En mycket givande dag

I dag har jag bland annat varit på hälso- och sjukvårdsutskottsmöte. Det är bland de mest givande mötena man kan besöka, om man vill sätta sig in mer i regionens hälso- och sjukvård. Den kunskap och professionalitet som såväl tjänstemän som valda politiker bidrar med i den gruppen är faktiskt enorm.

Jag säger det, väl medveten om dessa människor tillhör dem som brukar få utstå hårdast kritik när folk vill klaga på hur dagens hälso- och sjukvård fungerar. Pressen från media brukar vara stor, pressen från ett fåtal missnöjda läkare och deras uppviglade patienter än större. I bland önskar jag att regionens majoritet hade insett, att om bara dessa missnöjda själar och grävande samhällsbevakare hade fått tillträde till hälso- och sjukvårdsutskottets möten, så hade nog förståelsen och acceptansen för de brister som finns, varit större.

Att saker inte fungerar problemfritt beror inte på inkompetent ledning. Det beror på att det är en sannerligen svårstyrd och svårgreppad verksamhet...

 

Solresa i tiden

Informationschefen på Fritidsresor, Lottie Knutsson, meddelade i dag att företaget från och med i sommar lanserar tågcharter som alternativ för oss mer miljömedvetna charterresenärer. Tågchartern är ett samarbete mellan Fritidsresor och SJ, och går i sommar bland annat till natursköna Gardasjön i Italien. Slår försöket väl ut, väntar fler resor under kommande säsonger.

Trevligt med ett resebolag som tar sitt ansvar i klimatarbetet, och erbjuder alternativa och miljövänligare sätt att resa på än flygplansstolar.

Fördelen med tågresor är ju också att själva resan blir till en upplevelse i sig. Kan vara svårt att tro, men man ser faktiskt mycket mer när man reser på räls, än när man svävar högt i det blå...

Schlyter och Schyman

Miljöpartiets EU- parlamentariker Carl Schlyter gjorde en god insats i debatten om den svenska Kärnkraften i SVT:s debattprogram "Argument" i dag. Schlyter har framtiden för sig, han har en lyskraft och glöd i sitt engagemang, vilket gör att budskapet känns äkta och når fram till gemene människa...

Förre vänsterledaren Gudrun Schyman gjorde en habil insats i ett utspel om kvinnor i ledande företagspositioner på Investors årsstämma. Trots en angelägen fråga känns det som Schymans engagemang alltmer saknar glöd och lyskraft. Jag är tveksam kring om gemene människa verkligen uppfattar hennes budskap längre, vilket är synd. Frågan är viktig...

Mina små växter

Var gång vårens solstrålar möter min kind, får jag för mig att så frön och sätta kärnor.

Köper en liten låda med nio små krukor, fyller dem varsamt med finaste mull och sår sedan små frön, sätter ner kärnor och känner mig så där gosigt vår- glad. Jag fyller varsamt på med vatten, baddar in minsta fröet i vadd, och spänner varsamt upp en plastfolie med hjälp av gummiband över det hela.

Efter några veckor tittar fröerna fram, och rätt vad det är kan jag plantera om mina små växter i större krukor, denna gång med lite mer växtnäring vid vattningen. Och alla fröerna sätter fart, växer så det knakar. Citronfröet stoltserar med sina ljusgröna blad. Avocado- plantan reser sig med sina vida små blad, som snart mörknar. Ja för varje dag växer sig plantorna allt livskraftigare.

Sedan händer det.

En årsmöteshelg med (mp), med gassande solsken, och när jag kommer hem ligger allt platt och visset nere i jorden. Avocadon brukar repa sig, övriga är bara att repa bort. Hemma har jag fem avocado- plantor, från lika många års försök, men inget annat.

Men vad sjutton, klarar de inte ens en årsmöteshelg - hur ska de då klara semestern, resonerar jag, och glömmer alltsammans tills nästa gång vårens solstrålar möter min kind, och jag får en idé om att så frö och sätta kärnor...

(mp)- valberedning föreslår ny partisekreterare

Riksvalberedningens förslag till ny partisekreterare, Kungsbackabon Agneta Börjesson, har bemötts ganska fränt av förre språkröret Birger Schlaug. I min värld finns det inga änglar eller djävlar, vi tillhör nog alla dem som befinner oss någonstans däremellan, därför är mina egna tankar och kommentarer inte lika avogt inställda...

Precis som Birger skriver, kommer Agneta få stöd från partiledningen. Sedan tror jag att "fundisar" och människor med en fot i varje läger (typ, jag själv) kommer förespråka Angela Aylward från Mölndal eller Anna Norrman från Malmö. Där finns huvudkandidaterna, tror jag.
  
Personligen nominerade jag Angela, därför att jag tror att hon skulle kunna ena och spinna vidare på den balans som faktiskt utvecklats mellan pragmatism och radikalitet i partiet. Hon är en person som har stöd både bland många i såväl riksdagsgrupp som bland gräsrötter, och man får komma ihåg, att de år hon satt med i Partistyrelsen, tillhörde hon dem som fick flest röster av kongressombuden. 


Om Agneta väljs, får hon en tuffare uppgift än Angela att ena partiet, men samtidigt är hon en kompetent och skicklig person, och kommer säkert ta till sig av goda idéer och synpunkter för att på sikt kunna vinna stöd från fler. Man får ju komma ihåg att Agneta, under åren med regeringssamverkan, gjort sig känd i partiet genom alla sina informationsrika och läsvärda veckobrev.

 

Jag är inte lika pessimistisk som Birger. Jag tor det blir tämligen bra oavsett vem av de tre personerna som segrar i valet på kongressen, ingen av dem skulle missköta uppdraget.Visst finns det olika nyanser i deras gröna framtoning, men i en värld av gråsossar och färglösa moderater, så må det vara hänt...


Någon är korkad, men vem?

Jag är nog ganska korkad. Satt och studerade ett budgetunderlag, och fick där läsa begreppet "real annuitet". Att det har något med lånefinansiering att göra, såpass vet jag, men slog ändå upp ordet för att lära mig mer. Blev dock inte mycket klokare av svaret:

"Real annutitet - När nuvardet annuitetberäknas med hjälp av en real räntesats erhålls en real annuitet"

Antingen är det jag som är korkad, som ingenting begriper. Eller också är det författaren till underlaget som är korkad, som inte begriper sig på att förklara svårbegripliga ord. Gränsen är nog hårfin...

Livets vedermödor, längs en promenad vid Vänerns strand

Jag och Lise tog en liten promenad under eftermiddagen. Det finns ju annat än direkta dagspolitiska ställningstaganden att diskutera i bland. Man måste vara social också, och eftersom Lise ännu inte hunnit upptäcka den vackrare delen av Vänersborg, så tog vi en promenad ner till Skräcklan (som är vackrare än det låter), för att titta på lilla Frida med sina nyplockade blommor och insupa några rejäla klunkar frisk Vänerluft.

En promenad ger också tillfälle till att kunna prata om annat än den direkta dagspolitiken. Det vi talade om tänker jag inte berätta på den här bloggen, men kan krasst konstatera att det var en bra diskussion.

Lite kul är det, att jag för något drygt år sedan, var ute på exakt samma promenad med en helt annan person, den gången från bekantskapskretsen utanför partivärlden, men diskussionen rörde sig kring exakt samma saker den gången. Skräcklan försätter en i någon form av filosofisk tankeverksamhet, där livets vedermödor på något märkligt vis kommer på var persons läppar. Åtminstone innan serveringen nere vid bryggan öppnat för säsongen. Då brukar diskussionerna kvävas av ivrigt smackande från alla glassätare...

Hundra år

I dag läste jag en intervju med en pigg hundraåring. Ganska svindlande, faktiskt. För trots att min egen gamlafarmor Gunhild, som jag spenderade mycket tid med som barn, trots att hon blev en bra bit över 90, så är det ändå något speciellt med hundraåringar.

Tänk vad de fått se, tänk vad de varit med om. Födda i början av förra seklet, i en värld som påminde mer om 1807 än 2007, men en i värld där man som vanligt i mänsklighetens historia kunde se förändringens vindar vänta bakom hörnet.

En barndom i fattigsverige, inte alltför sällan med en supande far och en trippelarbetande och ständigt barnafödande mor. Ett brutalt första världskrig, följt av kvinnlig frigörelse, charleston och framtidstro, innan det blev depression och dags för nästa världskrig. Sedan total glädjeyra, följt av ett kallt krig, Barnens brevlåda och Hylands hörna.

Radions födelse. TV:s födelse. Faxens födelse. Mobilens födelse. Datorns födelse. Faxens död.

Ett människoliv är en fantastisk resa - det behöver man inte vara hundra för att förstå - men ändå, tänk att få följa med utvecklingen under så många år. Det måste vara en ynnest att få uppleva. Om man får vara frisk, vill säga.

För dig som vill se lite rörliga bilder från ett Sverige i verkligheten, en gång i början på 1900- talet,
klicka här...

Medlemsutveckling i riksdagspartierna under år 2006

Medlemsutveckling för partierna i antal och procent under år 2006:

(s) - 4.756 medlemmar (- 4,0 %)
(c) - 1.500 (- 2,1 %)
(m) + 229 (+ 0,4 %)
(kd) + 845 (+ 3,4 %)
(fp) - 552 (- 2,7 %)
(v) - säker statistik saknas (förvånad, någon?)
(mp) +2.294 (+ 23,1 %)
----------------------------------------------------
Ett tecken så gott som något, på att Miljöpartiet de Gröna står för de framtida lösningarna !!!


Äntligen biogas

Äntligen finns det möjlighet att tanka biogas i Vänersborg!'

Regionhuvudstaden har hört till de sista i regionen, när det gäller miljövänliga bränslen. Såväl etanol som biogas har ej funnits att tillgå, vilket är ganska märkligt med tanke på att regionens politiska ledning arbetar från denna stad. Men nu - nu finns det biogas i Vänersborg. Till sist...

Fick beskedet av Conny på vaktmästeriet, genom en liten lapp i tisdags. Trevligt :-)

Om partierna vore citrusfrukter...

(s) skulle vara en "Grapefrukt"
Det finns både blond grapefrukt, med tämligen blekt fruktkött, och blodgrapefrukt med mer eller mindre rött fruktkött. En bitter nyans, i bland med en tendens åt det friska. Skalet skiftar från gröngult till brandgult.

(v) skulle vara en Kumquat
Tuggas och sväljs som den är, med skal, kärnor och fruktkött. En pikant smak, friskt syrlig med en besksöt nyans. Kan serveras till såväl huvud- som efterrätter, men bör då ej intas i för höga portioner, detta då smaken skall ses som ett komplement och inte ta överhanden.

(mp) skulle vara en "Kafirlime"
Kryddstark citrusfrukt med grönt skal. Till det yttre lite knölig, men delikat till alla slags kryddigare rätter. Bladen har en delikat särpräglad smak, och passar bra till såväl huvudrätter som desserter.

(fp) skulle vara en "Clementin"
Liten och lätt tillplattad citrusfrukt. Den är intensiv och kärnfri, och har anor från 1902. Relativt ömtålig, och bör bevaras åtskiljt från kärnfrukter.

(c) skulle vara en "Citron"
Citroner är en av våra äldsta citrusväxter, och är tämligen mogen när den skördas. I bland skiftar skalet i grönt, detta saknar dock betydelse för innehållet. Citronen bör spädas med vatten eller socker för att nå en acceptabel smak, den kan även ersätta salt och peppar vid tillagning av traditionell husmanskost.

(m) skulle vara en "Pomelo"
Pomelon är stor med tjockt, segt skal. Fruktköttet är uppdelat i klyftor av hinnor som är så kraftiga och sega att man inte äter dem. Smaken är blek men frisk och påminner lite om grapefrukt, men är inte lika påfallande bitter. Det tjocka skalet kan kokas i sockerlag, men förblir tämligen segt.

(kd) skulle vara en "Ugli"
Uglin tros vara en korsning mellan citron, grapefrukt och pomelo. Utseendet är ganska fult, med ett grovporigt och segt skal. Även hinnorna är lite sega. Sötsyrlig, med bittra influenser.

Turbulens i allians- landet...

Folkpartiets partisekreterare Erik Ullenhag går i dag till angrepp på centerpartiet - ett parti som han anser knyckt alldeles för många nyliberala influenser från de gamla moderaterna, vilket han anser kan äventyra alliansen. Själv tillhör Ullenhag ett parti som undertecknad anser knyckt för många gammelkonservativa idéer från gamla moderaterna, vilket torde innebära fler problem för alliansen...

Det är dags för en grön regering efter nästa val.

Svar till Johan om kärnkraften

Fick en liten replik från Johan om varför jag anser att kärnkraften är miljöfarlig (se mitt inlägg om att Reinfeldt kommit på rätt tankar). Som svar skulle jag vilja rekommendera denna länk.

Efter det inslaget, kan jag ju ställa motfrågan - hur kan man tycka att kärnkraft inte är miljöfarligt?

Förutom miljöriskerna under själva processen, måste man dock även nämna att såväl uranbrytningen som transporter och slutförvaring är miljöfarliga.


Områden där man bryter uran blir miljöförgiftade för lång tid, brytningen är smutsig och medellivslängden låg. I en tid när allt fler efterfrågar ekologisk och social hänsyn vid inköp och upphandling, finns ingen plats för uran och kärnbränsle. Och fortfarande finns det ingen lösning på frågan om slutförvaring i Sverige, och att fortsätta producera atomsopor utan att ha löst slutförvaringen, är ungefär lika begåvat som att korka upp en flaska äkta champagne bara för att duscha i...



Avslutningsvis. Jag är i regel för marknadslösningar - låt marknaden sätta prislappen för kärnkraftsförsäkringarna, så får vi se om elpriset från kärnkraftsverken blir konkurrenskraftiga. Det tror inte jag - det finns miljövänliga och billigare alternativ att producera el på...


Smulgubben Sara

Har just prövat på en upptinad delikatess som jag aldrig tidigare stött på, nämligen smulgubben Sara. Smulgubbar är en korsning mellan smultron och jordgubbar. De är stora som en liten jordgubbe, men smakar smultron. Av en händelse kom jag under gårdagen över ett parti djupfrysta smulgubbar, och de var utsökta som dessert till söndagsmiddagen. De två vanligaste sorterna heter Sara och Rebecka, det bär jag kom över tillhörde alltså den förstnämnda sorten.

Smulgubben kommer bli succé, när den väl blivit lite mer etablerad...


Reinfeldt på rätt tankar...

Känns lite ovanligt att för en gångs skull kunna ge statsministern lite cred, men hans funderingar på (m):s kommundagar, om att succésivt växla över skatt från fordonsskatt till co2- skatt är rätt tänkt, tycker jag. Faktum är att (mp) lyfte sådana tankar redan för 10-15 år sedan. Återigen kan man se bevis på att droppen ibland kan urholka stenen. Vore inte fel om Reinfeldt applicerade sina nya tankemönster även på andra områden, såsom fastighetsskatten. Sänk fastighetsskatten och höj den istället på miljöfarliga alternativ som kol, kärnkraft och olja.

Kul att få ge (m)- ledaren lite cred, det hör inte till vanligheterna...

Livskvalitét

Ni har säkert sett det förut, men visst är detta lilla inslag ett bevis på livskvalitét...

En liten favorit...


Min favorit bland Borås alla statyer är den lilla  "Ensam", här fotograferad en tidig junimorgon, ungefär vid femsnåret, i fjol. Denna lilla skapelse står längs med strandpromenaden vid Viskan, i hörnet av Södra Torget, på väg mot Sandwalls plats. Tänker alltid på en liten strof av Carl Jonas Love Almqvist, när jag ser den lille stoden:

Om bland tusen stjärnor någon enda ser på dig,
tro på den stjärnans mening, tro hennes ögas glans.
Du går icke ensam. Stjärnan har tusen vänner,
alla på dig skåda, skåda för hennes skull.
Lycklig du är och säll, himlen dig har i kväll.

Nostalgipärlor 2

Följ byggnationen av järnvägen Borås-Ulricehamn-Jönköping

Ett stycke historia från byggnationen av banan som på sin tid beskrevs som "Sveriges sista järnväg". Tyvärr blev den bland de första att rivas bort. Men nu ska man ju lägga dit ny räls, och bygga en Götalandsbana...

Man kan ju hoppas att kommunala klåpare och banverksplanerare lärt sig av misstaget, så man inte förhastar sig och fortsätter lägga ner järnvägar runtom i landet, eller hur är det i exempelvis Karlsborg och Tibro, eller i inre Dalsland, för att bara nämna några av våra hotade småjärnvägar...

Kul förströelse

Kollegan Theodorsson länkar till en räcka småkul jämförelser. Kan rekommenderas :-)

Arbetsmarknadens parter måste ta ansvar!

Löneskillnad i procent mellan kvinnor och män i några EU- länder:
Belgien 6%
Malta 4%
Italien 7%

Sverige 16%

Cypern 25%


Sverige tillhör den nedre halvan inom EU när det gäller löneskillnaden mellan män och kvinnor. Ändå slår vi oss för bröstet när vi talar jämlikhet. Hur hänger det ihop?

Hos oss har vi en lång tradition att låta arbetsmarkandens parter komma överens om lönesättningarna. Jag hoppas innerligt att dessa parter tar sitt ansvar snart, så vi inte faller än längre ner på listan. För utvecklingen hittills är ingen rolig läsning.

Visst, högavlönade män får, ofta efter massiva protester, en något lägre procentsats i löneökning nuförtiden, men de lågavlönade kvinnorna får i praktiken färre kronor i påslag. Och det är kronor vi köper mjölk och bröd för, inte procent. Enligt vissa rapporter kommer det med dagens takt ta över 80 år innan kvinnor och män får samma lön för samma jobb. 

Vi blir allt fler som inte kommer acceptera den takten. Det är så orättvist, fel och iritterande urbota knas så man blir frustrerad. Tyvärr verkar inte arbetsmarknadens parter vara lika frustrerade. Hade det varit lite jävlaranamma bland fackets småpåvar, så hade man fixat det. Det handlar om att vilja...


Vita huset svartlistar Eva Dahlgren

Bush- administrationen framstår som alltmer patetisk i sin kamp att försöka övertyga omvärlden om att Vita Huset har rätt och alla andra fel, i synen på vem som blåser liv i de konflikter som finns på vår jord. Ett av de mer desperata utspelen var dagens svartlistning av skivbolaget Valley.

Saken är nämligen den, att Valley givit ut en skiva med vaggvisor, kallad "Lullabies from the axis of evil", där kvinnliga artister från Kuba, Iran och Irak sjunger duetter med västerländska sångerskor. Däribland vår egen Eva Dahlgren.

Det norska skivbolaget Kirkelig kulturverkstad, som sedermera köptes upp av Valley, var de som gav ut skivan, för omkring två - tre år sedan. Men att det var ett kristet musikförlag som gav ut skivan, spelade alltså ingen roll för den höger- religiösa Bush- administrationen, som tydligen anser att vaggvisorna är ett hot mot USA:s utrikespolitiska intressesfärer. Att hans administration verkar vilja hota yttrandefriheten - tja, det har de där jepparna i VIta huset inte tänkt på - eller?

Man upphör aldrig att bli förvånad...


Test...

Testade mig på www.teleadress.se, som genom att du anger din adress, kan beskriva vem du är. Mitt resultat blev: Typ K35 Små- och flerfamiljshus

Utfallet av testet blev väl sisåddär. För det första är jag inte pensionär, vilket de lyckades få mig att vara. Däremot hade de rätt i att jag bor singel, att jag är kritisk till EU och tämligen tillfreds med livet. Men jag tittar inte på trav- och caféprogram på TV, och röstar inte på (s) eller (c), vilket de tycktes ha räknat ut.

Ett inte så särskilt vetenskapligt test, men lite småkul ändå...

Om faran med genmodifierade grödor...

... kan ses i detta dokumentära inslag :-)