Regeringens politik gör att Sverige hamnar på efterkälken...

För drygt sju år sedan, närmre bestämt nyårsnatten år 2000, riktades världens ögon till den av datumgränsen delade önationen Kiribati. I en världsomspännande TV- sändning klev Kiribati som första nation in i det nya årtusendet. Då passade medborgarna på att genomföra en cermoniell dans för överlevnad. Redan då hade den stigande salthalten gjort flera av de bördiga kokosnötsodlingarna obrukbara - vattnet steg och vågorna slukade allt större delar av Kiribatis alla öar. Med dansen ville man vädja till den rika världen att sluta med sina fossila utsläpp, och därmed låta sin nations unika historia, natur och kultur få leva vidare.

I veckan kunde man läsa om Tuvalu i Aftonbladet - ett ännu mindre örike, med ännu sämre överlevnadschanser. Där äter vågorna upp atollerna allt snabbare, och huvudön, som redan från början bara var kilometervid, blir allt smalare. Och antalet saltförgiftade öar blir allt fler, eftersom den stigande oceanen tränger in i grundvattnet.

Det är i denna tid som statsminister Fredrik Reinfeldt tycker att Sverige bör avvakta den övriga världens beslut i klimatfrågan. Han anser att det är länderna i Afrika, sydostasien och sydamerika som bör ta initiativet. Bland annat nämnde han Brasilien.

Jag har alltid haft den bilden av Fredrik Reinfeldt, att han är en kunnig och insatt människa, även om jag inte alltid håller med honom. En duktig och påläst politiker, det är så jag uppfattat honom. Tills nu...

Jag vet inte om det beror på att han tror att svenskarna i gemen är korkade, eller om han själv är okunnig - men de värsta klimatbovarna bor inte där Reinfeldt tror. Tvärtom bor vi i USA och i EU. Sverige är åttonde sämst i världen! Vi ligger inte steget före - vi ligger långt efter!

Så ta tillbaka, Reinfeldt! Ge din vältalige och mångordige miljöminister ett mandat att genomföra radikala och konkreta åtgärder - låt Sverige tillhöra eliten i klimatarbetet, i stället för att vara en randstat i bottenskiktet. Låt oss gå i bräschen, låt oss bli marknadsledande i klimatarbetet - i stället för att riskera bli akterseglade och hopplöst efter i kampen om nya gröna arbeten, i en värld där innovationer inom miljö och klimat blir en allt viktigare konkurrensfaktor.

Kommentarer
Postat av: Johan Hellström

insändare?

fast med tanke på det gick förra gången jag uppmanade dej att skicka in ngt förstår jag om du tvekar ;)

Postat av: Tony

Haha, nja, vi får väl se. Kanske sänder in den så småningom.

m v h

Tony

2007-02-10 @ 00:26:38

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback