Silver i hälso- och sjukvården

Användningen av silver som bakteriedödare har ökat kraftigt inom hälso- och sjukvården de senaste åren. Regionens miljöredovisning visar att mängden silver som används i förband ökat med 67 procent från 2004 till 2005. Silver finns också i till exempel katetrar och proteser.

Silver är giftigt och skall användas med förstånd. Det finns tillfällen då silverförband ökar patientens chanser att bli frisk, exempelvis när det gäller vård av svårt brännskadade. I andra fall kan användandet rentav vara skadligt.

 


Det rapporteras bland annat om flera händelser i USA, där patienternas hud dött efter användning av silverförband. Det finns även risk för att bakterier blir resistenta mot tungmetaller, och kanske även mot antibiotika eftersom det till viss del kan vara samma mekanismer som ligger bakom.

 


När silvret läcker ut i naturen är det naturligtvis giftigt för bakterierna även där. Bland annat kommer den ökade andelen silver i slammet från reningsverken innebära stopp för användandet av slam som gödningsmedel. Mikroorganismer i marken kvävs redan vid ganska låga koncentrationer av silver.

 


Därför måste vi arbeta för att begränsa användandet av silverförband, och utreda konsekvenserna som det ökande användandet givit på vår omvärld.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback