Diskussion om SR - i SVT

Dagens Aktuellt innehöll ett intressant inslag om Sveriges Radio, där Peter Örn (vd) och Mikael Olsson (producent) diskuterade framtiden för Sveriges Radio. En intressant diskussion.

Det var för snart ett år sedan som SR:s ledning gick ut med information om framtida besparingar, där främst P1 och lokalradiostationerna hängdes ut som de stora besparingsobjekten. En vanlig vardag sänder P4:s lokalradiostationer ca 9 timmar per dag. Framöver planerar man minska sändningstiden till ca 7 timmar per dag. Och på SR P1 har man uppmuntrat programinköp av livsstilsprogram, på bekostnad av traditionella journalistiska analysprogram.

Detta, tillsammans med att allt fler program köps in via externa programmakare, och programflytter, som Naturmorgon från P1 till P4, och av Lantz från P3 till P1, har skapat en massiv kritik från många lyssnare, men också från kulturskribenter och anställda på Sveriges Radio. Många anser att SR:s misslyckade digitalradiosatsningar ligger som grund för besparingskraven, och Peter Örn och hans ledningsstab anklagas för att ha hanterat ledningsarbetet oproffessionellt.

Till viss del kan jag vara beredd att hålla med. Att SR inte ligger i takt med tiden, märks bland annat på en otydlig ledningsfunktion, med otydliga gränser, och många chefer. Detta i en tid när andra public service- företag, inte minst SVT, jobbar för kortare beslutsvägar, tydligare rollfördelning och en slimmad chefsnivå.

Samtidigt måste man ju inse att Sveriges Radio måste vara ett bolag i allmänhetens tjänst, och har vi en ökad mångfald i samhället, måste SR öka mångfalden inom radion. Det kan man göra dels genom fler program i fler kanaler och lättare tillgänglighet genom exempelvis webben. Men samtidigt måste man värna det som är styrkan i bolaget - en trovärdighet, en konsekvent satsning på kvalitét, och en förmåga att vara tillgänglig lokalt i hela landet. Det är det unika med SR, och om anställda och förståsigpåare anser att nuvarande besparingsförslag hotar denna unika inriktning - ja, då är läget allvarligt för public service- radion.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback