Arbetsmarknadens parter måste ta ansvar!

Löneskillnad i procent mellan kvinnor och män i några EU- länder:
Belgien 6%
Malta 4%
Italien 7%

Sverige 16%

Cypern 25%


Sverige tillhör den nedre halvan inom EU när det gäller löneskillnaden mellan män och kvinnor. Ändå slår vi oss för bröstet när vi talar jämlikhet. Hur hänger det ihop?

Hos oss har vi en lång tradition att låta arbetsmarkandens parter komma överens om lönesättningarna. Jag hoppas innerligt att dessa parter tar sitt ansvar snart, så vi inte faller än längre ner på listan. För utvecklingen hittills är ingen rolig läsning.

Visst, högavlönade män får, ofta efter massiva protester, en något lägre procentsats i löneökning nuförtiden, men de lågavlönade kvinnorna får i praktiken färre kronor i påslag. Och det är kronor vi köper mjölk och bröd för, inte procent. Enligt vissa rapporter kommer det med dagens takt ta över 80 år innan kvinnor och män får samma lön för samma jobb. 

Vi blir allt fler som inte kommer acceptera den takten. Det är så orättvist, fel och iritterande urbota knas så man blir frustrerad. Tyvärr verkar inte arbetsmarknadens parter vara lika frustrerade. Hade det varit lite jävlaranamma bland fackets småpåvar, så hade man fixat det. Det handlar om att vilja...


Kommentarer
Postat av: Anonym

Ja, så var det dags igen för ett angrepp på fackföreningsrörelsen. Läs LO:s gemensamma krav här:
http://www.lo.se/home/lo/home.nsf/unidView/55EE2AE9142BD63EC1257237003B06BF
Så blir det nog tydligt att problemet inte är "småpåvarna" i fackföreningsrörelsen, utan storpamparna i arbetsgivarorganisationerna.

2007-03-13 @ 16:36:22
Postat av: Stefan Lindborg

Ojdå, glömde att signera ovan. Men det är jag som har skrivit kommentaren.


Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback