Åter semester...

Från och med fredag lunch, går jag på semester i två veckor. Om det blir väder, och jag får annat att göra än att uppdatera bloggen, rekommenderas så länge SVT:s och TV4:s sidor om klimatet. Till skillnad från bl a Göran Hägg, som under fredagens nyhetspanel i God Morgon Sverige- soffan på TV helt tog avstånd från klimathoten, börjar nog allt fler av oss inse att det bör bli dags att inte bara ta till sig av de forskar- rapporter som släpps. Det är också dags att göra något åt det.

På tal om Göran Hägg, så hann han med att komma med två felaktiga påståenden.

1. Hägg påstod att de nuvarande översvämningarna i England är mindre än de som skedde 1947.
Påståendet är fel, den brittiska väderlekstjänsten har meddelat att nivån på översvämningarna är all time high, så här stora nederbördsmängder har inte uppmätts sedan mätningarna inleddes på 1750- talet.


2. Hägg påstod att det inte finns något tecken på de stora avsmältningarna.
Påståendet är fel. Kebenekaises högsta punkt är i dag endast 2015 meter. Jämfört med för tio år sedan är det en minskning med 15 meter. Jämfört med skolböckerna som Göran Hägg använde på sin tid som lärare, är det ännu lägre. Dessutom kan jag rekommendera Hägg ett besök till Island, med guidade turer upp på jöklarna. Där går det lätt att se, att avsmältningen gjort att flera av de mindre jöklarna invid Langjökull försvunnit under de sista 20 åren, att ett flertal tidigare isvattensjöar torkat ut, och att odon (eller bláber, som islänningarna säger) numera växer högt upp i de tidigare kala bergen.

Hälsningar en numera helt bilfri Tony, som också skall skära ner på konsumtionen av konventionellt producerat kött, då det köttet är en betydligt större klimatbov än naturbeteskött.


Kommentarer
Postat av: Palina

Jag hade shoppat i onsdags. Vill du se vad jag köpt?

Postat av: Wibjörn Karlén

Hej, Jag skulle villa diskutera fakta bakom klimatvariationerna. Geologiska data visar mycket tydligt variabilitet och en under de senaste ca 8000 åren fallande temperatur. Dagens data avviker inte från tidigare perioder då människan inte på-verkade klimat.
Hälsningar, Wibjörn Karlén

2007-07-30 @ 09:13:54
Postat av: Tony

Till Wibjörn
Ur ett så långt perspektiv är vi på väg mot nästa istid, så på en 8000- årig basis, är det naturligt med en viss avsvalning.
Dock är faktum att temperaturen ökat de senaste 200 åren, och det tämligen dramatiskt. Och till det finns ingen förklaring, förutom just den, att människan under denna period släppt ut enorma mängder med fossila gaser.

2007-08-14 @ 09:13:38

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback