- Skämmes, Vattenfall !

Tittade i kväll på Uppdrag Granskning, och tog därefter del av den "hemliga" rapport som Forsmarks ledning inte velat sprida. Kan bara konstatera att det som framkommer i rapporten är lika skrämmande som det redovisades i tv- inslaget. För dig som vill läsa den, finns den att ladda hem här.

Rapporten var inte menad att vara offentlig, nej till gemene man skulle man meddela att säkerheten är bättre än någonsin på våra svenska Kärnkraftverk. Det är denna nonchalanta inställning från Vattenfall som skrämmer mig, och det är denna falska attityd som gör att de bör skämmas å de grövsta.

När haveriet i Tjernobyl inträffade 1986 anklagades de sovjetiska myndigheterna för att lägga locket på, och inte informera kring olyckans storlek. Efter händelsen på Forsmark kan man bara konstatera att vårt folkägda el- bolag inte agerat annorlunda. Tvärtom verkar hela agerandet präglas av en attityd att vilja smussla undan och dölja de faktiska händelseförloppen. Inte bara för gemene man, utan också för de myndigheter och nämnder som är satta att granska den svenska kärnkraftsproduktionen.

Skämmes, Vattenfall, skämmes rejält !

Den till vardags så glättiga bilden av vår svenska kärnkraft har fått sig en törn, och jag hoppas att människor i gemen tar till sig den sanna bilden som beskrivs i den hemliga rapporten. Svensk kärnkraft är inte modern och säker. Den är gammal, osäker, och präglas tydligen av en attityd från de styrandes sida, där kortsiktiga vinster och effektmaximering går före krav om trygghet och säkerhet.

Det är dags för Sverige att inse att kärnkraften är passé:

- Tekniken är, jämfört med mycket annat inom el- området, uråldrig.
- Processen är farlig, miljövidrig och energislösande.
- Alternativen är många och konkurrenskraftiga.

Kärnkraften är passé - jag hoppas bara att en majoritet av riksdagsledamöterna inser det, innan vi står inte bara inför nästa "incident", utan också inför en fullständig katastrof...

Man kan åter konstatera att Tage Danielssons "Sannolikhets- sketch" som han gjorde efter Harrisburg- haveriet, är lika aktuell i dag som när han först framförde den.

- Skämmes, Vattenfall !

Kommentarer
Postat av: Johan H

så sant som det är sagt!


Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback