällde bluffstopp...

Nu ligger hon där stilla och fridfullt, sjungandes gamla revynummer för sig själv. Någonstans mellan nu och evigheten, med clownen över sängen, i ett eget litet rum på ett av landets otaliga demensboenden.

Regeringen bäddar för systemskifte inom hälso- och sjukvården

Genom att avskaffa den s k stopplagen, väljer nu regeringen Reinfeldt att öppna upp för ett systemskifte inom hälso- och sjukvården. Den grundidé som präglat vår svenska sjukvård har varit att den skall vara solidariskt finansierad och att alla skall ha samma tillgänglighet. Men genom avskaffandet av stopplagen öppnar man nu för privata försäkringslösningar, där plånbokens tjocklek avgör om du får tillgång till vård eller inte.

För när stopplagen hävs, blir det plötsligt okej att leja ut våra akutsjukhus på entreprenad. Och tar näringslivet över sjukvårdsbranchen, lär man visserligen hålla dörren öppen för avtal med landstingen, men risken är överhängande att man kommer börjaköra ett sidospår - en gräddfil för människor med privata sjukförsäkringar.

Jag är för privata alternativ inom vården. Jag är positiv till privata alternativ inom primär- och närvård, och jag stödjer gärna vårdavtal med de företag som engagerat sig genom föreningen
Famna. Jag vill dessutom öppna upp för integrativa vårdformer och komplementära behandlingsmetoder. Men jag är minst sagt orolig för den process som regeringen Reinfeldt nu drar i gång. Risken är att den solidariskt finansierade hälso- och sjukvården kommer ersättas med ett system som leder till ännu större klyftor i samhället, och risken är att politikerna en gång för alla förlorar kontrollen över en av de frågor som svenska folket anser vara viktigast.

Tänk om E4:an var stängd i en vecka

Green Cargos VD, Jan Sundling, är en klok man som skrivit en intressant artikel. Han ifrågasätter Banverkets prioriteringar genom att göra något så enkelt som att jämföra järnvägar med bilvägar:

- Varför stoppas stomlinjerna i järnvägsnätet under flera veckor efter stormar och oväder, när de större bilvägarna är farbara redan efter några timmar? 

Artikeln är mycket läsvärd, och jag rekommenderar den skarpt!

Göran i debattform...

I morgon ordnar Rädda barnen en hearing i kommunhuset i Vänersborg. Göran Larsson kommer föra (mp):s talan, och han verkar ha förberett sig ganska bra. Jag tror han kommer fixa det med den äran, men återkommer förstås under morgondagen för att ge en utförlig rapport från hearingen...

I morgon kommer Lise!

Min sekreterarkollega Lise Nordin börjar i morgon. Har verkligen sett fram mot att få henne som kollega, tror det blir jättebra! Det känns verkligen som att (mp) i regionen har fått en nytändning och vind i segeln.

Motståndet mot mobilmaster minskar

Mobilmasters strålning, och då främst riskbildningen gällande stråling från 3G- master har varit en aktuell fråga i många år. Enligt uppgifter i dagens nr av Dala- Demokraten minskar nu motståndet mot sådana master.

Det kan finnas många förklaringar till att motståndet minskar. En, som branchen gärna använder, är att arbetsmiljöverkets undersökningar visar på att strålningen mellan mast och mobil är mindre skadlig än den strålning som mobilen själv utger när den är aktiv. En annan förklaring är att strålningen från bärbara hemtelefoner anses vara betydligt farligare, då den går för full effekt hela tiden, medan en mobil går på lägsta möjliga effekt.

Den troligaste förklaringen till det svikande motståndet torde dock vara att Telia börjat säga upp de fasta telefonavtalen för de människor som bor utanför tätorterna. Och någon form av omvärldskommunikation vill man ju ha...

Talade med syrran om saken, då hon efter ett par veckor med nedblåsta ledningar och därmed telefonlöshet, går och oroar sig för att hon skall få en sådan där avtalsuppsägelse från Telia. Med tanke på var hon bor (ute i skogen mellan Borås, Bollebygd och Alingsås), kan hon mycket väl få rätt i sin oro. Till saken kan sägas, att någon vidare mobilförbindelse, finns där inte heller just nu...

Sveriges kraftfullaste bredbandsnät?

Citat från Västra Götalandsregionens hemsida:
"Sveriges största och kraftfullaste bredbandsnät är klart att tas i bruk. På tisdagen invigdes det ca 300 mil långa fibernätet som kopplar samman kommunerna i Västra Götaland. Därmed får näringslivet, medborgare, kommuner och Västra Götalandsregionen tillgång till ett höghastighetsnät med mycket hög säkerhet."


Citat från min bildskärm, när jag hämtade hem en PDF- fil på 4 MB:
" Hastighet 61 kb/s"


Kommentar från min sida:
"Hmmm..."

Veckans UR Akademi- nostalgi

Minns ni UR Akademin, programserien som innehöll kurser i ämnen man inte hade en aning om att man behövde kunna? Här kommer veckans UR Akademi- nostalgi:

Matta av björnmossa - Hur gör man?
Täpp Lars Arnesson och Maria Une hämtar björnmossa i skogen och flätar en matta. Dessutom träffar dom Näcken.

Ledbruten, fast på ett bra sätt...

Eftersom vintern äntligen kommit tog jag tillfället i akt och åkte längdskidor under kvällen. Det känns att det var många år sedan man hamnade på prispallen i skolmästerskapen, om man säger så... Tekniken sitter någorlunda, men det var också allt ;-)

Men men, det är skönt att vara ute i naturen - inget är så mysigt som att åka skidor ensam på en elljusslinga långt inne i djupa skogen i januari. Hoppas vintern håller i sig någon månad eller två.


Den där Mona...

Jag mötte den där Mona för första gången på våren 1990. Min klass hade vunnit en kunskapstävling som hette "Knallenian",  och förstapriset var en resa till Stockholm, med riksdagsbesök och Gröna Lund på programmet. Det första som stack ut med den där Mona var just hennes vardaglighet. Till skillnad från informationen från Per Unckel och de övriga vi fått möta i korridorerna, började den dåvarande arbetsmarknadsministern med att gå runt i rummet, ta alla i hand, och hälsa. Man kände sig välkommen. Dessutom pratade hon ett språk som vi niondeklassare förstod, och tog sig en dryg timmas tid till att svara på våra frågor.

Nu var mötet med den där Mona inte själva höjdpunkten för resan, det var i snället Lustiga Huset på grönan ( för att inte tala om Spökhuset, där Jocke från Sundshult tyckte att jag var jättenojjig). Men mitt första möte med den där Mona var ändå något att lägga på minnet, just för att hon var väldigt annorlunda jämfört med många av de andra vi mötte...

Oavsett vad man tycker rent sakpolitiskt, är det faktiskt ganska befriande att det finns utrymme för vardagliga människor inom politiken, och inte bara för plattitydälskande teknokrater. Därför känns det ganska bra att (s) sannolikt väljer den där Mona till sin nya partiledare. Sedan kan man ju hoppas på att den förnyelse som utlysts, också kommer genomföras. Det vore enklare att motivera ett rödgrönt regeringsalternativ bestående av (s) och (mp) i valrörelsen 2010, om så skulle bli fallet...

Varsel.?.?.

Undertecknad, Birgitta och Soili har under de senaste dagarna bollat ett utkast till en interpellation angående säkerheten på buss 100 mellan Ulricehamn - Borås - Bollebygd - Göteborg. Den blev klar och sändes in under gårdagen. I dag inträffade en olycka med bussen, enligt Borås Tidnings och Expressens nätupplagor.

Otäckt, sådant där...

Kortklippt...

Passade på att smita in till frisören på lunchrasten. Hade låtit håret växa för långt. Var därför trött på de långa testarna som hängde i nacken och bad frisören om att bli kortklippt i nacken. Sedan satte jag mig och bläddrade i en tidning medan han klippte på, vilket inte var så himla smart, om man tänker efter...

För när jag tittade upp, såg jag en nästintill snaggad person i spegelbilden, och det var inte riktigt vad jag tänkt mig. Jag hade ju menat kortklippt i nacken, men att resten skulle jämnas till. Den stackars frisören visste nog inte vad han skulle tycka om resultatet heller, för han gav mig ett sorgset leende och ett presentkort på sprayer, gelétuber och sådant. Inte för att jag har så särskilt mycket att spraya på eller massera in just nu. Möbelpolish hade legat närmre till hands, om man säger så...

Men vad sjutton, hår och frisyrer är en värdslig sak när allt kommer till kritan. Fast av denna lilla bagatell har jag lärt mig två saker:

1. Det är inte fel att äga en mössa när januariblåsten omger en, i vart fall om man tänkt gå omkring i snaggad frisyr.

2. Det är inte bra att sitta och bläddra i en tidning medan frisören klipper till :-)

Tips till (m): -Gör en god affär!

Har (m) kvar några knappar av märket "Jag vill byta statsminister" från valet? Jag funderar på att köpa in några stycken till min ryggsäck, det känns som det är läge för återvinning...


Småpåven på tåget...

På vägen hem från Stockholm satt jag brevid en småpåve. En fackligt förtroendevald sådan. Eftersom jag satt och läste handlingar, förstod han att jag var politiker, och vi började diskutera kring lönenivåerna i Sverige. Vi var väl inne på lettiska Laval, och den process som nu pågår i EU, men vi var också inne på lönenivåläget i Sverige i allmänhet, vilket gjorde att vi också kom in på våra nuvarande löner.

Jag förklarade för honom, att mitt uppdrag som politisk sekreterare, innebar nästintill en fördubbling av den lön som jag hade som butikspersonal, något som jag egentligen tycker är orättvist. Som butiksanställd hade jag nästan lika långa dagar som nu, kanske inte lika många långa, men i effektiv arbetstid var veckorna i stort sett alltid närmre 50 än 40 timmar. Och även om en arbetsvecka i dagsläget, inklusive resor, blir närmre 60 timmar, så undrar man ju ändå om det motiverar en nästintill dubbelt så hög lön.

Metallpåven ansåg nog ändå det, eftersom jag har mer ansvarsfulla uppgifter som politisk sekreterare än som butikspersonal. Fast det där med ansvar begriper jag inte riktigt. Som politisk sekreterare arbetar jag för att stödja omkring 60 förtroendevalda och serva ca 2000 medlemmar. Som butiksanställd arbetade jag tillsammans med 60 anställda för att serva ca 8000 kunder. Var jag inte på plats och låste upp vid ett visst klockslag, så var det lika förödande som om jag i dag skulle missa tåget och därmed komma försent till uppdraget som sekreterare på fullmäktigegruppens möte.

Min lön i dag är hög, tycker jag. Nästan lite skamligt hög... Samtidigt är den långt mycket lägre än vad många andra tjänar (inklusive vissa småpåvar), något som jag ständigt får höra som motiverande ursäkt till att jag erhåller den lön jag gör. Men jämfört med vad jag skulle tjänat i butiken är den fortfarande nästan dubbelt så hög, och i Reinfeldts Sverige, där vi med ganska höga inkomster får mer i skattesänkning än dem med låga, så blir orimligheten än större.

Småpåven från Metall ansåg inte att där fanns någon orättvisa - det gör jag.  Det är f-n inte rättvist att en löneökning på 3%, innebär flera hundra mer för mig, än en löneökning på 3% för en butiksanställd.

Snälla fackförbund - sluta kräva löneökningar i procent! Då späder ni  bara på klyftorna! Och snälla fackförbund - byt ut de småpåvar som inte ser någon orättvisa i att en som jag tjänar dubbelt så mycket som en butiksanställd, samtidigt som en som jag inte ens tjänar hälften så mycket som en av LO:s småpåvar... 

Skrämmande

Har just kommit hem från Stockholm, vilket var både trevligt, vintrigt och mot slutet ganska skrämmande. Den kungliga huvudstaden i sig är inget som skrämmer, snarare är den rätt trevlig att besöka ett par dagar i månaden, det skrämmande var ett reklamblad som stacks till mig utanför Stockholms jvstn.

Som vanligt har man ju bråttom när man halvspringer till stationen, och sticker någon till ett flygblad, så tar man det raskt och stoppar i fickan. Först på tåget brukar man kunna veckla ut lappen för att avgöra om bladet skall tas omhand eller slängas.

På ett kopierat papper stod det så att läsa några rader som inte lämpar sig att återge, men det handlade om spott och spe mot invandrade och homosexuella. Avsändare var Nationaldemokraterna - ett parti som på baksidan av lappen körde med sin devis: "Folk, Familj, Fädernesland". Inskränktheten hos det parti som sprider denna propaganda, och den person som var dess lakej utanför stationen, skrämmer mig. Hur kan medborgare, som växt upp i ett av världens tryggaste länder, som gått i minst nioårig grundskola, som precis som oss andra växt upp med Karius och Baktus, McGyver och lördagsgodis, hamna så snett? Jag begriper det inte...

Men mitt i det skrämmande är deras okunnighet ganska avslöjande, eftersom de i sin folder väljer att citera det gamla kungavalspråket  "Färdeneslandet". Deras val av citat är lite småkul, eftersom den upplyste despot som myntade valspråket var Gustav III (kung 1771-1792). Om ni inte minns, så var det Gustav III som införde religionsfrihet vilket öppnade upp för en ökad invandring. Han visade en stor öppenhet och nyfikenhet för omvärlden utanför Sverige, och ansåg att vi hade mycket att lära oss från andra kulturer.  Gustav var dessutom sannolikt bi- eller homosexuell.

Troligtvis känner inte Nationaldemokraterna och dess lakejer till något kring den kung de stal sin devis från. Troligtvis skolkade de från historielektionerna i den nioåriga grundskolan, eller?  En sak är dock säker - Gustav III skulle nog vända sig i sin grav, om han visste att sitt valspråk skulle missbrukas av denna lilla slutna och trångsynta sekt, vars största fiende är öppenhet...

Den där Anna...

Det finns en Anna i vårt parti, som valdes till ett uppdrag. Tyvärr fanns hon aldrig på riktigt, eftersom det på den adress som angivits inte bodde någon Anna, och den som bodde där nu, hade gjort det i över fyrtio år. Den där Anna fanns inte heller i vårt medlemsregister.
 
För i (mp):s register är det till skillnad från många andra partier som så att endast människor som betalar sin årliga avgift står med som medlemmar. Jag vet att det kan verka både gammalmodigt och alldeles för uppriktigt för att passa ett parti av tvåtusentalets kaliber, men så är det. I våra medlemslistor finns bara riktiga människor. Människor som aktivt talat om att de vill vara medlemmar. Ingen plats för "luft- Anna" där alltså...

Jag ringde valberedaren från valkretsen där den där Anna valdes in, men hon svarade inte. Och när hon slutligen ringde tillbaks, satt jag på ett möte, och missade hennes samtal. Sedan ringde jag upp, och då svarade hon inte igen.

Den där Anna förblev ett mysterium i flera veckor. invald, men icke existerande. Fram tills en dag då jag råkade beklaga mig över detta öde, inför vår legendar på kansliet, Ingvar. Och Ingvar gnuggade sina grå, och kom slutligen på att jo, där fanns nog en Anna, men inte på den adressen där hon enligt valberedaren skulle varit skriven, och inte med det efternamnet som valberedaren angivit. Så egentligen var det bara förnamnet som stämde...

Men det visade sig så småningom att Ingvar hade rätt. Anna hade gift sig, bytt efternamn, och bodde i en annan kommun än den som angivits, men ändå i rätt landsända. Så nu är den där Anna äntligen invald.

Jodu, så kan livet te sig för en politisk sekreterare, en dag i Sverige, i verkligheten, anno 2007...


* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *
Nu sticker jag iväg till Stockholm några dagar, och därför kommer nog inte bloggen att uppdateras förrän framåt söndag nästa gång. Ha det fint, alla tappra, trogna läsare!!!

Hälsningar Tony

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *


- Dä ä mycke nu...

I dag firade vi lite på RS- kansliet i Vänersborg. Detta då Stefan, för första gången på flera år, lyckats få en artikel publicerad på debattsidan i GP (sid 39). Artikeln finns att läsa på vår hemsida, www.mp.se .

Vi hade Regionstyrelsemöte i dag, ett möte som gick bra. Vi är på gång. Något som dock känns, är att Lise inte börjat ännu. Hon kommer i nästa vecka, men hittills har trycket varit hårt på undertecknad, eftersom antalet Miljöpartister med uppdrag i VG- regionen är fler än någonsin, och vi har dessutom många nya. Något som är mycket positivt, men som i inledningsskedet genererar en hel del extra arbete. Har inte varit hemma förrän vid 22- tiden någon kväll de senaste veckorna.

I morgon bär det först av till Göteborg på blixtbesök för ett möte med de övriga partiernas politiska sekreterare. Sedan snabbt till Vänersborg för att färdigställa ett utskick till de ca 60 förtroendevalda politikerna som sitter på uppdrag för (mp). Har dock inte fått några färdiga adresslistor ännu, och hoppas därför att medlemsregistret som legat nere de senaste dagarna, då skall vara i funktion. Annars blir det till att använda Eniros suveräna söksida på hemsidan.

Hemma är strömmen borta. Det har den varit sedan i söndags, vilket satt käppar i hjulet för såväl blogginlägg som arbetet med "surdegarna" för mp Sjuhärad (ja, Bo- Lennart och Tomas, jag ska försöka hinna skriva lite på det hela, under kommande vecka). Därför känns det inte alls fel att i morgon kväll överge hemmet och resa iväg till Stockholm några dagar, kan ju vara skönt, om inte annat för att tillfälle då kommer ges för att ta en dusch :-)

Ha det fint, alla trogna läsare (och ni övriga också, förstås) !!!

Orkanvindar

Vädret håller mig vaken, denna arla söndagsmorgon. Vinden piskar i rutorna, men ännu är här ström.
Ute faller träden, inne fladdrar gardinerna, och rutorna riktigt bågnar i den hårda vinden. En dag att hålla sig inne, knäppa på radion och hålla sig uppdaterad. Det här kan bli värre än Gudrun, det känns nästan så. Kanske är vinden inte lika hård, men marken är ännu våtare än för två år sedan, och flera träd är fortfarande på dekis sedan vinterstormen för två år sedan...

Tåg, bussar och båtar är inställda, resegarantier upphör att gälla. Tid för force majour igen, i denna klimatpåverkade del av landet...

Sparbeting hotar regionens mindre järnvägar

Enligt nättidningen Lidköpingsnytt finns det risk att Kinnekullebanans modernisering skjuts på framtiden. Detta då regeringen Reinfeldt genom statsbudgeten givit Banverket ett sparbeting. Enligt tidningen oroar sig nu det lokala kommunalrådet, Kjell Hedvall (s), för att sparbetinget kommer gå ut över den för norra Skaraborg så viktiga järnvägsbanan.

Banverkets besparingsförslag presenteras i sommar, först då vet vi om Hedvalls farhågor besannas. Tills dess kan man ju hoppas att infrastrukturminister Torstensson (c) vågar stå för de målsättningar hon gav i valrörelsen, om att satsa på de små och medelstora järnvägarna. Den som lever får se...


Till Stockholm en kort sväng

I morgon fredag skall jag på ett möte i Stockholm. Ska bli trevligt, men stressigt. Hoppas kunna vara hemma igen vid 23- tiden på fredag kväll. Ska vara ledig i helgen och bjuda på lite av ett 20:e Knut- firande.
Inte för att det känns såddär jättemotiverat att packa ner gran och julsaker när nu snön äntligen gör en liten visit i västsverige. Får nog göra som de ortodoxa munkarna i klostret i Bredared, och fira jul först i januari, framöver...

Nya arbetsrutiner inför Regionstyrelsens möte

Under de första åtta åren av regionens varande, har de flesta "intressanta" handlingarna delats ut i samband med Regionstyrelsens mötesstart. Lika illa har det varit med oss andra partier, och våra förslag till yrkanden och protokollsanteckningar. Men nu råder nya tider...

Från och med den här veckan har vi fått nya arbetsrutiner, vilket innebär att vi får tillgång till styrelsens handlingar redan måndagen veckan före mötet äger rum, vilket gör att partiernas RS- grupper kan gå igenom ärendena redan då. Och det gör att majoritetspartierna kan lämna ut sina yrkanden senast torsdag förmiddag, och vi andra också kan göra det.

Miljöpartiet har naturligtvis följt de nya rutinerna till punkt och pricka - jag har just sänt ut våra tre protokollsanteckningar till övriga partier för kännedom. Än så länge är det bara vi som sänt ut våra förslag (förutom majoritetspartierna), i bland är det roligt att vara bäst i klassen :-)

En maskin som stampar...

... har jag nu utanför fönstret. Man renoverar och mögelsanerar grunden på residenset, och då behöver man tydligen en maskin som stampar så det ekar i hela huset. Särskilt på mitt rum, naturligtvis, eftersom de håller till alldeles utanför fönstret. Mina kollegor har därför, i egoistiska syften, bett mig hålla dörren till mitt kontor stängd i dag...


Veckans UR akademi- nostalgi

Minns ni det glada 90- talet och UR- akademin? Ett program som samlade en hoper mer eller mindre användbara kurser om allt från orientmattor till Kjell- Henrys matprogram? Veckans UR akademi- nostalgi är:

Thomas ukuleleskola
Den 90 minuter långa programserien där man lär sig - utan att kunna noter - behärska ett litet och roligt instrument. Späckat med musikexempel.
(programnummer 00600/tv 24 på
www.ur.se)

30-tal tappra trotsade regnet i manifestationen för Djurskyddsmyndigheten i Skara

I dag höll (mp), (v) och (s) en gemensam manifestation för ett bibehållande av Djurskyddsmyndigheten i Skara. Självklart passade undertecknad på att ta vägen förbi denna metropol på vägen hem från Vänersborg. Vädret var som sagt inte så lysande, men modet och kampviljan var god. Vi var ett drygt 30-tal närvarande, tillresta från Borås i söder till Lidköping i norr, från Orust i väster till Karlsborg i öster. Detta visar inte minst att regeringens beslut om att lägga ner myndigheten är en fråga som angår hela regionen (och för den delen hela landet).

Miljöpartiets talare vid manifestationen, riksdagsledamoten Tina Ehn, belyste frågan på ett strålande sätt. Här riskerar spetskompetens, som byggts upp under de senaste åren, att slås sönder, att splittras, och risken är stor för att regeringen väljer att lägga dessa frågor åt sidan.

Heder åt alla trettiofyra (om jag räknade rätt), som trotsade regnet för att delta i manifestationen!


m v h Tony Johansson, just hemkommen från hemresan via buss och tåg förbi Vara jvstn...

Åter full fart i Vänersborg

Så har då mandatperioden 2007-2010 infunnit sig, och i dag gjorde jag första riktiga arbetsdagen tillsammans med den snart fem personer starka regionstyrelsekansligruppen på residenset. Den enda som ännu inte börjat är Lise, som just nu förmodligen sitter på ett flygplan på väg till Indien för ett par veckors välförtjänt rekreation innan vardagen i Vänersborg tar vid.

Men Stefan, Göran, Birgitta och jag har startat upp för säsongen i dag, när vi höll årets första genomgång inför nästa veckas regionstyrelse. Vi kommer framföra synpunkter inom några olika frågor som dyker upp på agendan i nästa vecka, bland annat när det handlar om klimatet.

En annan nyhet är att min favoritbloggare Johan Hellström kommer göra karriär som regionpolitiker inom kort. Detta då han accepterat att bli ersättare i HSN 8, Sjuhärads hälso- och sjukvårdsnämnd. Skall bli trevligt med en 80- talist i den gruppen, det behövdes, kan sägas :-)

Systers fina sida

Min syster Madeleine har uppdaterat sin hemsida, nu med ett gladare foto, tydligen på min begäran :-)

Vem var det som sade...

Det finns ett lite småkul citat som jag ibland kommer att fundera på. Det går ungefär:

- I en diktatur styr dumma maktgalna män över befolkningen,
i en demokrati väljer befolkningen dumma maktgalna män till sina ledare.


Jag kommer inte på vem som sade ungefär så  - någon som vet ?

Surt i JVM

Det blev inga medaljer till Sverige i junior- VM i ishockey den här gången heller. Efter att man förlorade bronsmatchen med siffrorna 1-2 mot USA i ett fullsatt Leksands ishall, så står det klart att även årets JVM blev ett misslyckande för småkronorna. Trist tycker jag, som vid sidan av de individuella vintersporterna, alltid försökt följa just ishockeyn något sånär. Guldet gick till Kanada, som besegrade Ryssland med 4-2 i finalen.

Knasiga Marie

Utanför staden där jag jobbar, bor en kvinna vid namn Marie. Hon är lite knas, precis som jag, för när vi åker buss tillsammans så gnolar vi alltid på samma melodi. Ingen fager harmoni, men alltid något, sa knasiga Marie...

Så om ni nånsin tar bussen från torget och hör en udda melodi, då åker ni på samma buss som mig och knasiga Marie. Vad handlar då låten om, undrar ni, är det en egenhändigt komponerad melodi? Tja, de vete faen, sa knasiga Marie...

Surdeg...

Har haft två surdegar kvar gällande mp Sjuhärad, vars sammankallandeskap jag avsade mig i samband med att jag lämnade de uppdrag jag valts in på genom mp Borås- mandat. Det handlar om verksamhetsberättelse, det handlar om valutvärdering, något jag sitter och filar på i dag. Passar utmärkt, eftersom jag sitter på kansliet i Borås under förmiddagen i dag, och därmed har tillgång till de pärmar som behövs för att fräscha upp minnet...

En sak som jag verkligen är nöjd med, när det gäller (mp) Sjuhärads valarbete, det är den valbilsvecka vi genomförde. Att köra runt med en maskrosdekorerad etanol- saab i valrörelsen, och ställa upp marknadsbord i samhällen och byar som Nitta, Östra Frölunda, Köttkulla och Sexdrega, det var verkligen en upplevelse utöver det vanliga. Både för oss som deltog i turnén, och för dem som mötte oss.

Talade en morgon med en dam i Hyssna, där vi som vanligt smällt upp marknadsbord, rulluppar och parasoller. Hon tyckte det var kul att vi kom till Hyssna, för "här har nog ingen varit sedan vi hade en riksdagsledamot härifrån"...

Den där valbilsveckan, den stack ut från det normala. I stället för att bara stå på torget i staden, så ställde vi oss vid vägskälet i kyrkbyn. Något som faktiskt gav starka känslor både hos oss som deltog, och hos dem som såg oss...

Ha en trevlig trettondedag, förresten !!! 


Pragvåren

Har just bokat en resa till Prag för mig, min ena syster och hennes gûbe. I slutet av maj bär det av, med tåg förstås. Man ser mycket mer om man gör resan till en upplevelse i sig. Att susa omkring kilometervis ovanför marken är ingenting för mig. Inte när man reser ett kort avstånd som mellan Sverige och Tjeckien i vart fall.

Jag har varit i Prag flera gånger tidigare, men trots det, finns det varje gång mer att upptäcka. Dessutom är ju omgivningen så vacker. Mitt lilla smultronställe, bara en halvtimma från Tjeckiens huvudstad, är
"Karlstejn", ett slott med tinnar och torn, beläget högt upp på ett berg med hisnande utsikt. Ett slott som också är intressant ur svenskt perspektiv. Det var hit, men inte längre, som de svenska armeerna tog sig under det 30- åriga kriget. Ja, Karlstejn är en riktigt gott utflyktstips för den som tänkt resa till Prag och Tjeckien.

Sedan har man ju förstås Terezin, som under andra världskriget var koncentrationsläger. Ett läger som användes som propaganda av nazi- tyskland, men som inte var så fagert som tv- bilderna gav sken av. Förra gången jag var där, sprang den svenska bussreseledaren och kommandorskan "Man har väl varit med förr- Margareta" och överröstade vår engelsktalande guide. Jodu, kommandorskan hade "varit med förr", och var tydligen inte intresserad av att gå dit igen. Vi sprang genom koncentrationslägret på tjugo minuter, vilket gjorde att vi missade ganska mycket. Så om det blir tid, ska jag ta mig till Terezinstadt även denna gång...