Intressant arbete på gång för Södra Älvsborgs Sjukhus

Södra Älvsborgs Sjukhus, d v s det som förr kallades för Borås lasarett och Skene lasarett, redgjorde under dagen för sitt arbete för regionstyrelsen. Dragningen var intressant, och gav en bild av en sjukhusledning som går steget före i arbetet med att försöka nå en processinriktad hälso- och sjukvård, i stället för den hierarkiska organisation som allt för länge präglat landets hälso- och sjukvård.

Kort sagt kan man säga att sjukhusen, från att ha fungerat med en form av gammalmilitiär hierarki, nu håller på att skifta synsätt och tankemönster för att i stället arbeta processinriktat med brukarna i fokus. Denna förändring är mödosam och tar tid att genomföra, det är många fula ovanor som måste brytas, och många tidigare maktsfärer som känner sina positioner hotas.

Sjukhusledningen på Södra Älvsborgs Sjukhus får ofta utstå kritik via debattartiklar, inte helt sällan just från företrädare för de maktsfärer som hotas. Samtidigt måste man se med allvar på den oro som sådana utspel kan leda till - såväl hos patienter som hos medarbetare.

Det är inte ett okontroversiellt arbete, men samtidigt känns det som de är rätt ute. För klagar högst gör dem som i dag gagnas av den hierarkiska strukturen - medan de som traditionellt missgynnats verkar uppmuntra arbetet.

Varför är det ett sånt utpräglat rang- system inom vården? Ett rang- system där en specialist är mer värd än en allmänläkare, och en allmänläkare mer värd än en sjuksköterska. Varför är det så, när samtliga fyller en lika viktig funktion för att vården skall fungera? Jo - tradition och gammal vana, det är det enda svaret på frågan. Och vill vi verkligen att en så pass viktig funktion som hälso- och sjukvården skall utformas utifrån tradition och gammal vana? Jag tycker inte det - det är dags för ett paradigmskifte...

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback