Dags att vända blad

I går kväll beslutade mp Borås medlemmar att partiet skulle kliva av den majoritetsgrupp som styrt kommunen sedan 1998. Därmed är 6- partikoallitionen historia, och Boråsarna går en osäkrare framtid till mötes.

6- partikoalitionen har varit en succé för Borås, det står klart om man gräver lite på djupet. Under åren har vi inte bara betalat av de skulder som den tidigare majoriteten försatt kommunen i, vi har också vågat satsa på ett attraktivare Borås. Ett Borås med fler grönområden, ökad valfrihet inom barnomsorgen och konkreta och tydliga miljömål. 6- partikoalitionen har varit lyckad, vilket också valresultatet visar. Totalt ökar stödet för de sex partierna från 37 mandat till 40 mandat.

Samtidigt är det dags att kliva av nu. Miljöpartiet har genomfört mycket som vi är stolta över, men nu vill de övriga partierna gå in i ett nytt skede. Man vill öka andelen privatiseringar och utförsäljningar, och prioriterar hellre en sänkt skatt än ökade resurser till verksamheterna. I ett sådant läge är det dags att kliva av.

De högljudda kraven om skattesänkningar och utförsäljningar kommer dock inte från de pragmatiska och mycket sympatiska moderaterna i Borås. Nej, deras företrädare förstår, att en långsiktigt hållbar 6-partikoalition inte skulle klara sådana krav. I stället kommer kraven från (kd) och vägvalet, två partier som i mångt och mycket är två sidor av samma mynt.

Miljöpartiet i Borås går nu i opposition, och samtidigt börjar vi söka efter nya samarbetspartners, som bättre delar vår idé om solidaritet framför kortsiktiga vinster, partier som prioriterar verksamheterna framför skattesänkningar. Jag tror att vi kommer finna sådana samarbetspartners, det verkar finnas gott om dugliga lokalpolitiker i Borås.

Men visst är det med en bitterljuv känsla, som vi nu tackar för oss, genom att minnas alla fina stunder från de nu historiska åtta åren med 6-partimajoriteten. Låt oss tänka på alla duktiga själar som gjorde majoriteten möjlig, som Åke Jogeland och Ellie Blickfors. Och låt oss tänka på den suveräne och alltid like vänlige Björn Bergquist, som axlat rollen som hela majoritetens talesperson galant. Den mannen borde få någon slags Nobelpris i ledarskap.

Men nu tackar vi för oss, kapitlet om 6-partikoalitionen är slut. Men i boken om Miljöpartiets politiska gärning i Borås har vi bara kommit igenom prologen, det är nu berättelsen börjar. Det är dags att vända blad... 


Kommentarer
Postat av: martin neuman

Tyvärr har du förväxlat vägvalet med någon annan vi har gått ut i valrörelsen med att vi inte skall sänka skatten. Utförsäljningar är inte heller vår favoritaktivitet.
må väl o lev länge martin neuman vägvalet

2006-09-26 @ 14:48:07
Postat av: Tony

Du har rätt, Martin, Vägvalet har inte drivit frågor som skattesänkning i valrörelsen. Där tar jag tillbaka. Ha det fint!

m v h Tony J

2006-09-26 @ 16:04:29

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback