Skrämmande

Har just kommit hem från Stockholm, vilket var både trevligt, vintrigt och mot slutet ganska skrämmande. Den kungliga huvudstaden i sig är inget som skrämmer, snarare är den rätt trevlig att besöka ett par dagar i månaden, det skrämmande var ett reklamblad som stacks till mig utanför Stockholms jvstn.

Som vanligt har man ju bråttom när man halvspringer till stationen, och sticker någon till ett flygblad, så tar man det raskt och stoppar i fickan. Först på tåget brukar man kunna veckla ut lappen för att avgöra om bladet skall tas omhand eller slängas.

På ett kopierat papper stod det så att läsa några rader som inte lämpar sig att återge, men det handlade om spott och spe mot invandrade och homosexuella. Avsändare var Nationaldemokraterna - ett parti som på baksidan av lappen körde med sin devis: "Folk, Familj, Fädernesland". Inskränktheten hos det parti som sprider denna propaganda, och den person som var dess lakej utanför stationen, skrämmer mig. Hur kan medborgare, som växt upp i ett av världens tryggaste länder, som gått i minst nioårig grundskola, som precis som oss andra växt upp med Karius och Baktus, McGyver och lördagsgodis, hamna så snett? Jag begriper det inte...

Men mitt i det skrämmande är deras okunnighet ganska avslöjande, eftersom de i sin folder väljer att citera det gamla kungavalspråket  "Färdeneslandet". Deras val av citat är lite småkul, eftersom den upplyste despot som myntade valspråket var Gustav III (kung 1771-1792). Om ni inte minns, så var det Gustav III som införde religionsfrihet vilket öppnade upp för en ökad invandring. Han visade en stor öppenhet och nyfikenhet för omvärlden utanför Sverige, och ansåg att vi hade mycket att lära oss från andra kulturer.  Gustav var dessutom sannolikt bi- eller homosexuell.

Troligtvis känner inte Nationaldemokraterna och dess lakejer till något kring den kung de stal sin devis från. Troligtvis skolkade de från historielektionerna i den nioåriga grundskolan, eller?  En sak är dock säker - Gustav III skulle nog vända sig i sin grav, om han visste att sitt valspråk skulle missbrukas av denna lilla slutna och trångsynta sekt, vars största fiende är öppenhet...

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback