Värna strandskyddet vid Viaredssjön

Strandskydd och Viaredssjön verkar inte gå ihop. De gångna åren har åtskilliga undantag gjorts från strandskyddet längs hela den norra stranden av den 7 km långsmala sjön. Man har till och med schaktat ut stora massor i bydelen Lillsjön i Sandared för att få plats med ännu fler bostäder ute i vattnet.

Och när nu de 7 kilometerna vid norra stranden är fullbelagda med hus och vägar, så fortsätter man längs den södra stranden, och planerar för nya undantag från strandskyddet. Det är inte okej, tycker jag. För min del är det helt okej att bygga villor vid Sommarstaden, och vidare mot Arås och Råddehult (förutsatt att man kompenserar för ökade kostnader för KDN Sandhult, när barnen skall fara på småvägarna runt sjön till dagis och skolor i Sjömarken och Sandared), men när det gäller strandskyddet finns det anledning att vara benhård, och inte rucka på reglerna.

Viaredssjön har inte många meter skyddad strand kvar, och risken finns att hela ekosystemet i sjön kollapsar, redan nu har musslor, kräftor och andra ömtåliga arter som förr var vanliga i sjön, i stort sett försvunnit. Till viss del på grund av att där inte finns några skyddande fartbegränsningar för alla fräsiga motorbåtar som trafikerar den lilla sjön, men också på grund av att det snart inte finns några naturliga strandlinjer kvar.

En noggrann konsekvensutredning av Viaredssjöns ekosystem bör göras innan man ruckar mer på strandskyddet vid den sjön, det borde vara ett absolut minimikrav tycker jag.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback