Rätt pris - handla klimatsmart!

Tillhör du dem som förundras över att en oxfilé som transporterats med lastbil från Irland är billigare än en från Orust? Eller att en kiwifrukt som flygits hit från Nya Zeeland är lika billig som en kiwi som transporterats med tåg från Italien? Om du grunnat på sådant, så dröjer det inte länge innan du inser att transporter är på tok för billigt i dagens samhälle. Allt annat är en ren lögn från dem som i dag tjänar på att mat och varor blir åksjuka...

Förresten är det  på tok för billigt att transportera oss människor också. Ta bara häromdagen, då flygbiljetter tur och retur till London reades ut för under hundralappen. Detta samtidigt som tågresan dit, förutom att den tar längre tid, också kostar ungefär 20 gånger mer. Trots att utsläppen från en sådan resa bleknar i jämförelse med flygresan.

Det är dags att låta den som skitar ner betala för vad det kostar. Låta den som väljer att vara klimatsmart, vara den som får ta del av statliga transportstöd, i stället för den som väljer att vara klimatvidrig. En flygresa tur och retur till Thailand orsakar lika stora utsläpp som tre års bilkörande. En flygresa mellan Stockholm och Göteborg orsakar lika tora utsläpp som över tusen tågresor de två städerna emellan.

Det finns många sätt att vara klimatsmart på - men det är sannerligen inte de sätten som gynnas i dagens ekonomi. Därför behövs Miljöpartiet, det är den omställningen vi syftar på, när vi säger "Bygg om Sverige".

Dock, här kommer ett relativt billigt alternativ till riktigt klimatsmart mat.

Recept på klimatsmart färssås
(recept för fyra personer, till ett pris av ca 65 kr):


Detta behövs:
ca 100 gr torkat sojaprotein (pris ca 14 kr)
(innebär betydligt mindre klimatpåverkan än köttråvara eller fryst vegetarisk råvara)
3 normalstora morötter (pris ca 2,50 kr)
(naturligtvis närproducerade och kravmärkta)
1 1/2 citron (pris ca 4 kr)
(gärna kravmärkt)
1 1/2 gul lök + (ev 1 vitlöksklyfta) (pris ca 2 kr)
(natruligtvis närproducerad och kravmärkt)
150 g Tomatpuré (pris ca 14 kr)
(gärna ekologisk)
150 g parmesan i bit (pris ca 15 kr)
(kravmärkt finns bl a på Coop)
1 kruka eller knippa persilja (pris ca 10 kr)
(den krukodlade brukar vara kravmärkt, den knippförsedda närproducerad)
Mexikansk kryddblandning (pris <0,50 kr)
(bl a kockens är fri från märkliga tillsatser)
1buljontärning (pris ca 3 kr)
(kött eller grönsaksbuljong efter eget tycke och smak)
Grillkrydda (pris <0,50 kr)

(bl a kockens är fri från märkliga tillsatser)
Salt (pris (<0,50 kr)
(gärna bergssalt)

1. Koka upp buljongen i vatten, häll i sojaproteinet. Låt den förvälla i ca 5 minuter.
2. Häll proteinet i en sil eller durkslag, tryck ut vätskan och låt stå några minuter.
3. Finhacka löken (+ ev vitlöken), och grovriv morötterna.
4. Sätt stekpannan på hög värme, och fräs löken i lite smör eller olja. Tillsätt därefter det förvällda sojaproteinet.
5. Tillsatt hälften av det salt och de kryddor du tänkt använda.
6. Häll i de grovrivna morötterna i färsen, sänk värmen.
7. Pressa ur citronerna och häll vätskan i färsblandningen. Tillsätt resten av saltet och kryddorna.
8. Riv ned parmesanen så fintmalet du kan i en skål. Riv eller mortla därefter ned persiljan i parmesanen, och rör om.
9. Tillsätt tomatpurén i färsen. Rör om, och tillsätt ca 1 - 1,5 dl vatten. Rör om igen.
10. Servera med nykokt pasta, gärna närproducerad eller egentillverkad. Häll en tesked eller två av parmesan- och persilje- blandningen överst på tallriken, ät och njut :-)


Kommentarer
Postat av: heiti

Mums...verkar gott, skall absolut prova!

Postat av: Jens Ljunggren

Om du vill hitta andra sätt att vara KLIMATSMART på så ta en titt på www.klimatsmart.se.
Här kan du också själv lägga in dina bästa klimatvänliga produkttips och vara med och bygga upp Sveriges först sajt med bara klimatvänliga varor och tjänster.
Som en kul grej kan man också få en egen @KlimatSmart.se epost-adress och därmed påminna alla man mejlar till att tänka på klimat & miljö - varje dag!

2007-08-27 @ 11:57:24
URL: http://www.klimatsmart.se
Postat av: Tony

Bra tips!

2007-08-29 @ 22:44:07

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback