Kräv kvalitét och lokal ådra, framför standardisering och låga priser

I dag går Ica ut med återkallelse kring salmonellasmittad köttfärs, häromdagen var det KF. Händelser som dessa kräver att vi börjar ställa krav på kvalitét av våra livsmedel. Den ensidiga fokusering kring priser, som präglat stora delar av detaljhandeln under många år, särskilt i Borås- området, går ut över kvalitén, så är det.

Överhuvudtaget är jag skeptisk till den standardiseringsvåg av maten som pågått i vårt land sedan sent 50- tal och in i våra dagar. Vi är nästintill unika med det, och då menar jag inte i någon positiv bemärkelse. I Sverige är det samma bröd på hyllan, oavsett om du står i en butik i Åhus eller Åsele. I Sverige är det samma ostar, oavsett om du står i Västerbotten eller på Billingen. I Sverige finns tre djupfrysta varianter av vår nationalrätt köttbullar, men knappast längre någon färsk köttfärs som duger att göra mormors köttbullar av. I våra krav på sterilitet och effektivitet har vi rationaliserat bort det som i övriga världen ses som den största tillgången, nämligen en lokal touch, en lokal ådra, eller en regional specialitét.

Därför har vi ingen Parmesan, Gorgonzola eller Jarlsberg i Sverige. Vi har Västerbottensost och Billingeost, båda framställda av samma standardiserade och pastöriserade mjölk. När vi svenskar vill variera oss, blir vi istället hänvisade till en handfull varor i ett standardiserat utbud av importerade lokala specialiteer, såsom ovan nämnda produkter.  De få svenska lokala specialiteter som finns, dom köps upp av jättarna, produktionen centraliseras, produkten standardiseras, och vips är den lokala touchen bortblåst, och smaken förtvinande lik Billingeostens, även om namnet skulle bära spår av den lokala ådra...

Åter till färsen. Färs som mals på butikskedjornas paketerings- centraler är sämre av flera anledningar, tycker jag:

1. Färsen är grövre. Nationalrätten köttbullar går knappt göra på ett tillfredställande sätt med den grovt malda centralpackade färsen. Till och med härliga och frispråkiga Birgitta Rasmusson på Icas provkök har klagat på detta.


2. Färsen tappar näring och smak. Färsk färs är nyttigare och godare än gammal, oavsett om den är vaccad eller ej. Visst, det är färre bakterier, men det är också färre vitaminer.

3. Färsen blir osäker och dyr. Ju större paketerings- centraler, desto större salmonellautbrott. Det som förr kunde bli en lokal epidemi, riskerar slå hårt över hela landet. Sådant kostar miljoner, i form av övertid och senarelagda operationer.

4. Färsen är sämre ur klimatsynpunkt. Färdigpacketerade färspaket tar betydligt större utrymme än om köttet, likt tidigare, transporterats i hela stycken till butiken.

5. Färsen är sämre ur valfrihets- synpunkt. Vi hänvisas till en standardiserad färs, och kan inte vända oss till någon annan butik när vi blir missnöjda.

Stå på er, konsumenter, stå emot dessa ovanifrån framtvingade förändringar, som standardiserat centraliserad köttfärs, och främja i stället dem som med en lokal ådra och ett kontinentalt tänkande vill värna kvalitét framför låga priser...


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback