Regional budget

Hur gör man för att få en snål budget att komma i balans, samtidigt som man vill genomföra stora satsningar? Den frågan brottas vi politiska sekreterare just nu med i Västra Götaland. Och det oavsett partifärg. Tja, det kanske finns tre sätt, när allt kommer omkring.

1. Öka intäkterna genom att höja skatt eller avgifter
Klassisk tillvägagångsmetod som både vänster och höger prövat på. Vänstern genom höjd skatt, högern genom höjda avgifter. Resultatet är en budget i balans, men man gör samtidigt ingenting åt de grundläggande strukturella problem som finns...

2. Lägga en underbalanserad budget
Klassisk tillvägagångsmetod som tillämpades av det borgerliga styret under Västra Götalandsregionens första två - tre år. Resultatet blir dock som att kissa i byxorna - det kommer surt efter...

3. Omfördela redan existerande medel
Något som vi Miljöpartister brukar göra. Vi för över pengar från kortsiktig prioritering av sjukhusvård till en långsiktigt dimensionerad närvård. Från reparation till förebyggande, från motorväg till järnväg, från försvar till global rättvisa.

Att göra som Miljöpartiet är inte alltid populärt, i synnerhet inte hos de människor som har sin huvudsakliga anställning inom områden som vi vill minska resurserna till. Tyvärr läggs ofta fokus kring dessa människors kritik, i stället för kring de fördelar vår strategi och vår omdandande politik för med sig. Men vi är inga populister som viker av från den linje vi anser är rätt och riktig, vi kämpar i stället oförtrutet vidare med vårt mål om långsiktig hållbarhet i sikte. Hållbarhet såväl när det gäller miljön, det sociala skyddsnätet som ekonomin.                                                              -Det ni !!!

Kommentarer
Postat av: Johan H

Är det verkligen skönt i början att kissa i byxorna?

Postat av: Tony

Om man är riktigt nödig, så...

2006-05-09 @ 13:59:32
URL: http://vgtony.blogg.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback