Regionen rycker in när staten blundar för sitt ansvar - alla asylsökande barn skall ha rätt till fria hälsokontroller!

I dag tog Västra Götalandsregionens hälso- och sjukvårdsutskott ett mycket viktigt beslut. Ett beslut som grundar sig på FN:s barnkonvention. Från och med nu skall alla barn i regionen, även de asylsökande barn som staten inte tar något ansvar för, få rätt till fria hälsokontroller i Västra Götalandsregionen.

Hälso- och sjukvårdsutskottet anser att det är viktigt att arbeta förebyggande och fånga upp de barn som är fysiskt eller psykiskt sjuka eller behöver vård på grund av ett handikapp. Även ur smittskyddssynpunkt är det viktigt att dessa barn får genomgå en hälsoundersökning.

Där ser ni som tvivlar, och säger att vården bör skötas av staten. Där de inte tar sitt ansvar, där griper regionen in. Alla barn skall ha rätt till en trygg omvårdnad. Visst fanns det vissa på mötet som ansåg att vi också skulle skriva till lämplig myndighet, och förklara att regionen här tar ett ansvar som egentligen ligger på statlig nivå. Men alla ansåg, att så länge riksnivån låtsas som att dessa barn inte finns, skall regionen ändå se till att alla asylsökande barn erbjudas rätt till fria hälsokontroller.

Man blir faktiskt lite stolt över att samtliga partier i HSU såg självklarheten i att ställa sig bakom beslutet!

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback