Kristallgalans mest värdiga pris

Den mest värdiga pristagaren vid kvällen Kristallgala var utan tvekan Magnus Härenstam. Mitt favoritprogram med honom är, vid sidan av klassiska "Fem myror..." och "Svenska Sesam", den smått hysteriska "Lagt kort ligger", och den trivsamma norsk- svenska produktionen "Fredrikssons Fabrik".

För den som glömt "Lagt kort ligger", kan jag avslöja att det rörde sig om en tv- lek med kortspel, ett program som gick någon gång under den sista halvan av 80- talet. I "Fredrikssons Fabrik" spelade Härenstam klockrent den smått nervige, men snälle och välmente direktören "Fredriksson", som ständigt trasslade med sina anställda (speciellt Pia och Kari var uppnosiga, medan Oddveig och framförallt Margit gav honom rätt).

Mitt favoritavsnitt är när Oddveig av misstag missat en nolla när norska skidlandslaget skulle beställa skiddressar inför OL i Lillehammer. Så i stället för 600.000 kr har norska landslaget köpt dräkter för 60.000 kr. Men iklädda illa sittande gulblå dresser, föreställde gamla Margit en "old boy" från det Svenska nederlagstippade skidlandslaget, och felet ansågs vara de dåligt sittande dresserna. Därefter rev norska skidlandslaget upp avtalet, och sökte en ny tillverkare.

I all sin enkelhet var "Fredrikssons Fabrik" en av det tidiga 90- talets bästa komediserier, främst tack vare en underbar rollbesättning.


Så sent som i våras var Härenstam lysande i en svensk komediserie på tv, då han spelade en grinig gammal brottar- pappa. Hoppas han fortsätter spela in tv ett bra tag än...


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback