Ekorrhjulet...

Ekonomin, säger de flesta, måste ha tillväxt. Och tillväxt får vi om vi effektiviserar verksamheterna så vi kan sälja mer. Och vi måste kunna sälja mer för att köpkraften ska öka. Och köpkraften måste öka för att vi ska kunna få pengar till de ökande behoven inom vården...

Ja, det är många som säger så - men lyssnar de egentligen på vad de säger?

Finns det inte en risk att ökad effektivitet kan leda till uppsägningar, och kanske också till sämre arbetsvillkor för de som blir kvar?  Och skapar inte försämrade arbetsvillkor ökad fysisk belastning för de som blev kvar, medan uppsägningarna ledde till psykisk påfrestning för de som fick gå?

Kan det vara så att ökad effektivisering leder till ökat vårdbehov, och sätter vi då inte igång ett ekorrhjul som ständigt skapar fler behövande och färre produktiva?

För mig är lösningen att sänka arbetstiden, att skapa mer tid för att leva, och mindre tid för lönearbete. Sverige har gått från att vara bäst till sämst i klassen när det gäller krav på sänkt arbetstid, och det fanns en tid när sänkt arbetstid var en välfärdsreform.

Som Grön ser jag sänkt arbetstid som välfärdsreform även idag, och en välfärdsreform behöver vi, för att kunna minska ohälsan i samhället. . .

Ett Sverige med sänkt arbetstid och minskad ohälsa skulle möjligen lägga in en långsammare växel i tillväxtmaskineriet, men rikedom och välfärd består inte alltid av kronor och ören. Ett liv i harmoni, med bättre hälsa och minskad stress är rikare än några uteblivna BNP- kronor...

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback