Alliansen säger nej till Ansvarskommittén

Föga förvånande säger allianspartierna nej till ansvarskommitténs förslag om att dela in landet i nya storregioner. Dosk skall nämnas att det där om indelningen, snarare är en bisats i ansvarskommitténs förslag, än dess kärna. Det är trist att diskussionen nästan uteslutande har kommit att handla om storleken, snarare än innehållet. Jag och Miljöpartiet är för att man flyttar beslut och makt närmre befolkningen och bort från indirekt valda församlingar. Det är också bra att man utgår från att minska länsstyrelsens makt som inte är annat än en gammal kvarleva från det gamla fögderiet, och istället för över bl a infrastruktursplanering till en folkvald nivå.

Jag kan spontant inte säga om 6, 9 eller 14 regioner vore mest lämpligt i Sverige. Men jag kan intyga att bildandet av Västra Götaland inneburit slut på de gränsdragningsstrider som förr präglat västsverige. Förr var det en utopi att skaraborgare kunde säga ja till en järnvägstunnel i Göteborg, eller en Bohuslänning skulle bry sig om Kinnekullebanan. I dag är det realitet. Förr byggde de gamla landstingen i Älvsborg och Bohuslän upp två kolosser till sjukhus varsin mil från den gamla länsgränsen, till priset av orimliga kostnader, och en osmidig organisation som skapade konkurrens och misstro, i stället för gemenskap och framtidsinriktat arbete.

Troligtvis finns det sådana gränsdragningsproblem även på andra ställen än i västsverige, redan i dag jobbar landstingen i hälso- och sjukvårdsregioner, som dock är indirekt därför mindre demokratiskt valda.

Det ska bli intressant att följa ensamutredaren Jan- Åke Björklunds arbete med vidareförverkligandet av Sveriges regionaliseringsprocess. Björklund, som tidigare varit regiondirektör i Västra Götaland kan nog sätta huvudet på spiken, både när det gäller för- och nackdelar. Kanske inte så dumt, att processen får ske underifrån, trots allt. Men då måste alla papper finnas på bordet.  Vad innebär det i kostnader, demokratiska och ekonomiska, att fortsätta som i dag, jämfört med att ändra de geografiska gränsdragningarna...

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback