Världspolitiken mer nyanserad än svart eller vitt

Ju mer man sätter sig in i frågor, desto mer komplexa blir följdfrågorna. Vid köksbordet, när man först får höra en nyhet, väljer man ofta att hålla med helt och fullt, eller fullständigt ta avstånd från den information som givits. När man sedan fördjupar sig i frågan, tenderar det vita och svarta att bli allt mer grått, möjligtvis med olika nyanser. Ja, kanske inte för presidenten i Vita huset, han verkar tycka att allt hans stab beslutar är vitt, och allt som går staben emot är svart. Det finns goda och onda människor, tycks han resonera, med goda eller onda avsikter.

När den allt annat än snövite Putin häromdagen gick till angrepp mot USA:s självpåtagna roll som världspolis och högsta domstol, tog det inte många minuter innan Ryssland började falla från "good fellow" till "evil force" bland de styrande i Vita Huset. Och eftersom det där Vita huset tagit på sig rollen som världsdomstol, tog det någon vecka tills utrikesminister Carl Bildt i dag gíck till hårt angrepp på Putins avdemokratisering av Ryssland. Samtidigt började någon överste inom försvaret uttala sig om att man bör skriva upp risken för ett Ryskt angrepp på Sverige.

I sak har Bildt inte fel - det är rätt att kritisera Putin för dennes stegvisa arbete att avlöva Ryssland den demokrati som ryssarna så hjärtligt välkomnade i början av 90- talet. Men bilden blir väldigt vinklad, när Bildt i nästa andetag lovordar Vita Huset, som ju gång efter annan bryter mot internationella deklarationer. USA startar krig, USA kidnappar medborgare från andra länder, och sätter dem i förvaring på baser i tredje världen. Och själv ser Bildt inga hinder i att investera i aktier hos bolag som är aktiva i Darfur i Sudan - i en tid när till och med biståndsminister Gunilla Carlsson beskriver händelserna  där som "folkmord".

Världen är inte svart eller vit - det finns väldigt få änglar, och kanske ännu färre djävlar. Vi färgas alla av den omgivning vi växt upp i, på gott och ont. Problemen uppstår i regel när vi glömmer att stanna upp och reflektera kring vad som egentligen pågår.  Det var en sådan reflektion Palme gjorde i sitt jultal 1972. Om Bildt gjort en mer nyanserad beskrivning av omvärlden hade kanske fler hörsammat hans budskap. Nu sällade han sig tyvärr till den växande skara som utan att reflektera, agerar för egen vinnings skull - inte minst i frågan om Darfur...

Kommentarer
Postat av: heiti

Håller med...Bildt om någon annan borde ha en mer nyanserad världsbild när det gäller utrikespolitiken. Och USA om någon, spelar efter sina egna spelregler, och struntar blankt i FN och internationella domstolar.
Det är också skrämmande när NATO-anhängarna och diverse tankesmedjor nu försöker lobba för en upprustning av försvaret.

Vi skall egentligen inte vara rädda för yttre-hot, utan hoten innifrån, som är mycket värre.

Postat av: Tony

" Vi skall egentligen inte vara rädda för yttre-hot, utan hoten innifrån, som är mycket värre. "

Så sant, som det är sagt!

m v h Tony

2007-02-15 @ 22:40:06

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback