Socialdemokratisk förnyelseprocess

I går utsågs Lena Hjelm - Wallén till ordförande i den valberednig som skall ta fram en partiledarkandidat för Socialdemokraterna. Jag hoppas att hon vågar ta steget att inleda en välbehövlig förnyelseprocess.


Den norske journalisten och NRK- medarbetaren, Kjell Pihlström, som under 10 år bevakat svensk inrikespolitik, anser att de svenska socialdemokraternas misstag i valet 2006, mycket väl kan liknas med de misstag som mitten - höger- partierna i Norge gjorde i valget 2005. Eller kanske snarare, att det norska Arbeiderpartiet år 2005, gjorde det som Moderaterna gjorde år 2006.


I Norge 2005 var det nämligen ett förnyat Arbeiderparti som profilerade sig som ett av tre rödgröna allianspartier, och som utmanade ett otydligt mitten- höger- alternativ.


I Sverige 2006 var det ett förnyat Moderaterna som profilerade sig som ett av fyra blå allianspartier, och som utmanade ett otydligt rödgrönt alternativ.


Kjell Pihlström rådde Socialdemokraterna att inse att "enpartistaten Sverige" är historia, och att de måste följa sitt västra systerpartis linje för att på allvar kunna utmana regeringen Reinfeldt år 2010. Som Miljöpartist kan jag ju bara instämma i Pihlströms knivskarpa analys!


(hör Kjell Pihlström på God morgon världen, www.sr.se, klicka på P1, samhälle, God morgon Världen.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback