Försäkringskassan driver Vargö- fallet in absurdum

Flera pappersarbetare på Wargöns Bruk har drabbats av Parkinson, och socialförsäkringsnämnd, länsrätt, samt en samlad expertkår anser att det giftiga ämnet definyl är orsaken till att flera av dem drabbats. Det var för snart fyra år sedan som en enig socialförsäkringsnämnd beslutade att ge arbetarna rätt att klassa sjukdomen som en arbetsskada.

Men inom det svenska socialförsäkringssystemet räcker det inte med en enig politisk bedömning, eller en tydligt utslagsgivande dom i länsrätten. Nej, Försäkringskassans utredare anser tydligen att de gör den enda sanna bedömningen, och driver därför ärendet upp till regeringsrätten. Enligt deras bedömning finns det ingen konsensus om att difenyl kan orsaka parkinson, trots domar och eniga politiska övervägningar.

Och någon förståelse för kritiken om den långa väntetiden har de inte på försäkringskassan, "långa väntetider får man räkna med", anser dom, "annars skulle vi aldrig kunna klaga för att få fram principiellt viktiga domar". Att de gamla arbetarna förmodligen riskerar trilla av pinn, innan Försäkringskassan ger dem rätt, det bekommer inte utredarna.

Det olyckligaste i kråksången är, att från årsskiftet kommer Socialförsäkringsnämnderna läggas ned, då tappar politikerna den sista rösten när det gäller handläggandet av ansökningar. Från årsskiftet är stackare som de parkinsondrabbade i Vargön hänvisade till att endast bedömas av de handläggare som tydligen saknar all form av empatisk förmåga. Nej, det är dags att tänka om - det är dags för politikerna att ta tillbaka makten över socialförsäkringssystemet...


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback