På studiebesök bland tårgas och avspärrningar

Miljöpartiets region- och landstingspolitiker var i Oslo på studiebesök torsdag- fredag. Vi besökte det nytänkande hightec- bygget på Akeshus sykehus (tack Nina K, för det fina arrangemanget)! Om detta kommer jag nog berätta lite mer längre fram, men de små kommentarer som jag, tämligen mör, efter fyra intensiva dagar med MIL- möte (Miljöpartister i landstingen), är att vi bodde på Tollbugaten, alldeles brevid avspärrningarna i centrala Oslo.

Det började med att vi efter ankomst till Oslo vid 19.30- tiden i torsdags skulle ut och käka på Akers brygge. Från Tollbugaten är det enklast att ta trappan ner mot rådhuset, och sedan följa kajkanten för att nå detta Oslos innestråk. När vi närmade oss trappan, kom dock flera journalister och fotografer springande mot oss, och ropade att nu har polisen börjat angripa demonstranterna med tårgas. Utan att veta om det, hade vi hamnat just vid det läget, då de fredliga demonstrationerna mot Norges militära närvaro i Afganistan höll på att gå över i kravaller. Själv hade jag ingen aning om att Condoleza Rice och 32 andra NATO- utrikesministrar satt och åt middag i rådhuset.

Det stack till i ögonen, och alla miljöpartisterna och journalisterna började rossla och ha sig. Från trappan såg vi sedan hur några av demonstranterna bröt avspärrningarna och kastade sten mot poliserna. Själva gick vi efter ett tag förundrade vidare till restaurangen.

När vi ätit och betalat (240 norska kronor för en pizza med enbart ost och ett glas mineralvatten, jojo, i Norge rinner slantarna snabbt ur fickan), gick vi så åter mot hotellet. När vi kom fram var hela kvarteret avspärrat, men några kvinnliga ryttarpoliser dirigerade runt oss, och förklarade att en liten passage till Hotel Millenium hölls öppen. Anledningen till avspärrningarna var att polisen gjort ett tillslag till ett ungdomshus i kvarteret, och där gjort fynd av sprängmedel, kaststjärnor, taggtråd och gatsten, och därefter beslutat genomföra ett massgripande av ca 250 demonstranter.

Ja se, där kan man se hur det kan bära sig till, bara för att man tänkt åka på studiebesök till Oslo...

Kommentarer
Postat av: Heiti Ernits

Läskigt...mitt i epicentrum =)
Lite roligt med kaststjärnor och taggtråd dock...

Ser rubrikerna från Aftonbladet framför mig (Arial Black, Storlek 270):
"Taggtrådssvingande Attack-ninjas kaststjärnade Condoleza Rize"

Postat av: Tony

Hahaha, jadu, det påminner i vart fall om de rubriker som fanns på den norska tabloidpressens löpsedlar :-)

2007-05-02 @ 22:36:30

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback