Överbelastning hotar vården när regeringen kräver intyg för sjukersättning

Intyg från första dagen, annars ingen sjukersättning. Det går den borgerliga regeringen ut med i dag. Som anställd i en organisation med ansvar för hälso- och sjukvården kan jag inte annat än att djupt beklaga det ställningstagandet.

I sin jakt på eventuella fuskare kräver regeringen nu på fullt allvar att en febersjuk, magsjuk eller grovt förkyld människa skall pallra iväg sig till vårdcentralen och skaffa intyg. Hur rimmar det med landstings och regioners arbete med att stärka egenvård och telefonrådgivning?

Regeringens förslag kommer innebära att sjuka och behövande människor kommer trängas undan, därför att personer med snabbt övergående åkommer som en magsjuka eller grov förkylning kommer behöva intyg. Horribelt.

Någonstans måste regeringen fråga sig - är det värt att komma åt varenda fuskare till vilket pris som helst? Är det värt till priset av minskad tillgänglighet inom vården, är det värt till priset av de skattehöjningar som landsting och regioner sannolikt kommer tvingas göra för att bygga ut vårdapparaten för att klara en sådan regel?

Snälla regeringen - ta tillbaka!

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback