Om partierna vore citrusfrukter...

(s) skulle vara en "Grapefrukt"
Det finns både blond grapefrukt, med tämligen blekt fruktkött, och blodgrapefrukt med mer eller mindre rött fruktkött. En bitter nyans, i bland med en tendens åt det friska. Skalet skiftar från gröngult till brandgult.

(v) skulle vara en Kumquat
Tuggas och sväljs som den är, med skal, kärnor och fruktkött. En pikant smak, friskt syrlig med en besksöt nyans. Kan serveras till såväl huvud- som efterrätter, men bör då ej intas i för höga portioner, detta då smaken skall ses som ett komplement och inte ta överhanden.

(mp) skulle vara en "Kafirlime"
Kryddstark citrusfrukt med grönt skal. Till det yttre lite knölig, men delikat till alla slags kryddigare rätter. Bladen har en delikat särpräglad smak, och passar bra till såväl huvudrätter som desserter.

(fp) skulle vara en "Clementin"
Liten och lätt tillplattad citrusfrukt. Den är intensiv och kärnfri, och har anor från 1902. Relativt ömtålig, och bör bevaras åtskiljt från kärnfrukter.

(c) skulle vara en "Citron"
Citroner är en av våra äldsta citrusväxter, och är tämligen mogen när den skördas. I bland skiftar skalet i grönt, detta saknar dock betydelse för innehållet. Citronen bör spädas med vatten eller socker för att nå en acceptabel smak, den kan även ersätta salt och peppar vid tillagning av traditionell husmanskost.

(m) skulle vara en "Pomelo"
Pomelon är stor med tjockt, segt skal. Fruktköttet är uppdelat i klyftor av hinnor som är så kraftiga och sega att man inte äter dem. Smaken är blek men frisk och påminner lite om grapefrukt, men är inte lika påfallande bitter. Det tjocka skalet kan kokas i sockerlag, men förblir tämligen segt.

(kd) skulle vara en "Ugli"
Uglin tros vara en korsning mellan citron, grapefrukt och pomelo. Utseendet är ganska fult, med ett grovporigt och segt skal. Även hinnorna är lite sega. Sötsyrlig, med bittra influenser.

Kommentarer
Postat av: Thomas Svensson

Fyndigt, Tony, men var är apelsinen? Orange som den vitryska fredliga revolutionen där demonstranterna bjöd polisen på termoskaffe, lättskalad och med ett innandöme som dominerar, söt, saftig och välsmakande och stor nog att bjuda på.
Och sist men inte minst, med en grön vacker liten kvistrest i ena ändan.

Postat av: heiti

Fyndigt!
Arcimboldo ler från den himmelska läktaren =))

2007-03-14 @ 08:20:55
URL: http://heiti.blogspot.com
Postat av: Erik

Nej!
KD kan inte vara den enda frukten som inte odlas i Israel. (Ugli kommer från Jamaica, mon!)

KD är en apelsin av typen Shamouti. Ser snygg och normal ut på utsidan, men under det lättskalade skalet smakar den betydligt surare än sina kusiner. Odlas i Israel fram till den yttersta dagen.

2007-03-14 @ 22:39:55
Postat av: Johan H

thomas. en möjlig invändning kan ju vara att apelsiner är den citrusfrukt folk i allmänhet äter mest - och folk i allmänhet i (dessvärre) inte medlemmar i politiska partier.

2007-03-15 @ 10:40:33
URL: http://johan-hellstrom.blogspot.com
Postat av: Thomas Svensson

Johan: Det är väl ingen invändning, men ett utmärkt svar på min fråga!

2007-03-15 @ 19:58:23
URL: http://tgs.blogg.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback