Grönt budgetförslag med skatteväxling, grå budgetförslag utan...

Noterar att (mp) som enda parti står fast vid en fortsatt grön skatteväxling. Övriga partier har slagit in på den grå vägen. En populistisk väg, visst. Men vad blev det av de övriga partiernas miljöengagemang?

På sätt och vis var de borgerliga partierna ärliga (möjligtvis med undantag för centern). De gav inga förspeglingar om någon fortsatt drivande klimatpolitik, eller om någon fortsatt skatteväxling. Men vad hände med det gröna folkhem, som den tidigare regeringen Persson alltid förespråkade. I (s) första oppositionsbudget, liksom i (v):s, är skatteväxlingen borta. Ett tecken på kortsiktigt populistiska inslag, men långt från realistiskt om man menar allvar med att kunna skapa ett fossilbränslefritt samhälle.

Åter ett tecken på att (mp) är det enda partiet som anser att de ekologiska förutsättningarna anger ramen för de ekonomiska och sociala dimensionerna i välfärdssamhället.

Kommentarer
Postat av: Niklas Theodorsson

Agree. Det är lite trist att vänstern prioriterat bort de fortsatta stegen i skatteväxling, men samtidigt menar även en miljövänstrare som jag att det finns andra viktiga frågor. Man kunde ju sänkt tempot men fortsatt framåt. Det är nog också så att reformer ibland måste få gå i ett lugnare tempo så att folket hänger med. Det finns andra större brister i både vår och er budget.

Vad gäller politiska dealar med M och Kd. Vi kommer att överleva i sista akten. :-)

Postat av: Tony

Tyvärr väntar inte naturen och klimatförändringarna på att vi ska förstå. Inte ens med en turbofart som (mp) drivit på samverkanspartierna de gångna åren, skulle vi nått tanken om ett fossilbränslefritt Sverige 2020. Snarare än att slå av på takten måste vi accelerera miljöarbetet.

Politiken måste våga leda befolkningen även i frågor där delar av folket inte hängt med. Det gäller miljön, det gäller jämställdhetspolitiken, hbt- frågorna och inte minst invandrings- och flyktingpolitiken. I sådana frågor måste politikerna våga ta på sig rollen som spjutspets, som stigfinnare och föregångare. Annars skapar ju politiken en i det närmaste konserverande effekt på samhället, med de fel och brister det innehåller...

Gällande M och Kd- dealen: Härligt att höra att ni överlever i sista akten :-)

2006-11-03 @ 15:59:55
Postat av: Niklas Theodorsson

Ni kommer också att överleva. Det är vare sig spagettivwestern eller Shakespeare det här.

Och politikerna måste gå före. Annars är vi fega och det är det värsta som finns. Missförstå mig inte. Jag skulle vilja se mer miljö i V:s budget och mer klassmedvetenhet i er och sossarnas.

Apropå det. Annelie Jordahl skrev det igår. Helt plötsligt börjar tidningarna tala om klass efter att ha flytt från ordet i tolv år.

2006-11-04 @ 10:57:42
URL: http://theodorsson.blogspot.com
Postat av: Gustav Landström

Vänsterpartiet har ju enbart gjort så att man tagit bort kraven på inkomskatt och arbetsgivaravgift ska sänkas. Vänstern vill forsatt ha höga skatter på fosillabränslen.

Läs förslagen!

2006-11-04 @ 15:15:15
Postat av: Thomas Svensson

Jag reagerar på din replik Tony:

Politiken måste våga leda befolkningen även i frågor där delar av folket inte hängt med. Det gäller miljön, det gäller jämställdhetspolitiken, hbt- frågorna och inte minst invandrings- och flyktingpolitiken. I sådana frågor måste politikerna våga ta på sig rollen som spjutspets, som stigfinnare och föregångare. Annars skapar ju politiken en i det närmaste konserverande effekt på samhället, med de fel och brister det innehåller...

Vad är detta för ett elitistiskt uttalande! Menar du att politiker i allmänhet skulle vara klokare än människor i gemen? Alltför många politiker har tagit på sig rollen som spjutspets i historien och med manipulation, maktmedel och falsk auktoritet genomfört förskräckliga beslut.

Du menar väl att de (vi) som tror sig (oss) ha insett de allvarliga miljöhoten inte skall vara rädda att hävda vår åsikt, inte skall tveka, även om vi är i minoritet, att ställa de rätta förslagen och göra allt för att övertyga andra. Att de (vi) inte skall se våra röstetal som huvudmålet, utan ärligt arbeta för det vi tror på. Detta gäller oavsett om man är politiker eller inte och historien har väl ofta visat att de som haft rätt slagits utanför de politiska församlingarna.

2006-11-04 @ 16:17:02
URL: http://tgs.blogg.se
Postat av: Tony

Thomas!

Jag instämmer mycket i det som du skriver i ditt sista stycke. Men man får inte glömma att (mp) är den parlamentariska delen av den gröna rörelsen.

Det är vår uppgift att stå upp för de gröna idéerna och värderingarna, och söka möjlighet att omsätta dem till praktiken. Och, om andra partier ger oss lov, bör vi våga gå före den rådande samhällsopinionen - ta exemplet med trängselavgifterna. Vi möttes av en skeptisk befolkning, men när de fått pröva systemet såg de vinsterna.

Andra frågor där politiska beslut gått före den breda opinionen är frågor som arvs- och rösträtt för kvinnor, partnerskapslagen, djurskyddsfrågor et c.

Vi ska naturligtvis inte arbeta med dolda agendor och manipulera befolkningen. Vi ska istället tydligt och klart argumentera för vår politik, och genom de parlamentariska förutsättningar vi givits, arbeta för att omsätta våra idéer till handling.

2006-11-05 @ 17:37:04
Postat av: Tony

Till Gustav

Ok, då tar jag tillbaka.

Ni avskaffar skatteväxlingen genom att ta bort arbetsstimulerande skattesänkningar. Men ni kvarstår vid höga utsläppskatter. Dåligt, sett ur arbetsmarknadspolitiska aspekter, men mindre dåligt sett ur miljöperspektiv.

2006-11-05 @ 17:42:18
Postat av: Tony

Tar tillbaka att jag tog tillbaka, Gustav.

Efter att ha läst vidare i ert budgetförslag verkar det som att ert miljöpolitiska arbete på riksnivå avstannat. Ni bibehåller de skattehöjningar på utsläpp som den gamla skatteväxlingen fört med sig, men ni bygger inte vidare.

Själv sällar jag mig till Pär Holmgren, meterologen ni vet. På frågan om vad som kunde göra att hans magkänsla skulle förbättras, svarade han:

- Den skulle kännas bättre om regeringen höjde bensinskatten med 9 kronor i stället för 9 öre.

Ungefär så tycker jag. Åtminstone borde man ha med flera kronors höjning under planperioden samtidigt som man borde subventionerat alternativen än mer. Vi kan inte förvänta oss ett minskat klimathot om vi inte är beredda att drastiskt förändra vårt levnadssätt...

2006-11-07 @ 17:57:31

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback