Alarmerande rapport om överkonsumtion och ekologisk obalans

Överkonsumtionen på planeten är 25%. Detta fastställer Världsnaturfonden i sin nya rapport "Living Planet".  Om utvecklingen fortsätter krävs det om 50 år två stycken jordklot för att försörja mänskligheten. En medborgare i USA förbrukar sju gånger fler resurser än en afrikan, och dubbelt så mycket resurser som en Europé.

En hållbar planet kräver att varje människa inte förbrukar mer än 1,8 hektar per person. I Sverige, som är åttonde sämst i världen, förbrukar varje människa 6,1 hektar per person.

Även när det gäller jordens ekosystem, är rapporten alarmerande. Antalet individer av andra levande ryggradsdjur har minskat med 30% genom männskans rovdrift av planeten. Till de hotade arterna hör krokodiler, sköldpaddor och orangutanger. I Sverige hör fjällräven, kornsparven och den grönfläckiga paddan till de mest hotade arterna.

Behöver tecknen bli tydligare?

Den moderna människans livvstil är förödande för den planet som föder oss. Genom vår rovdrift håller vi på att ställa hela ekosystemet på ända och  kapsejsandet pågår här och nu - runt omkring oss. Ändå verkar vi inget fatta, för fortfarande är de frågor som väcker störst uppmärksamhet bara relaterat till egoism och kapitalism.

Den gamla indianska crée- spådomen blir tyvärr allt mer realistisk:

" Först när det sista trädet huggits ned, den sista floden förgiftats, den sista fisken fångats - först då kommer människan inse att man inte kan äta pengar "


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback