Hamilton ett modigt och bra val

Sveriges Televisions styrelse har valt chefen för SVT Fiktion, Eva Hamilton, 52, till ny VD. Det är ett modigt och bra val, anser jag. Styrelseordföranden Lars Engquist motiverar valet med att det handlar om att stärka förtroendet för public service i en miljö med allt intensivare konkurrens.

Hamilton själv, anser att företaget ska behålla förankring i hela publiken och inte stöta bort delar av den genom att stirra sig blinda på tittarstiffror i vissa åldersgrupper.

Genom ett sådant uttalande, visar det sig att Eva Hamilton kommer bli en lovande kraft för den på senare år kantstötta statstelevisionen. Hennes företrädare, Christina Jutterström, har inte haft någon fingertoppskänsla när det gäller förmågan att utveckla ett public serviceföretag i tiden. Förutom att hon drivit genom en digital- tvreform som ingen frågat efter, vilket finansierats genom en avveckling av flera av TV-stationerna, har "Juttan" inte bidragit till så särskilt mycket. 

SVT har på senare år varit förvånansvärt bleka när det gäller att ta tillvara en på samma gång folkbildande och tittarvänlig television. Den gamla idén om en "sverigekanal", har ersätts med att TV- team från Stockholm av och till gett sig ut för att producera Melodifestivaljippon live från någon hockeyarena med livsmedelsnamn. Och den gamla storstadskanalen har fått ett allt magrare innehåll, med färre egenproducerade aktualitets- och begåvade underhållningsprogram, och fler slöserier och långfilmer.

Den nya TV- chefen, som tillträder 6 november, har till skillnad från sin företrädare en förankring inom televisionen. Hon vet hur ett tv- bolag fungerar, hon har arbetat både med nyheter och fiktion. En intern rekrytering av en på området kompetent kvinna. Det lovar gott inför framtiden. Utnämningen är viktig, inte minst efter den skandal som kulturminister Stegö - Chilò orsakat, genom att av ideologiska skäl, helt enkelt struntat i att betala tv- licens.

En snigel på ögat för kulturministern, och ett stort lycka till för Eva Hamilton!


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback